Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Ezek lennének a honvédség...

Ezek lennének a honvédség műveleti tartalékosai?

Figyelt kérdés

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-KZcI..

Ez az egész kivénhedt, nyugalmazott katonákból/rendőrökből/határőrökből áll akik csak egyetlen okból jelentkeztek ide, hogy ne kelljen adót fizetniük a korkedvezményes nyugdíjuk (járandóságuk) után. Ez olyan messze van a nyugati értelemben vett tartalékos hadseregtől (Territorila Army, Home Gurad, National Guard, Reserv stb neveken futnak) mint Makó Jeruzsálemtől.

2012. okt. 13. 10:27
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
79%
És akkor mi van, a hazát szolgálják, jár nekik ez a kiváltság, ahogy minden hivatásos katonának... Kérdező állj be az MH ba és akkor majd nem teszel fel ilyen konzervatív kérdéseket... Magyarországnak ők a tartalékosai, nyílván nem ők alkotják a Magyar Honvédséget, hanem a hivatásos katonák, főleg akiknek van külföldi tapasztalatuk (afganisztán, irak, ciprus...)
2012. okt. 13. 10:36
 2/20 anonim ***** válasza:
63%
Ennek a tartalékos alakulatnak nem is az a célja, mint amiket felsoroltál. Ők kb annyit fognak csinálni, hogy homokzsákokat pakolnak árvíz esetén. Ha jól tudom fizetés sem jár nekik.
2012. okt. 13. 11:17
 3/20 anonim ***** válasza:
84%

"Ez az egész kivénhedt, nyugalmazott katonákból/rendőrökből/határőrökből áll akik csak egyetlen okból jelentkeztek ide, hogy ne kelljen adót fizetniük a korkedvezményes nyugdíjuk (járandóságuk) után."

Valahogy ők is túl akarják élni a jelenlegi kormányzat tobzódását! Joguk is van hozzá!

2012. okt. 13. 11:26
 4/20 anonim ***** válasza:
52%
De nem ám, csak alkalmantként, pl. Árvíz, vörösiszap xd.... Stb.
2012. okt. 13. 11:27
 5/20 anonim ***** válasza:
83%

Hát ez már csak így van. Magyarországon semmi se tökéletes, semmi se olyan mint Svájcban vagy Amerikában. Miért pont a tartalékos rendszer lenne olyan? Egy ilyen szegény, egyre inkább a saját nyomorával küzdő ország nem tud erre se áldozni annyit, hogy az általad példának hozott, valóban reális elvárásnak megfeleljen. Ha pedig nem tud vagy nem akar erre az ország áldozni, akkor maradnak ezek a köztes megoldások.

Ez a honvédségnek most nem kerül túl sokba, mert nem neki kell finanszírozni a tartalékosok kieső adóját, a katonáknak és rendőröknek meg jó, mert ahogy írta valaki, ez segíti a túlélésüket. Mert azért az se olyan egyszerű, hogy valakinek máról holnapra 16 %-kal csökken a jövedelme.

Elvben egyébként bárki jelentkezhet önkéntes tartalékosnak,a "kivénhedt" katonákon kívül szép szál fiatalemberek is, de nekik nyilván nem éri meg, mert számukra nem tudnak vonzó ellátást nyújtani. (A minimálbér felét kitevő, évente egyszer járó rendelkezésre állási díj nem tekinthető annak. Akinek meg komoly munkahelye van, az onnan nem járogathat el tartalékos akciók miatt.)

2012. okt. 13. 11:43
 6/20 Komplikato ***** válasza:
67%

"Valahogy ők is túl akarják élni a jelenlegi kormányzat tobzódását! Joguk is van hozzá!"

Bizony, bizony!

Ráadásul kérdezőnek igaza van, de pont ezért vitatta egy csomó ember, hogy bármi értelme is lenne az egésznek ... mint ahogyan NINCS is.

