Kérdesem a honvédség katonáihoz szól elsősorban, az ak 63 mennyire megfelelő? Sokan szidják a kalasnyikov családot. (nehéz, pontatlan) Ha választani lehetne melyiket választanátok:Kalasnyikov vagy kisebb kaliberű újabb fegyver.
Nem rossz a 63-as. Amire kitalálták, arra tökéletes. A kisebb kaliberű AK változatok(5.45, 5.56) pontosabbak ugyan, de kisebb az átütőerejük. Különben sem kell egy gépkarabéllyal olyan hajszálpontos lövéseket leadni, harcérintkezés során nem is lehet. A nagyobb pontosság csak a lőtéren jelent előnyt.
És hogy nehéz lenne? Szerintem egy durván 4 kg-os fegyver azért még egy gyengébb fizikumú katonának sem jelenthet túl nagy terhet.
Szerintem az idióták szidják az Ak-t.
1. Nagyon strapa bíró.
2. Nagy tűzerő.
Amúgy az Ak-t választanám, de azért vannak olyan jó fegyverek aminek kisebb a kalibere pl: H&K MP5
Jómagam abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindkét kategóriába tartozó fegyverrel vannak tapasztalataim (AK-63, M4).
Amit leírok, ezeken alapulnak, ha valakinek nem tetszik, sajnálom.
Mindenképpen az AK-t választanám.
Masszív, megfelelően pontos, kiválóan "bont" és ami a legfontosabb, mindennél megbízhatóbb. A magyar AK-63 karabélyok egyébként az AK változatok között kiemelkedő minőségűnek számítanak. Harctéren olyan fegyverre van szüksége a katonának, ami akkor is produkálja a 3-szoros szórásképet, amikor már 4 tárat ellőttél, és 5-ször meghemperegtél a fegyvereddel együtt a porban fedezékkeresés, vagy tüzelőállás-váltás közben. Hiába van pontlövő fegyvered, ha a második porfürdő után elakad.
Azontúl az AK tárai, bár sokkal nehezebbek, sokkal strapabíróbbak is. Nem deformálódnak olyan könnyen, és biztosabban adogatnak.
Jómagam minden alkalommal, mikor kimentünk, mindkét fegyvert vittem. Az M4-esen volt egy M203-as gránátvető, ami igen hasznos kis jószág, illetve volt még rajta profi nappali (ACOG) és éjszakai irányzék is (PAQ-2). Ezek miatt az extrák miatt lett az AK a "másodlagos" fegyverem.
"Fegyverb..." amerikai katonák véleménye szerint az AK a világ legjobb lövészfegyvere.
Összegzésképpen: MEGFELELŐ újítások és áttervezés után az AK továbbra is kiváló szolgálatot tehet még hosszú évekig. Én mindenképpen ezt a fegyvert választanám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!