Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A NKE-n, civil szakon (volt...

A NKE-n, civil szakon (volt ZMNE) milyen a felvételi mesterképzésbe? Szivatós vagy rendesek? Mennyire nehéz a suli?

Figyelt kérdés
2012. jan. 29. 23:22
 1/10 anonim válasza:
milyen szakra felvételiznél?
2012. febr. 8. 22:53
 2/10 A kérdező kommentje:
Biztonságpolitika MA! És te?
2012. febr. 16. 22:32
 3/10 anonim válasza:

No, szerencséd van akkor. Én épp biztpol MSc-re járok, idén végzek. Szóval a felvételiről is tudok mesélni.

Feltételezem, hogy máshol végzed/végezted a BSc-t. Természetesen, mint gyakorlatilag bárhol, itt is hátrányban vagy azokkal szemben, akik itt végezték az alapszakot. Szivatósnak azért nem mondanám. Valószínűleg lesz sok kérdésük arról, hogy miről írtál szakdolgozatot, miért ide jelentkeztél, mit szeretnél itt elérni stb. Ezen kívül lehetnek random kérdések gyakorlatilag bármilyen tárgyból (főleg töri, nemzetközi kapcsolatok, diplomáciatörténet, katonai ismeretek), attól függően, hogy aznap kik lesznek a bizottságban. A lényeg, hogy legyél nagyon határozott, ne lepődj meg semmin, süssön minden szavadból, hogy te ezt az egészet nagyon akarod.

A szak maga szerintem annyira nem nehéz. Közepes mennyiségű tanulás mellett simán elvégezhető.

Ha bármi kérdésed lenne, megpróbálok válaszolni. :)

2012. febr. 17. 00:41
 4/10 A kérdező kommentje:

Hú, köszi, hogy válaszoltál!

Te alapképzésben is biztonságpolitikát végeztél?

Milyenek a tanárok, szigorúak vagy vannak engedékenyebbek is?

A lányok aránya milyen a civil képzésben?

Felvételin mennyi volt a szakmai kérdés a motivációs kérdésekhez viszonyítva?

Meglátásod szerint szigorúan pontoznak?

Hány bizottsági tag felvételiztet?

Írtad, hogy ne lepődjek meg semmin... min lepődhetnék meg?

A tanárok (konzulens) a szakdolgozat írását végigkövetik, vagy csak beadás előtt közvetlenül olvassák el? Mi a tendencia?

Egyébként te lány vagy fiú?

Nagyon köszönöm előre is a válaszaidat!

Egyébként akár fel is vehetnénk a kapcsolatot! Én külföldön élek egyébként most! :)

2012. febr. 17. 01:00
 5/10 anonim válasza:

Alapképzésben is itt végeztem, igen.

A tanárok szerintem nem túl szigorúak, inkább engedékenyek.

A lányok aránya egyre magasabb, most már kb. 50-50% a nemek aránya.

A külsősöknek inkább szakmai kérdések vannak, de rengeteg a motivációs kérdés is kb. 60-40% a szakmai javára. Nem szigorúak, ha látják, hogy motivált vagy.

Bizottsági tag 3-5 között kb.

Arra értem, hogy ne lepődj meg, hogy bármilyen zavarba hozó kérdés lehet. Pl. mit akarsz te itt x végzettséggel, hogy kerülsz ide stb. Ezt szerintem nem rosszindulatból kérdezik, hanem arra kíváncsiak, hogy hogyan reagálsz.

A konzulensek tevékenysége emberfüggő. Ez attól függ, hogy miben állapodtok meg. De szerintem úgy érdemes dolgozni, hogy folyamatosan segítenek tanácsokkal és végigkövetik a munkádat.

Egyébként én fiú vagyok. És te? Hol végezted az alapszakot? Most mit csinálsz külföldön, tanulsz? Miért jelentkezel ide?

2012. febr. 17. 13:25
 6/10 A kérdező kommentje:

Először is köszi az ismételt válaszod!

Én lány vagyok, egy bp-i fősulin végeztem, dolgozok külföldön.

Azért szeretnék az NKE-re menni, mert 2, kifejezetten hadsereges téma felé fordultam az utóbbi évben (bár egyik sem a magyar hadsereghez kötődik). Remélem, hogy ha felvesznek oda, némi katonai szemléletű rálátásom is lesz arra, ami érdekel.

Te miként fogsz elhelyezkedni a végzés után?

Lesz munkahelyed, tudod már?

A szakmai gyakot már lezavartad?

Egyébként néztem a felvin, elég durva, hogy csak max 15 embert vesznek fel a szakra... 2 éve sokan várakoztatok a terem előtt, ahol a felvételi zajlott?

Sok külsős volt, vagy elvétve?

Felvételin egyébként hogy van, névsor szerint hívnak be? Kb meddig kérdezgetnek? 15 perc, vagy inkább 30, 40?

Bocs, de megint eszembe jutottak kérdések, mert az érdeklődésemből adódóan nagyon akarom ezt a sulit!

2012. febr. 18. 23:21
 7/10 anonim válasza:

Igazán nincs mit. :)

Katonai szemlélet kialakítására maximálisan alkalmas ez a szak. Bár BSc-n jóval ilyen jellegű tárgy volt, de akad MSc-n is. Csodálkozom, hogy ezt szeretnéd, a lányok általában pont a katonai ismeretektől másznak falra.

Vannak már terveim a jövőre, biztos állásom nincsen még. Nem szívesen maradnék a honvédelmi szférában, de ha nem akad más, akkor majd próbálkozom ott is.

A felvételi keretszám még változhat, olyan 20 körülire számíthatsz nappalin. Levelezőn pedig még többre. Ha tényleg nagyon szeretnéd ezt a szakot, akkor szerintem a nappali mellett a levelezőt is jelöld meg.

A felvételi egyébként több napon is zajlott, amikor én voltam akkor kb 10-15 ember várakozott. Elég sok volt a külsős. Sokat fel is vettek egyébként, számos csoporttársam végezte máshol az alapszakot.

Nem névsor szerint ment, a felvételizők állapodtak meg egymás között, hogy ki mikor megy (érkezési sorrend, ki mikor szeretne stb. alapján). Szerintem olyan 20 perc volt maga a beszélgetés.

Ha valami felmerül, akkor igyekszem segíteni.

Sok sikert, remélem összejön!

2012. febr. 19. 12:21
 8/10 A kérdező kommentje:

Nagyon-nagyon köszönöm a válaszaidat, nagyon sokat segítettél, nagyon rendes vagy! Már el is küldtem a jelentkezésemet!

Ha gondolod, privát üzenetben küld el az emil-elérhetőségedet, hátha tudunk segíteni kölcsönösen egymásnak a jövőben, ki tudja mit hoz az élet!

2012. febr. 24. 00:14
 9/10 A kérdező kommentje:

Most visszaolvastam az utolsó hozzászólásom, kissé szerencsétlen lett a válasz.. :S

én is elküldtem volna az elérhetőségemet természetesen, gondolva hátha tudok én is segíteni neked vmiben :( de mindegy :l

2012. máj. 31. 13:35
 10/10 anonim válasza:
Még nem késő. :)
2012. máj. 31. 13:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!