Az első világháborúban hogy vívták a csatákat?
Milyen fegyverek voltak?
Mármint gondolok itt a puskákra (akkoriban gondolom csak tolózárasok), meg a letámasztós nehéz géppuskákra...
Milyen fajtájúak voltak a kézi fegyverek, és a támogató gépágyúk?
xD
Ez így elég viccesen hangzik, bár tudom, hogy voltak értelmetlen rohamok, mint pl magyar részről is, amikor egy lovas rohamnál a ruszkik mindenkit sz@rrá lőttek!
No de milyen fegyverekkel lőttek egymásra?
A fegyver nevére vagyok kíváncsi
Lewis Gun (angoloknál és amerikaiaknál főképp)
Luger P08 (németeknél)
M1911 (amerikaiak, angolok)
Winchester M1897 (amerikaiak)
Webley Revolver (angolok)
Vickers géppuska (angol)
A legtöbb katonának a fegyvere az ismétlőpuska volt.
Osztrák-Magyar: M1888 Mannlicher
Német: Mauser Gewehr 98
Brit: Lee-Enfield
Francia: Modele 1886 Lebel
Amerikai: Springfield Model 1903
Orosz: Mosin-Nagant M1891
Olasz: Mannlicher-Carcano M1891
Tudtommal ezek voltak a legelterjedtebb lőfegyverek akkoriban. A Németek még páncéltörő puskát is használtak aminek a neve Mauser Tank-Gewehr Moldel 1918 volt valamint géppisztolyokat a Bergman MP.18-at. És persze ott voltak a nehéz géppuskák is mint pl: Maxim MG08, Vickers.303, Schwarzlose, Colt-Browning M1917, Hotchkiss M1914. Vagy a géppsukák mint pl a híres BAR,a francia Hotchkiss Mark 1 és CSRG, a német "Könnyű" Maxim MG08/15, és a brit Lewis.
Rohogheted h dedapaink az életüket kockáztattak...
Tényleg nagyon vicces h több millió ember meghalt...
Biztos játszottal mar háborús játékkal, lehet h abban nem érzel semmit ha megölnek de a valóságban milliókat öltek meg, meg lehet te rohogsz a játékon mikor rohamoznak valamit, pedig így volt és nem vicces...
Lehet hamarosan te is így jársz, nagyon közeleg egy háború...
Amugy a loveszarkokba meg dobtak mérges gázokat is, veszélyes volt, de később jött a gázálarc.
A repülőt elsősorban felderitesre használtak, de voltak kisebb csaták is, na meg a tankok akkoriban jelentek meg, angol találmány.
Kimásolom egy korábbi, hasonló kérdésre adott válaszomat:
Nagyrészt ugyanazokat a kézifegyvereket használták, mint amiket második világháborúban is.
A britek ugyanúgy a Lee Enfield-et, a németek a Gewehr 98-at (ami nagyjából megegyezik a II. vh-s Kar98-cal), az oroszok a Moszin-Nagantot, az olaszok a Mannlicher Carcano-t, a franciák a Lebel modèle 1886-ot, az Osztrák-Magyar Monarchia a Steyr-Mannlicher M95-öt (a magyar honvédség azonban ezt a II. vh-ban átcserélte a 35M-re), az amerikaiak a Springfield-et (a II. vh elején áttértek az M1 Grand-ra).
Az alábbi linkeken adatokat és képeket is találhatsz róluk. Ha tudsz angolul, akkor nézd meg az angolnyelvű szócikkeket inkább, mert azok részletesebbek.
(Az angol szócikkben normálisabb kép van róla)
Pisztolyok terén nem vagyok igazán otthon a témában. Azt tudom, hogy a németek a Mauser C96-at, illetve a Lugert használták, az oroszok a Nagant revolvert, az OMM pedig leginkább az M07-es pisztolyt, de a magyar Frommer 1910-et és a Frommer Stop-ot is. A franciák, a britek, és az amerikaiak valamilyen más, saját gyártmányú revolvert, gondolom.
A Frommer 1910-ről sajnos csak képet találtam:
És az M07-esről is:
Géppisztolyokat ugye akkoriban még nemigen használtak. A németek ugyan 1918-ban kis számban bevetették a Bergmann MP18-at.
A britek csak 1941-től, tehát jóval az első világháború után használtak először géppisztolyt, a német MP28-as másolatát.
Viszont nagy mennyiségű géppuska volt a frontvonalakban. Az oroszok a Maxim géppuskát (ahogy a II. vh-ban is), az angolok a Vickers-t, a németek az MG-08 Spandau-t, az OMM a Schwarzlose-t, az amerikaiak az M1917 Browning-ot.
(Van egy jó hírem: véletlenül rábukkantam, hogy ennek az oldalnak az alján van egy olyan, hogy "Első világháborús kézifegyverek -> kinyit", ahol részletesebb felsorolást kaphatsz, mint amit én szerény tudásommal nyújtani tudok itt.)
A kézigránátokról sajnos nem tudok semmit. Ha még valami érdekel, várom a kérdésedet.
"Ez így elég viccesen hangzik, bár tudom, hogy voltak értelmetlen rohamok, mint pl magyar részről is, amikor egy lovas rohamnál a ruszkik mindenkit sz@rrá lőttek!"
Értelmetlen?Hmm értem...teszem azt a II.Vh-ban még értelmetlenebb lenne egy lovasroham igaz?
Na már most...a II. vh-ban egy magyar lovas század lovasrohammal vett be egy orosz állást melyet előzőleg a németek próbáltak tankokkal mindennel de nem ment.
Nem mellesleg semmi nem hiábavaló ami megtörtént, és a lovasroham nem inkább fejlettségében mint inkább lélektanilag hat az ellenségre...vágtázott már feléd 1 db ló?Ha nem próbáld ki ha igen akkor ezt szorozd fel 100-al.
Ma 7:20
Pontosítanék, KEZDETBEN használták felderítésre,a háború vége felé vagy inkább 16tól egy támadást nem indíthattál volna légi támogatás nélkül.
"Ez így elég viccesen hangzik, bár tudom, hogy voltak értelmetlen rohamok, mint pl magyar részről is, amikor egy lovas rohamnál a ruszkik mindenkit sz@rrá lőttek! "
Pedig elég rettegettek voltak az oroszok körében a magyar huszárok. Amíg nem merevedtek meg teljesen a frontok, addig nyílt terepen elég hatásos tudott lenni egy lovasroham. Nem véletlenül volt lovasság még a 2. vh-ban is (bár ott már inkább csak alkalmi fegyvernemként).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!