A magyar hadseregnek jelenleg vannak kétéltű tankjai és légvédelmi tankjai?
Kétéltű tankok nem hiszem, hogy vannak maximum kétéltű csapatszállító járművek. Légvédelmi tank? Gondolom önjáró légvédelmi lövegre gondolsz. Szerintem már nincs, de régebben volt ZSU-23 SHILKA típusú légvédelmi tankunk.
http://www.youtube.com/watch?v=foUhuA5dajQ&feature=related
Bár én szerintem egy ilyen Shilka kizárt, hogy letudna-e szedni egy vadászgépet vagy harci helikoptert. Tudom, hogy már régi típus, de amikor a "virágkora" volt, akkor sem hiszem, hogy annyira jó lett volna.
Első, tévedés, hidd el, ha mondjuk 20-30 Shilka megtömi a levegőt ólommal, esélyes a találat :)
Kétéltű harcjárművünk a BTR-80.
"Első, tévedés, hidd el, ha mondjuk 20-30 Shilka megtömi a levegőt ólommal, esélyes a találat :)
Kétéltű harcjárművünk a BTR-80."
Először is, a BTR-80 az nem kétéltű tank, hanem csak kétéltű páncélozott csapatszállító jármű, amin van két géppuska. Ez nem tank.
Másodszor, a Shilka elég gagyi egy szerkezet a ruszkik sem használták sokáig, ők egy más típusú önjáró légvédelmi löveget használnak, egy sokkal jobbat. A Shilka-t eladták a kisebb országok hadseregeinek, mint nekünk is.
Na most az, hogy 20-30 Shilka meg tudna-e akadályozni egy légi támadást azt kizártnak tartom. Max lelőnek 1-2 alacsonyabban repülő harci helikoptert, azt még elhiszem nehezen. Na de vadászgépeket?? Az kizárt. Oda rakétás légvédelmi tank kell, a Shilkának nincs rakétája, csak gépágyúi, az pedig max helikopter ellen jó.
Első válaszoló vagyok. Hát igen a Shilka szerintem sem egy csúcs, és tudtommal már nincs is nálunk hadrendbe állítva.
Kérdező abba viszont nincs igazad (szerintem), hogy a vadászgépek ellen csak a rakéta a jó. A mai modern légvédelmi tankok elég jók.
Ott az orosz 2K22 Tunguska M1
http://www.youtube.com/watch?v=KUc8iJ0QvEs&feature=related
A német Gepard Flakpanzer
http://www.youtube.com/watch?v=BukkrjTc370
Ezek a mai modern légvédelmi tankok.
Kétéltű tank azért nincs a magyar hadseregnek, mert az ilyen tankokat tengeri hadviselésben a partraszállásos deszant hadműveleteknél alkalmazzák.
Nekünk elég a kétéltű csapatszállító.
Így van, a BTR-80 az nem kétéltű tank, hanem csak csapatszállító jármű. Egyébként a kérdező nem írta rosszul annyira. Van olyan BTR-80 amin két géppuska van, viszont van olyan is (ebbe a negyedik válaszolónak igaza van), amin egy gépágyú és egy géppuska van. Akkor ezek szerint a magyar hadseregben az utóbbi verziós van hadrendbe.
De attól még nem tank!
Ez már kétéltű tank:
Nincsenek. Egy időben volt néhány (kb 100 azthiszem) PT-76 -os könnyű harckocsink, de azokat a 80 -as(bár lehet, h. a 90 -es) években kivonták.
Jelenleg a BTR-80 (14,5mm -es KPVT; 7,62 -es KPT géppuskák), BTR-80A (2A42 30mm -es gépágyú, 7,62 KPT géppuska) és PSZH-IV(azt hiszem már csak a ABV mentesítő és sebesültszállító változata) páncélozott harcjárművek úszóképesek a hadrendben álló eszközök közül.
Voltak ZSzU-23-4 -es önjáró légvédelmi gépágyúink, mint néhányan említették, de ezeket is kivonták a 80 -as évek végén. Azért megjegyezném, hogy ezek igenis hatékony gépek voltak a maguk idejében, az arab-izraeli háborúkban eredményesen alkalmazták őket és az izraeliek olyan jónak találták őket, hogy a zsákmányolt példányokat hadrendbe is állították. Ma is használhatóak lennének, a lengyelek például korszerűsítették és még mindig alkalmazzák őket.
Hát én nem hiszem, hogy a Shilka olyan jó volt! A korai verzióin még rakéták sincsenek, a gépágyúk kevesek a vadászgépek ellen.
Bár amit küldtél linket az új lengyelek által felújított és modernizált Shilkáról az igen jó. A lengyelek jól megcsinálták.
Tényleg most jelenleg milyen önjáró légvédelmi löveget használ a magyar hadsereg?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!