Van olyan háború, amit Magyarország megnyert?
"Te nem jársz történelem órára? Amúgy google a barátod, wiki meg a barátnőd. Kezdj el olvasni."
Úgy tudtam, ez az oldal arra van, hogy a nálam tájékozottabbak segítenek megválaszolni olyan dolgokat, amiket nem tudok. De bocsánat, ha tévedtem.
Másik válaszoló: nem modernkori, hanem középkori háborúkra gondolok elsősorban.
A románok legyőzése azért sem jó példa, mert egyrészt a háborút végül elvesztettük, másrészt ott nem maga Magyarország, hanem az Osztrák-Magyar Császárság küzdött.
Ha a moslék történészeink és az ő nyomukban járó tanáraink tanításait ismernéd, akkor volna fogalmad háború és csata közötti különbségről (persze ez objektíve nem lehetséges, mert te csak a saját kútfejedből merítesz).
Többek között tudnád, hogy magyar vezetőként és irányítóként nagyjából Mátyás király viselt utoljára hódító háborút, akkor a Magyar Királyságnak 5 tenger mosta partjait, ha rövid ideig is. Utána következett egy rövid belviszály némi csatákkal, de nem háborúval. Aztán az ország elég hamar 3 részre szakadt, a középsőben volt jó néhány vár- és egyéb csata, a nyugati-felvidékiben már csak a Habsburgok háborúztak, a keleti-erdélyi részeken pedig néhány fejedelem háborúzott (csak egyet említek, a Báthory lett királyként ma is tisztelt uralkodó, márványtáblája a Vilniusi egyetem falán). Viszont az is igaz, hogy erdélyi fejedelem soha nem tartotta magát magyar uralkodónak, bár volt több meghívási kísérlet.
Az 1686-os budai ostrom után (ahol nem a magyarok űzték ki a törököket, hanem Savoyai az európai csapatok élén, persze magyar hadtestekkel) Habsburg háborúk lehettek csak (volt is a francia területeken), majd a XX. században, a világháborúkban háborúztak magyarok, csak ott nem magyar irányítás volt (hadtest irányítást nem tartok annak).
Még egy apró megjegyzés egy érdekes logikáról. "ha nem nyertünk volna háborút, nem lennénk". No, nem nyertünk, mert nem voltak háborúk. Csatát nyertünk és vesztettünk. De ettől nem szokott egy ország megszűnni. Ne tessék összekeverni egy háborúkban történő sorozatos és módszeres kiirtást (ilyen még az ókorban se nagyon volt, azóta meg különösen nem) egy leigázott nép módszeres gazdasági és politikai beolvasztásával, amely évszázadokig eltart, de eredményes.
Sikoltó!
Azokról a háborúkról és csatákról linkelnél valamit, amiket mondtál?
lehet begépelni, lesz 100-1000000 találat, válogasd melyiket olvasod, de ha pl jársz egy könyvtárban ott biztos lesz történelem polc. Pl a fancsikai csatáról is ott olvastam, megmondom öszintén nem emlékszem a könyv címére.
Amúgy a történelemoktatás minőségét aki védi annak ajánlom hogy csapjon fel egy átlag törikönyvet, 20 oldal alatt 10 kapitális baromságot lehet benne találni átlagosan, az ha valakit jól olktattak az a tanár erénye, attól még a tananyag nem lesz jobb. Ugye nálunk még rabszolgák építik a piramist a tankönyvben mikor ez már kb 20 éve avitt elképzelés.
A másik hogy én sehol se írtam h fancsika háború volt, csak példának szántam hogy voltak győzelmeink.
Na akkor szépen sorban:
Honfoglalás
A nyugat-európai hadjáratok, kivéve 2-őt
pozsonyi csata(mindegyik)
István harcai a németek, lengyelek, bizánciak ellen
Vértes
Szent László harcai a kunok ellen
Horvátország, Dalmácia elfoglalása
második tatár támadás
Havasalföld, Moldva, Bosznia és Szerbia egy része jó ideig magyar hűbéres volt
1526-ig a török ellenes harcok 90%a
Hunyadi János déli hadjárata és Mátyás nyugati háborúi
Bocskai hadjáratai
Zrínyi Miklós téli hadjárata
Buda és a megszállt Magyarország visszavétele(na jó, ebben kaptunk nem kis segítséget)
A Habsburg uralom a magyar csapatok jócskán kivették a részüket Ausztria minden háborújában és jó pár sikert el is értek, pl: Berlin elfoglalása.
Ne feledjük el azt sem, hogy a '48-'49-es szabadságharcot csak az oroszokkal tudták leverni.
Ezután ha valódi győzelemre gondolunk, akkor csak Kárpátalja 1939-es visszafoglalását illetve Jugoszlávia lerohanását tudnám mondani.
Szóval azért volt jó pár győzelmünk. Dantes szavait tudnám idézni: tanulj törit!
"István harcai a németek, lengyelek, bizánciak ellen"
- Bővebben ezekről mit lehet tudni?
Más Árpád-háziak?
Kunok, besenyők nem szerepeltek államként, én középkori háborúkra gondoltam, ahol - nem egy-egy csatát, hanem - háborút nyertünk más ország ellen.
"Ha a moslék történészeink és az ő nyomukban járó tanáraink tanításait ismernéd, akkor volna fogalmad háború és csata közötti különbségről (persze ez objektíve nem lehetséges, mert te csak a saját kútfejedből merítesz)."
Hát ha ez nekem szólt, akkor eloszor is néhány sértő megjegyzést hagyok ki, pedig megérdemelnéd. Másodszor, ami a háború és a csata kozotti kulonbséget illeti, a modern kor elott egy nagyobb csata elvesztése gyakorlatilag a háború elvesztését is jelentette. Anno a háborúk nem totális megszállással végzodtek, általában békekotés tett rájuk pontot (ez a rész a XX. században afféle formalitássá alacsonyodott le). És a felsorolt csaták csaknem mindegyike után létrejott egy békeszerzodés X évre. A háborút tehát az vitte, aki megnyerte a donto csatát. E jelenségnek elsosorban az volt az oka, hogy az országoknak nem volt elso meg második meg x-edik hadserege, hanem volt egy támadó vagy védekezo serege, amelyet ha megvertek és a felét lemészárolták, akkor nem tudta a nem létezo tartalékot vonatra rakni, és a nem létezo frontra vinni 1-2 nap alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!