Az Osztrák-Magyar Monarchia idején jó volt az életszínvonal?
Ez már történelem: 1914-ben (közel 100 éve) kitört az I.vh, mert Szarajevóban lelőtték az osztrák trónörököst, Ferenc Ferdinándot. Legalábbis az iskolákban tanultak szerint ez volt a háború kirobbanásának oka.
Nagyapámat elvitték katonának, 7 év telt el, mire haza tudott jönni. Addig nagymamám nevelte anyumat és tesóját, de hogy miből tartotta el őket? Volt egy picike kertjük, 1-2 disznó, pár tyúk, a kertben ami megtermett, meg gazdagabb helyekre járt el mosni, vasalni.
Életszínvonal akkor? Örültek, hogy éltek!
Az életszínvonalat általában a szolgáltatások minőségével és mennyiségével nő így a mai korral nem lehet összehasonlítani, hiszen a tudományos fejlődés viszi előre az életszínvonalat, akkor meg még nem volt a maihoz hasonló egészségügyi ellátás, közüzemek, szabadidő, stb.
Ha viszont a környező országokkal körhűen hasonlítjuk össze akkor először is sokkal nagyobb volt a szórás. Az iparosodottabb területeken, Ausztriában, Csehországban a nyugati országokéhoz hasonló volt az életszínvonal, míg Magyarország, Erdély, Horvátország valamivel elmaradattabb volt általánosságban.
Ha jól emlékszem 1917-ben vagy 1919-ben tört ki az "őszirózsás forradalom", melynek nyomán megalakult a Tanácsköztársaság. Ennek legfőbb célkitűzése volt, hogy szakadjunk el a Monarchiától és legyünk önállóak.
Vajon miért nem voltak a magyarok megelégedve azzal, hogy az országunk a Monarchia része?
Alapból érdekes kérdés, hogy mit értünk életszínvonal - vagy még inkább "jó életszínvonal" - alatt. Ma például a nagy általánosságban vett közvélemény szerint, Magyarországon nem igazán jó az életszínvonal. De az tény, hogy sokkal jobb mint 100 éve volt, mert - ahogyan azt már más is írta - azóta az egész világon fejlődött az egészségügy, a közlekedés, a munkakörülmények meg minden más. Amiért mégis rossznak tartjuk a mostani életszínvonalat az a nyugatitól való lemaradás.
Most ha ez alapján nézzük az OMM-kori helyzetet is, akkor elmondható, hogy akkor is nagyon le voltunk maradva a nyugattól. Viszont az is igaz, hogy a 19. század közepétől az ország rohamtempóban fejlődött egészen a világháborúig. Így 1913-ban Magyarország GDP-je (itt fontos, hogy csak Mo-é, és nem az OMM-é, mert az nyilván magasabb) 60,4%-a volt a nyugati országok GDP-jének átlagának. Ami ugye egyértelműen kevés, de ha azt vesszük, hogy 2005-ben ugyanezen számítás szerint 38-39%-on álltunk, ha jól tudom, akkor azért kicsit más megvilágításba kerülnek a dolgok.
Azt pedig, hogy a háború idején hogy mentek a dolgok felesleges idekeverni, mert 4 év korábban sosem látott intenzitású pusztítás tönkretesz mindent az nyilvánvaló. 1918-ban Franciaországban ugyanúgy küszöbön állt egy nyílt lázadás a hatalommal szemben, mint ami sajnos a vesztes félnél aztán be is következett.
A Monarchia nem csak az 1. világháború idején létezett, ezért szerintem ne csak erről a korszakról ítélkezzünk!
Én a "Boldog békeidők" kifejezésből jó életszínvonalra következtetek.
"Én a "Boldog békeidők" kifejezésből jó életszínvonalra következtetek."
A korhoz képest az is volt. Gondolj bele, az emberek jó része korábban jobbágy-sorban tengődött, egy felsőbb hatalom (a földesúr) szabta meg az életét. Az az életvitel ami 1848, de méginkább 1867 után jött valami hihetetlen újdonság volt az akkori ember számára. Igen, az emberek nagy része továbbra is szegény maradt és a földművelés maradt az egyetlen bevételi lehetőségük, de nagyon sokan ki tudtak törni addigi életmódjukból, tanulhattak, utazhattak, megjelent a szabadidő és a hobbik fogalma, az emberek polgárokká váltak, ez hihetetlen nagy forradalom volt nekik.
De lehet mai szemmel is személni a dolgot, úgy már kicsit elkeserítőbb a kép, a mai életszínvonalhoz képest siralmasak voltak az akkori állapotok. Elektromosság nem volt, rémes higiéniai állapotok, a vízvezeték és az angol-wc még csak egy-két helyen található meg az országban, a cselédek alkalmazása általalánosan elterjedt, stb.
Így visszatekinteni nehéz, ez olyan mintha jönne egy ember a jövőből, a 2100-as évekből és szörnyülködne a látványon, mert ő már egy olyan világban él ahol nem kell dolgozni, nincsenek globális problémák, stb.
Szóval viszonyítási alap nélkül nincs sok értelme a kérdésnek
2. válaszoló vagyok:
Amit ott leírtam, ezerszer végighallgattam anyumtól, nagymamámtól, hogyan éltek, egyáltalán hogyan tudtak élni azokban az időkben. Nem történelemkönyvi, meg "arra tippelek" véleményt, a kemény valóságot írtam ott le.
Miért is lettem akkor lepontozva?
Mert vannak, akik azt akarják itt olvasni, hogy ma már rosszabbul élünk, mint akkor éltek az emberek?
Hát nem, csak éppen akkor nem voltak akkora igények, ahogy írta valaki, nem volt áram, nem volt vezetékes víz, az átlagembernek jószerivel nem volt semmije. Azt hiszed, hogy az neki jó volt? És miből gondolod, hogy ő arra az életre azt mondta, hogy "boldog békeidők"? Csak azért mondták azt (utólag), mert a II. vh. alatti-utáni élethez viszonyítva a 20-30-as évek valóban "boldog békeidők" voltak.
Szóval nem hiszem, hogy az úgy gondolom, meg feltételezem, stb. alapján lehet "következtetni" egy ország lakosságának 100 évvel korábbi életszínvonalára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!