Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Igaz, hogy Centurion volt a...

Igaz, hogy Centurion volt a legjobb tank a világháború után 15 évig?

Figyelt kérdés

Előrebocsájtom, hogy nem vagyok egy hadi szakértő viszont értek a témához. A Discovery Channelen minap már többedszerre hallottam, miszerint szakértők szerint a Tigris, majd Királytigriseket mint a világháború legjobb tankjait ( ezt tudtam eddig is) a háború után felváltotta a Centrurion. Azaz ez volt a legjobb tank a világon 15 évig, minden egyéb riválisát megelőzte toronymagasan !

Példának azt hozták fel, hogy volt egy Egyiptomi-Izraeli háború, amiben E 5000 tankkal (nem Centurion) támadt Izraelre, akinek volt 150 Centrurionja és ez utóbbi győzött hála a tanknak. Annyira jó volt a Centurion, hogy a vietnámi háborúban amit el is vesztettek az amerikaiak, egyetlen egyet sem tudtak kilőni és a terepviszonyokat ez a tank bírta a legjobban. De akkor kérdem, én miért nem rohanták le az ellenséget Centurionokkal ? Mindegy.

Mennyire igazak ezek az infók ? Ténleg ennyire kiváló tank volt ? Szted igaz vagy másik, illetve melyik volt jobb nála, ha egyáltalán volt jobb ÉS MELYIK VOLT EZ ?

2012. febr. 25. 10:57
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

5000 tankot ha CSAK tankok vannak a csatamezőn és nem hibás a bevetési stratégia soha nem győz le 150...

Lásd Kurszki csata.

Senki nem vitatja, hogy a Tigris sokkal jobb a T34-nél, mégis alulmaradtak.

Persze nem csak tankok voltak ott, de ez történt.

2012. febr. 25. 11:37
 2/7 anonim ***** válasza:
Ez érdekes kérdés. Én is olvastam egyként könyvet II.világháborús tankokkal kapcsolatba és eléggé megoszlanak a vélemények. Az biztos a Tigris és Királytigrisek nagyon jól teljesítettek a harcokban (ezt egy könyv se vitatta), de hogy a legjobbak lettek volna eléggé kétséges. Megjegyzem nekem személyes kedvencem a Tigris I. Sokkal inkább a Párduc volt a VH legjobb harckocsija az MBT vonal megalapítója(ide tartozik a Centurion is és a mai modern harckocsik). A Centurion a Pershing-el és a későbbi Patton családdal együtt sztem is a legjobb harckocsiknak számítottak. IS-3 ugyan valóban páncélvédelemben előttük járt, de ez kevés. A T-10-es után ki is halt az IS ág. A T-54/55 harckocsik is jók voltak a Centurionokra is veszélyes volt csak az arabok nem használták őket jól. Sztem a Centurion nem volt a legjobb mert a Patton család és a T-54/55 legalább ennyire jók voltak.
2012. febr. 25. 11:46
 3/7 LazyJones ***** válasza:
87%

Szerintem a Discovery Channel "kissé" túllihegi a britek eredményeit. Többnyire hajlamosak pár adatot felnagyítani, a többit pedig ellapítani. Jó példa erre a Bismarck elsüllyesztésével kapcsolatos huzavona; a britek hangoztatják, hogy ők süllyesztették el, pedig azóta több bizonyíték szól amellett, hogy -bár a britek lőtték használhatatlan ócskavassá,- a német legénység süllyesztette el a hajót.

A Centurionra visszatérve: nyilván jól sikerült harckocsi volt, a maga idejében, főleg, mert rengeteg fejlesztést tudtak rajta eszközölni. Viszont az első fajta löveg a VH-s 17 fontos volt, ami bár erős volt, és pontos, nem a LEGJOBB. Ahogy a páncélzata is erős volt, de nem a legjobb. A 105mm-es löveget csak 53ban tették fel rá, viszont ezzel szemben ott van a T54, a maga 100mm-es lövegével, és az M48Patton egy 90mm-es löveggel. Vagyis még a későbbi tűzerő sem feltétlen volt kimagaslóan erős. Innentől kezdve viszont kérdéses, hogy érdemes-e arról beszélni, volt-e legjobb tank. Szerintem valamenyi tank akkoriban csúcsfejlesztés volt, és ritkán kerültek szembe egyenlő szinten kiképzett katonák egyenlő létszámban ahhoz, hogy ki lehessen deríteni, melyik volt jobb, vagy rosszabb.

