Szerinted távcsővel jobb célozni vagy irányzékkal?
Amerikában alkalmam volt kipróbálni egy lőkiképzésen( beengedtek civileket, fegyvereket próbálhattunk ki)
A legtöbbet az M4-eseket próbáltam ki, mindenféle optikával és irányzékkal, nekem a legpontosabb lövéseket az alap fegyverirányzékkal sikerült elérnem, kicsit remegnek az ujjaim a sok ropogtatásól, gondolom azért nemtudtam olyan jól kezelni a távcsövet.
"Természetesen irányzékkal. Ütközetben egy távcső majdnem egyenlő az öngyilkossággal, kivétel ha nagyon eldugott állást sikerül találnod."
???
Itt nem mesterlövész fegyverekről beszélünk!
"Ütközetben" egy 3-szoros nagyítású optikai irányzékkal úgy lőhetsz a célra, mintha 100 méterre lenne.
Ő meg erőlködhet a nyílt irányzékkal, de neked van nagyobb esélyed eltalálni őt.
It nem 10x40-es mesterlövész optikai irányzékokról beszélünk, hanem karabélyra fejlesztett optikai irányzékokról!
"Természetesen irányzékkal"
Mert a red dot vagy az ACOG nem irányzék?
Amihez nem értesz, abba ne okoskodj bele! A Call of Duty mag a Medal of Honor bár jó játékok, de csak játékok...
Tehát ha jól értem, itt egyesek meg vannak róla győződve, hogy egy nyílt irányzékkal sokkal jobban lehet célozni, mint mondjuk egy 12x vagy 24x nagyítású optikával.
Szóval kifekszetek a lőtérre a puskátokkal és 600 méterről pontosabb lövést adtok le nyílt irányzékkal mint optikával. Akkor ti mind nagyon penge csávók vagytok.:D
Amúgy nem láttam a kérdésben, hogy a kérdező a harcászati alkalmazhatóságuk felől érdeklődött volna, úgyhogy ezeket az "ütközetben" meg "rohamban" szituációkat hagyjuk.
Csak megkérdeztem, szerintetek melyik a jobb, és miért.
Az acog távcsővel(4x) alig tudtam eltalálni a célpontot, mert remeg a kezem és nem tudtam jól rátartani azt a vékony célkeresztet, de aa iron sight-el a lövések 2x akkora része talált. Úgy 40 méterre volt a célpont.
Az ACOG-on van egy durva diopteres irányzék is, ami 0-300 méter között használható, bár 300 méteren már nehéz vele akár egy emberalakot is eltalálni.
Jól belőtt "távcsővel" mindig pontosabban lősz, mint nyílt irányzékkal.
Csak annyit fűznék hozzá, hogy harctéren akkor emeled a szemedhez célzásra a fegyvert, mikor már megvan a cél, amit lőhetsz (legföljebb nem lövöd, mert távcsövön keresztül negatív az azonosítás). A célt nem "keresgélem az optikában", mert azért b.szták a fejemre azt a két lyukat, hogy keresztülnézzek rajtuk, meg közben tekergetem azt a gombócot a nyakamon, mert nem bújkáló mesterlövész vagyok, hanem járőröző karabélyos. Ez az egyik első dolog, amit megtanítanak, ha "távcsöves" irányzékkal szerelt fegyvert adnak a kezedbe.
Sorozatlövéssel kapcsolatban. Rövid (2-3 lövéses) sorozatokkal ACOG-gal lőve, a sorozatok között 1-1,5 másodperces szünetekkel simán beleürítettem a 100-200 méterre kirakott célokba a tárat.
A kérdező nem a saját szeméhez belőtt ACOG-gal hajtotta végre a lövészetet, a vasirányzék beállítása valószínűleg jobban megfelelt az ő igényeinek.
A kézremegés számíthatott, mert zavart a célzásban az, hogy mozgott a szálkereszt. Ez stresszelt és rontotta a koncentrációdat.
A diopteres irányzékot használva nem annyira feltűnő ez a mozgás, így kisebb volt a stresszfaktor, ergo stabilabban tarthattad a fegyvert.
Vágom.
kÖSZI!
Hát szerintem távcsővel nem nagyon céloznak kézből. Olyan távolságokra, ahova már távcső kell, alátámasztott fegyverrel szoktak lőni. Szabad kézi lövéshez pedig, akkora távolságra, ameddig pontosan lehet lőni, nem nagyon kell távcső.
Szerintem. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!