2012. okt. 13. 12:38
 7/20 A kérdező kommentje:

"Ennek a tartalékos alakulatnak nem is az a célja, mint amiket felsoroltál. Ők kb annyit fognak csinálni, hogy homokzsákokat pakolnak árvíz esetén. Ha jól tudom fizetés sem jár nekik."

Pont hogy ezeknek az lenne a feladatuk mint nyugati tartalékosoknak (pl Territorial Army stb stb). Kétféle tartalékos van a mai rendszerben, műveleti és védelmi. Ezek műveleti tartalékosok (a videó elején is látható BEVONULTAK AZ ÖNKÉNTES MŰVELET TARTALÉKOSOK), ami azt jelenti, hogy ők akár harci bevetésen is bevethetők lennének. És fizetést is kapnak.

A homokzsákpakolók azok a védelmi tartalékosok (bele se merek gondolni, hogy oda már kik mehetnek).

Az önkéntes műveleti tartalékos (ÖMT) a 2001. évi XCV. törvényben (Hjt-ben) meghatározott feltételrendszer alapján önként vállalja, hogy rendelkezésre állási díj ellenében rendelkezésre áll és behívását követően tényleges katonai szolgálatot teljesít a hivatásos és szerződéses állományú katonákéval azonos feltételek és követelmények szerint.

Az önkéntes védelmi tartalékos (ÖVT) határozatlan idejű szerződésben meghatározott egyedi feltételrendszer szerint rendelkezésre áll, és behívását követően ellátja a szerződésében megjelölt területvédelmi (őrzésvédelmi, befogadó nemzeti támogatási, vagy katasztrófavédelmi, stb.) feladatot.

2012. okt. 13. 15:18
 8/20 anonim ***** válasza:
53%
És te mit vállalnál évi 46.000 Ft-ért?
2012. okt. 13. 15:20
 9/20 A kérdező kommentje:

Három év alatt – 6 hónap (és nem egy év), átlag évi 2 hónap (max ennyi!!! tehát lehet kevesebb is. Olyat nem találtam akire 2012-ben 10 napnál hosszabb behívási időt állapítottak volna meg.)

A 46ezret meg nem tudom honnan veszed. Az 46500, az csak azért jár nekik évente mert aláírtak. Azon felül jár neki a szja mentesség, illetve jár a tényleges szolgálati időjére a rendfokozatának megfelelő illetmény (amit a hivatásosokkal megegyezően kell kiszámolni).

Én semmit nem vállalnék ezért a pénzért. De nem a pénzzel van a bajom, hanem azzal amivé ez a tartalékos dolog lett. Mikor kiderült, hogy lesz ilyen reménykedtem, hogy normális lesz. Gondoltam is hogy jelentkezek (Bár ahogy nézem én ide a magam 35 évével túl fiatal vagyok. Itt 55 alatt nem nagyon vannak.) Ki is töltöttem a regisztrációs lapot, de vártam a visszaküldéssel, meg akartam várni mivé forrja ki magát. Látva mi lett belőle ment a papír a kukába. Ebbe én nem kívánok részt venni. Ha normális tartalékos rendszert csináltak volna akkor akár ingyen (max jogi védelem a polgári munkahelyemel szemben) is jelentkeztem volna. Normális alatt pedig én olyasmit értek mint a brit TA vagy norvég Home Guard, de hogy keletit is mondjak pl a csehek a tartalékos rendszere.

2012. okt. 13. 16:02
 10/20 anonim ***** válasza:
Jó, hát van igazság a kritikádban. Egyébként nem és, hanem vagy van, tehát vagy az évi 46 ezer jár, vagy a járandóságot kapóknak az szja. mentesség. És igen, a szolgálatteljesítés idejére, de csak arra fizetés, és csak azoknak, akik nem járandóságot kapnak, tehát nem nyugdíjazott katonák, rendőrök. Ők 60 napig nem kapnak semmit, azon túl a járandóságukat egészítik ki a fizetésre.
2012. okt. 13. 16:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!