Egy lábjegyzetet még: A Centurion 45-re lett kifejlesztve. Vagyis hiba lenne az IS sorozattal összevetni, mivel különböző fejlesztési stádiumokban voltak. A Tigris I hatalmas áttörés volt 42ben, két évvel később viszont már nem számított ANNYIRA lehengerlőnek - elszállt felette az idő. Az IS szériát sem a háborút követő időszakra fejlesztették ki, hanem a 44-es "csúcsszezonra".

Plusz ahhoz a 15 évhez az is hozzátartozik, hogy abban az időben (amennyire én tudom), nem zajlottak olyan túlságosan erőteljes fejlesztések harckocsik terén; mivel akkoriban úgy túlságosan nagy szükség sem volt rá, ráadásul a nukleáris háborúra való készülődésben sokan a létjogosultságukat is megkérdőjelezték.

2012. febr. 25. 13:07
 4/7 anonim ***** válasza:
A Centuroint nem hiba összevetni az IS-3-tól egészen a T-10-ig tartó IS fejlesztésekkel ugyanis a Centurion is eredetileg a II.VH-ra lett tervezve. A Tigrisek a II.VH végéig jó harckocsinak számítottak az, hogy utána elszállt felettük az idő az természetes ugyanis a fejlődés folyamatos volt.
2012. febr. 25. 14:32
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy feljebb írták, a Discoveryn elég durva torzítások vannak a haditechnikával kapcsolatban. Ferdítenek, egyszerűen elfejeltenek néhány adatot megemlíteni, másokat pedig túlhangsúlyoznak.

Bár rendkívül jó tank volt, nem ezért győztek, hanem a jobb taktika és stratégia miatt. Igazság szerint, az arabok egyszerűen mindig alulmaradtak, még akkor is, amikor hasonló felszerelésük volt, a hatnapos háborúban (1967), amiről szerintem szó lehetett Jordániával is össze csaptak és utóbbiak is Centurion (és M48 Patton, ami szintén az egyik legfontosabb izraeli tank volt abban az időben) harckocsikkal voltak felszerelve. Emellett én más adatokról tudok a konfliktussal kapcsolatosan:

Izrael 800 harckocsival rendelkezett, 250 db 105 mm -es löveggel felszerelt Centurion, 200 db 90 mm-es löveggel felszerelt M48 Patton, 200 db Super Sherman 105 és 75 mm lövegekkel, 150 db AMX-13 75 mm -es löveggel; egyiptom pedig 1200 harckocsival rendelkezett, ebből 450 db T-34-85, 500 db T-54/55 és 250 JSz-3 (bár nem tudom, hogy ez utóbbi adat mennyire megbízható, mert máshol ellent mondanak neki). Mindenestre, ha összes többi, a konfliktusba csak minimális (többnyire expedíciós) erőt adó hadviselő fél harckocsiját összeadjuk (Irak, Algéria, Szíria, Jordánia, Szaúd-Arábia, Libanon), még akkor sem jön ki az 5 000 db.

2012. febr. 25. 17:29
 6/7 anonim ***** válasza:
80%
Utolsó vagyok, az adataim forrása Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet, eredeti címén The Israeli War Machine [1983] könyve.
2012. febr. 25. 17:31
 7/7 Bogyó Gyula Alfonz válasza:
80%

Üdv!

