Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Sa vz.58 vs AK-47?

Sa vz.58 vs AK-47?

Figyelt kérdés
Melyik a jobb? Azt vettem ki, hogy a vz58 nak kisebb a visszarúgása, de tobb karbantartás kell és részletesebben kell szétszerelni. Ezt nem tudom megítélni, mert AK47est még nem szereltem szét, de a vz58ot kb második próbálkozásra 2 perc alatt ossze és szétkaptam.
2011. dec. 11. 22:24
 1/4 anonim ***** válasza:
Ez: [link]
2011. dec. 11. 22:37
 2/4 mustafa33 ***** válasza:
A vz.58 úgy tudom kevesebb részből áll. Korszerűbb. Csak kinézetre hasonlítanak, nem abból lett kifejlesztve. Az AK nak több köze van a német eredetihez.
2011. dec. 13. 21:41
 3/4 mustafa33 ***** válasza:

pontosabb összehasonlítás:

www.sa58.kx.cz/images/foto/sa-58-rez.jpg

www.ak47.kx.cz/images/foto/akm-rez.jpg

ha érdekel a leírás, hisztória, szabályzati előírások, az is ott van de csehül. Akkor csak a cz-ig írd be.

2011. dec. 13. 22:13
 4/4 Gatyagumi ***** válasza:

A vz 58-hoz sajnos nem volt szerencsém, így saját tapasztalattal nem tudok szolgálni.

Véleménykialakítás: A különböző forrásokat elolvasva arra a következtetésre jutottam, hogy a vz.58-asnak van néhány előnye az AK-hoz képest. Egyik az ergonómiája. Kényelmesebb fogásról írnak, illetve a képek és a leírt tapasztalatok alapján a kezelőszervek is jobban kézre állnak (bár nem tudom, hogy a lövő,aki leírta tapasztalatait bal- vagy jobbkezes volt, mert ez is sokat számít).

A zárakasztó megléte pedig szintén komoly előny, ezt az AK-ról igen hiányolom.

Hátránya, hogy szerkezete egyértelműen bonyolultabb, és könnyebben koszolódhat (mivel a szerkezet a zár hátsó helyzetében teljesen nyitott).

Előny, hogy a lövéskor hátramozgó alkatrészek tömege jóval kisebb, mint az AK-nál, így a leírások alapján nyugodtabban viselkedik lövés közben, azaz a cső kisebb mértékben mozdul el a célról. Ez főként sorozatlövéskor ad kisebb szórásképet.

Összességében a vz.58-on látszik, hogy 10 évvel későbbi fegyver, mint az AK, és a tervezők valószínűleg jobbat akartak alkotni, vagy legalábbis javítani az AK hátrányos tulajdonságain.

Ez az egyik oldalon sikerült (ergonómia, nyugodtabb viselkedés), másik oldalon rontottak (szerkezetileg bonyolultabb, megbízhatósága minimális karbantartás mellett csekélyebb).

Vélemény: Mindkét fegyver kiválóan alkalmas arra, amire a tervezők létrehozták, és a vz.58-on látszik, hogy egyrészt egy évtizeddel fiatalabb, mint az AK, másrészt látszik a német emlőkön nevelkedett cseh fegyvergyártás precizitásának kéznyoma is (ami az AK-ról nemigen mondható el :D).

Én továbbra is az AK mellett tenném le a voksom (mert megbízhatóság és egyszerűség párti vagyok), bár néhány megoldás (főként a zárakasztó) nagyon tetszik a vz.58-on, és üdvözölném a MEGFELELŐEN modernizált AK-n is, bár beépítése valószínűleg komolyabb szerkezeti átalakításhoz vezetne.

2012. jan. 14. 09:08

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!