Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Megbüntetnek azért, ha olyan...

Megbüntetnek azért, ha olyan honvédségi ruhába megyek közterületen, amin van címer és "hungary" felirat, de nincs rangjelzés és név?

Figyelt kérdés
Amúgy nem vagyok katona.

2012. nov. 3. 16:47
 1/10 anonim ***** válasza:
nem
2012. nov. 3. 16:47
 2/10 anonim ***** válasza:
Ha nem vagy katona, akkor nem büntethetnek meg. Ha az lennél, akkor igen.
2012. nov. 3. 16:56
 3/10 A kérdező kommentje:
Én úgy tudtam, hogyha katona vagyok, akkor alapból nem büntetnek meg, mert kötelező az egyenruha hordás vagyis természetes, hogy azt viselem. Viszont, ha nem vagyok az, akkor a rangért büntetnek.
2012. nov. 3. 17:00
 4/10 anonim ***** válasza:
csak a cigányok büntetnek
2012. nov. 3. 17:23
 5/10 anonim ***** válasza:
Nekem egyszer azt mondták, hogy pont a címeren van a hangsúly. Ha te egy ilyen egyenruhát felveszel még ha nincs is rajta rendfokozat és név akkor is jogtalanul viseled az egyenruhát, szóval büntethető vagy.
2012. nov. 3. 17:24
 6/10 anonim ***** válasza:
55%
Egyáltalán miért mászkálsz ilyen ruhában?
2012. nov. 3. 17:28
 7/10 anonim ***** válasza:

A honvédségi gyakorló egy munkaruha. A munkahelyen - vagyis a laktanyában - illetve a munkahely és az otthon közötti legrövidebb útvonalon szabad hordani. Azaz haza lehet benne menni. De ezen kívül tilos viselni.(elméletileg büntetik is, bár a gyakorlatban ilyen ritkán fordul elő)

Civilként viszont oda mégy benne, ahová akarsz. Rád nem vonatkozik az öltözködési szabályzat.

2012. nov. 3. 17:36
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2012. nov. 3. 18:24
 9/10 anonim ***** válasza:
Csak akkor szabályos, ha a címereket eltávolítod.
2012. nov. 3. 23:00
 10/10 Salamon Bálint ***** válasza:
100%

Megbüntethet!

BTK 183/A. § (1) Aki mások elõtt õt meg nem illetõ címet használ, illetve kitüntetést vagy egyenruhát jogosulatlanul visel, szabálysértést követ el.

(2) Aki közterületen, mások elõtt

a) a rendvédelmi szervek, illetve a Magyar Honvédség rendszeresített egyenruháját, azonosításra szolgáló jelvényét, ezek megtévesztésre alkalmas utánzatát jogosulatlanul viseli, továbbá az e szervekre utaló feliratot, matricát ruháján vagy jármûvén jogosulatlanul feltüntet,

b) a vöröskereszt-mozgalomhoz tartozó vagy más humanitárius, illetve egészségügyi szervezetek jelvényeit

jogosulatlanul használja, továbbá az e szervekre utaló feliratot, matricát ruháján vagy jármûvén jogosulatlanul

feltüntet, szabálysértést követ el.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a rendõrség hatáskörébe tartozik.”

2012. nov. 6. 17:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!