Mivel a Discoveryn láttad ezt a műsort, így meg sem lepődök a britek nagyképűségén! :-)Mindenekelőtt az, hogy a II. vh legjobb harckocsija a Tigris és a Királytigris, hát az azért nem teljesen egyértelmű! Szerintem, de persze ez csak az én véleményem, nincs olyan, hogy legjobb harckocsi meg legjobb repülőgép stb... Érvek ellenérvek, nemzeti büszkeség, miegymás... Lehetne mondani, hogy '42-ben a Tigrist szemből egy páncélos sem tudta kilőni, viszont amikor megjelentek az első M10 Wolverine páncélvadászok, mindjárt változott a helyzet. Igaz az M10-esnek meg szerény a páncélozottsága, nem beszélve arról, hogy nyitott a torony, ami védtelené teszi még egy kézigránáttal szemben is. Persze volt neki "leppattintható" fedele, de az legfeljebb az eső ellen védett... Mivel az M36 Slugger Dog hasonlít az M10-esre, gyanítom, hogy ez utóbbi továbbfejlesztett változata, ami elsöprő tűzerejének köszönhetően sok német világháborús harckocsit roncsá lőtt, viszont ugyanúgy nyitott volt a torony és a páncélköpenye sem volt túl erősnek mondható, így megfelelő gyalogosfedezet nélkül mit sem ért. Persze még így is szolgálatban maradt mind a mai napig. A jugoszlávok használták a polgráháborúban és azt hiszem a mai napig megvannak. A Királytigris szinte kilőhetetlen volt még a háború végén is, mégsem tudta érdemben alakítani a harcok kimenetelét, mert alulmotorizált volt és folyton valami műszaki hiba kínozta na meg elég kevés készült belőlük. Ez ugyanúgy igaz az elődjére is és az összes változatra. Nem említettem a IS-2-t és a IS-3-at ami, ha szerencsésen tüzelt, akár egy lövéssel kilőtte a Tigriseket, persze ha egyáltalán szereztek annyi tapasztalatot a fronton, hogy esélyük is legyen, mivel nem volt túl hosszú a pályafutása egy szovjet katonának. Bármilyen erős is volt bármelyik páncélos, a földbe beásott Páncélököllel felszerelt Honvédek ellen semmit sem értek az eszetlen rohamaikkal! Győzelmük a szabotázsoknak, nyersanyaghiánynak és a nyomasztó főlényüknek volt köszönhető! A Centurion abból számított jónak, hogy szemből nehezen fogott rajta a gránát lapos kialakításának köszönhetően, de egy vietnami "lerohanásnál" számtalan akadályba ütköztek volna, ami teljesen értelmetlen pusztulásukhoz vezetett volna. Gondolok itt a fanatikusan védekező vietkongokra és a terepviszonyokra. Koreában sem nagyon tudtak mit kezdeni a kínai gyalogosokkal, akik nem használták az utakat, alultápláltak voltak és néha többen fagytak meg, mint ahányan a fronton haltak meg... Minden nehéz harckocsi rémálma a laza talaj, amibe nem egy Tigris is beleragadt és mivel ezek a monstrumok megmozdíthatatlanok, gyakorlatilag sorsukra lettek hagyva vagy felrobbantották őket. Nem mellesleg a Királyi Honvédség néhány Tigrise is lebénult az üzemanyaghiány vagy műszaki hiba miatt... :-( Szóval az, hogy a Cebturion volt 15 évig a II. vh után, merő hazugság! Nem vitatom, inenn onnan összeollózott jó tulajdonságai persze vitathatatlanul egy erős páncélost eredményeztek, de mondjuk menet közben nem tudott pontosan és biztonságosan tüzelni, persze biztos voltak "profi" lövegkezelők, de pl. a T-55-ös ezt simán megtette újoncokkal is, feltéve, hogy nem laikus újoncokat ültettek bele, mint az arabok... Ráadásul a T-55-ös tornyáról hála a tojás formájú kialakításának, minden oldalról lecsúszott a lövedék. A Centurion még ráadásul elég nehézkesen is mozgott, viszont a T-55-ös olyan fürge volt, hogy mind a mai napig előszeretettel használják, igaz főleg a harmadik világ országai, de ha jól tudom Horvátországban is van belőlük 100-200 db. Olvastam a válaszokat és igen, a Patton család is volt legalább olyan jó, ha nem jobb ,mint a Centurion. Az M60-as nem tudom, hogy a Patton családhoz tartozik e, de az is biztonságosan tüzel menet közben is! A Conquerorról meg nem is beszéltem, ami megint csak egy "kilőhetetlen" acélszörny! Persze attól még nem lesz egyik páncélos sem "legjobb", mert egyik másik tulajdonsága toronymagasan jobb egy másik típusénál! A sikeres lerohanás záloga, pedig a különböző fegyvernemek összehangolása és persze a bátor katona, de ehhez az kell, hogy az igazságért harcoljanak, mert hiába minden modern technika, ha a honvédők elszántak és nem adják fel! Lásd Afganisztán.

2012. szept. 10. 21:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!