A tatár sereg miért tudott itt olyan sokat rombolni?
Törikönyv?
A muhi csatában IV. Béla vereséget szenvedett, ami után elmenekült a mai Horvátország területére. Ezek után gyakorlatilag nem volt magyar sereg ami ellenállt volna a tatároknak. Az egyetlen ok amiért nem maradtak itt mert kánválasztás volt és az ellenünk támadó csapatok kánja (Batu kán) is részt akart venni a választáson ezért hazamentek.
oké
de mért veszített Béla?
azok a kis seggdugaszok ellen?
Mert a nyílvessző a nagy melákot is leteríti, még akkor is, ha kis seggdugasz lőtte ki.
De visszakérdezek: Szerinted a kistermetű, görbelábú magyaroktól miért reszketett Európa?
mért nem védekeztek pajzzsal?
miért vezstettek?
Ezt még alsóban tanultam:
IV. Béla szekértábort vert fel, ami gyakorlatilag csak védekezésre lett volna jó, de annyira gyenge hadvezér volt hogy a tatárok gond nélkül lenyilazták majd lerohanták őket. Túlerőben voltak, szervezetten támadtak, nekünk elképzelésünk se volt hogy mit csináljunk.
Egyébként meg, nézz utána wikipédián, ott részletesen le van írva -.-"
Kedves Kérdező!
Egy dologra kérnélek meg, bármennyire is nehéz lehet ez számodra:
MŰVELŐDJ!
Ajánlom figyelmedbe Benkő László tollából A Végső Tenger című 2 kötetes történelmi regényt, mely igen jó betekintést ad a "kis s.ggdugó kínai hasonmások" akkori életébe, gondolkodásmódjába és hadvezetésébe, és rávilágít az okokra, hogy mi vezetett a Muhi csatavesztéshez.
Egy link:
Kívánok sok szerencsét és örömöt egy új világ felfedezéséhez!
Jó olvasást!
Hirtelen ezt találtam neten:
Ugyan a Magyar Királyság nincs külön kiemelve rajta de azért felhívnám a figyelmedet az arányokra!
"de mért veszített Béla?
azok a kis seggdugaszok ellen?"
Haver, te nagyon nem vagy képben. A magyarok ugyanis legalább olyan seggdugaszok mint a tatárok. Ezért szoktam röhögni mikor egy 180 centis melák állítja magáról, hogy márpedig ő magyar. Ma egy magyar ember még a más népekkel való keveredést is figyelembevéve maximum 170 centiméter magas lehet, és nagyon maximumot írtam.
Azért, mert a túlerő mindent legyőz. A Mongol Birodalom a történelem valaha létezett legnagyobbja volt, ami sokszorosa volt egész Európának. Egy ilyen hatalmas terület hasonlóan hatalmas sereget tudott kiállítani.
A magyar seregek jól védekeztek a Sajó hídjánál, de miután a tatárok tömlőkkel átkeltek a folyó két oldalán, megkerülve a hidat, illetve miután a híd védelmét megsemmisítették kővetőkkel és egyéb ostromgépekkel, a túlerő lehengerelte a magyar szekértábort.
A mongolok eztán gyakorlatilag ellenállás nélkül zúghattak végig Magyarországon, felégetve mindent. Ez csak akkor tört meg, mikor a Dunántúlon erős kővárakba ütköztek, amikkel nem bírtak, mint sztyeppei nép, valójában ez késztette őket kivonulásra, nem a kánválasztás, ami csak később történt, és Batu el sem ment rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!