Ha a 11-13. század környékén egy uralkodó meg akart támadni egy európai országot semmi különösebb ok nélkül, csupán hódítás céljából, a hadvezetőség és hadvezérek mindig támogatták ezt?
Röviden a válasz: nem.
Hosszabban megtalálod a történelemkönyvekben (nem bunkózni akarok, de elég tág a kérdésed). Azért mondok pár példát: a keresztes hadjáratokra időnként nehéz volt összeszedni a lóvét. Valamint II. Edward angol királynak is voltak gondjai, amikor Wales ellen akart hadjáratot vezetni.
A kulcskérdés legtöbbször az volt, hogy mivel a háborúhoz pénz kellett, a pénzt meg kellett valahonnan szerezni. Ezt az általad megjelölt időszakban (főleg a vége felé) a fejlett rendi államokban nem lehetett a rendek beleegyezése nélkül összehozni. S bár hadvezetőséget kérdeztél, de ők döntően nemesek voltak, tehát az adóba is volt beleszólásuk.
Értem én, csak tisztázni akarom az ügyet :)
Egy kicsit más oldalról közelítem meg a dolgot. Ugye, ahogy a kérdésben is mondtam, a támadó fél ellen nem tett semmiféle rosszat az adott ország, vagyis "ártatlan". Zavarta-e ez, az uralkodóhoz hű hadvezéreket, nemeseket? Vissza utasították-e úgy a parancsot, hogy a pénz/zsold kifizetésével nem volt probléma (mármint, hogy megkapták).
A többi válaszolóval ellentétben én értem a kérdésed, hogy nem a pénzügy érdekel.
Ebben az időszakban a királyok maguk vezették az országot, ha jó király volt és szerette a nép akkor valószínűleg a hadvezérek is, és támogatták őt. Meglehet, hogy PL egy király meg akarja támadni a szomszédos országot, összehívja a hadvezéreit (tegyük fel 7-en vannak) abból 2 elelne van, de mivel csak ketten vannak nem elég erősek ahhoz, hogy fellázadjanak a király ellen.
A kérdésedre válaszolva: nem mindíg támogatták, de muszáj volt segíteniük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!