Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Ezek lennének a honvédség...

Ezek lennének a honvédség műveleti tartalékosai?

Figyelt kérdés

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-KZcI..

Ez az egész kivénhedt, nyugalmazott katonákból/rendőrökből/határőrökből áll akik csak egyetlen okból jelentkeztek ide, hogy ne kelljen adót fizetniük a korkedvezményes nyugdíjuk (járandóságuk) után. Ez olyan messze van a nyugati értelemben vett tartalékos hadseregtől (Territorila Army, Home Gurad, National Guard, Reserv stb neveken futnak) mint Makó Jeruzsálemtől.

2012. okt. 13. 10:27
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

Az se rossz. Hacsak 150ezres nyugdíjjal (járandóság, tök mindegy minek nevezem) számolok (és akkor baráti voltam, mert tudom, hogy a nyugdíjrendszer hogy számol katonáknál/rendőrnél/stb és hogy egy civilnél) akkor is évi 288ezer-el több marad neki mint ha adózna.

2012ben tíz napra 288ezer nem olyan rossz.

2012. okt. 13. 16:22
 12/20 anonim ***** válasza:
55%

Na látod, -kérdező! Senki sem ellensége a saját pénzének.

Te sem csinálnád másként.

2012. okt. 13. 18:24
 13/20 Pro Patria ***** válasza:
0%

Kedves Kérdező!

Nem tudom, jól látható-e ezen a képen, de azért valamennyire ki lehet venni, hogy ezeknek a 90%-a főtiszti rangú. Ebből kifolyólag nyilván nem lehet huszonévesekről szó.

[link]

2012. okt. 13. 18:47
 14/20 A kérdező kommentje:

"Na látod, -kérdező! Senki sem ellensége a saját pénzének.

Te sem csinálnád másként."

Látom nehéz volt ezt a mondatomat magyarról magyarra lefordítanod: "Ha normális tartalékos rendszert csináltak volna akkor akár ingyen (max jogi védelem a polgári munkahelyemel szemben) is jelentkeztem volna."

Pro Patria! Nem tudom mennyire ismered a világ más részei található, mai modern tartalékos rendszereket. Ki kell hogy ábrándítsalak, de ezek nem kivénhedt egykori tisztek és főtisztek elfekvője. (Ellentétben ezzel a magyarral, ami sajnos az lett.)

2012. okt. 13. 19:38
 15/20 Pro Patria ***** válasza:
46%
Ennek a tartalékos rendszernek semmilyen más szerepe nincs, minthogy árvizek, természeti katasztrófák esetén legyen néhány ezer olyan alkalmazható emberük, aki már valaha volt kiképezve, ezáltal alkalmas szervezett feladatok végrehajtására, ugyanakkor nem kell rájuk pénzt költeni. Mivel a tartalékosok csak akkor kapnak bért, ha behívják őket, ezért az év 362 napjában nem kerülnek semmibe, de ha baj van, 1-2 napra elő lehet őket venni a "szekrényből", és így a Honvédségnek van egy kiképzett emberállománya vész esetére, de pénzben nem kell többet költekeznie mint eddig. Erről szól az egész. Több ember, de pénz felhasználása nélkül.
2012. okt. 13. 20:02
 16/20 A kérdező kommentje:

Már leírtam! Van védelmi (homokzsákpakoló) és van a műveleti tartalékos (akik akár külszolgálatra is mehetnek)

A videón látható bácsikák és nénikék műveleti tartalékosok. Tehát adott esetben akár misszióba is mehetnek.

Ne keverd már össze a kettőt légyszi!

"Az önkéntes műveleti tartalékosok a békeidőszaki tényleges szolgálatuk során pótolhatják a humán erőforráshiányokat. Így többek között beoszthatóak huzamosabb ideje feltöltetlen beosztásokba, vagy misszióban résztvevők hazai pótlására, elláthatnak időszakosan jelentkező speciális feladatokat, vagy katonai szaktudásuk és civil képzettségük, illetve alkalmasságuk figyelembevételével külszolgálati feladatokban vehetnek részt."

2012. okt. 13. 20:11
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

"Van védelmi (homokzsákpakoló) és van a műveleti tartalékos (akik akár külszolgálatra is mehetnek)"

A védelmi tartalékos nem azt jelenti, hogy ők mennek az árvízre védekezni. Ők a laktanyákat őrzik. Tulajdonképpen a védelmi tartalékos személyi állomány, azokból a biztonsági őrökből lett feltöltve, akik korábban is a laktanyákat őrizték, csak most már nem civilként, hanem katonaként teszik ezt.

A műveleti tartalékos pedig az ezen kívüli egyéb feladatokat láthatja el, ha behívásra kerül.

"katonai szaktudásuk és civil képzettségük, illetve alkalmasságuk figyelembevételével külszolgálati feladatokban vehetnek részt."

Ez nem azt jelenti, hogy ezentúl tartalékos ezredeseket fognak kivinni Afganisztánba toronylövésznek, hanem ha van olyan speciális munkakör amit a meglévő állományból nehezen tudnak feltölteni, akkor esetleg tartalékos katonát is kiküldhetnek jelentkezés alapján.

2012. okt. 14. 10:06
 18/20 anonim ***** válasza:
Ők még voltak sorkatonák így többet tudnak mint Te! Csak fel kell frissíteniük a tudásukat.Ez is több mint a semmi! Az edzőterembe ahová járok van 3 huszonéves srác akik most jelentkeztek tartalékosnak.A fiatalokat is megcélozták lehet erről is olvasni.Ennek ellenére tényleg nem olyan mint egy nyugati tartalékos állomány.De eddig ilyen se volt.Majd ha Te elmész és bevonulsz fiatalabbként akkor leszólhatsz másokat...
2012. okt. 14. 11:46
 19/20 anonim válasza:
100%

A linkelt videó már nem működik, de szerencsére a saját szememmel is felmérhettem a helyzetet. Amit tapasztaltam, nagyrészt meg is egyezik a leírtakkal. Nemrég voltam az alkalmassági vizsgán, és bizony, szinte mindenki a nyugdíjat kerülgette. Lehettünk úgy 30-an, ebből max 10 volt 50 alatt. Ami nekem még érdekesebb volt, hogy majdnem mindenki 10-20-30 éves, fegyveres szervnél töltött pályafutással a háta mögött érkezett, velem együtt ketten(2!) voltunk akik teljesen kívülállóként jöttek. Azt már csak halkan említem meg, hogy hozzám(21) hasonló huszonévest csak a szerződésesnek jelentkezők között láttam egyetlenegyet.

De azért, ha elszórtan is, van jónéhány fiatal, sokfelől hallom hogy xy fia meg pár barátja elmentek önkéntesnek.

Viszont ha ez vigasztal, ha nem is fiatalos, de jó a társaság, akad humor:D

Szóval, igen, a többség öreg szivar. Jól néztem ki a sorban, a másfél méteres magasságommal, pofátlanul fiatalon, ráadásul nőből...

2013. jan. 5. 06:24
 20/20 Pro Patria ***** válasza:

Azért nem láttál hivatásost, mert oda nem lehet bekerülni jelentkezéssel, csak továbbszolgálással.

Amúgy a tapasztalatod lehet egyéni is, amikor én voltam ott, fele-fele arányban voltak a fiatalok és a visszahìvott nyugdíjasok. De az is csak azért, mert pont arra a napra esett a felmérésük.

2013. jan. 5. 13:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!