Hogy volt régen ez a katonai behívó dolog?
Konkrétan, hogy aki még tanult, az ugye befejezhette a tanulmányait. De aki már dolgozott, az utána rögtön kereshetett új munkahelyet? Vagy hogy volt? A munkáltatók hónapokig, évekig vártak az alkalmazottaikra, amíg véget ért a szolgálat? És addig az ő munkájukat ki látta el?
Vagy ebből a szempontból hogy volt megszervezve ez az egész?
De egyetem után behívták őket, nem? Annak idején, én még 2001-ben kezdetem az egyetemet és nekem is kellett minden félévben igazolást küldenem, hogy még oda járok. Aztán eltörölték ezt a sorozást és már nem kellett.
Vagy akkoriban tudták, hogy úgyis behívják őket és arra a pár hónapra nem is keretek állást? Csak utána mikor már vége volt a szolgálatnak?
Bár a végén már csak 6 vagy 9 hónap volt a szolgálat, ha jól tudom. Régebben meg valami évekig tartott.
Igen, ez a 3 év nekem is rémlett.
Az én fateromat a 70-es évek végén, 80-as évek elején hívták be. Volt szakaszvezető meg tizedes is, ha jól emlékszem.
Csak sajnos tőle már nem tudom megkérdezni ezeket a dolgokat. :(
"Csak sajnos tőle már nem tudom megkérdezni ezeket a dolgokat. :("
Őszinte részvétem. :(
Nem is merek belegondolni, hogy mi történne, ha én elveszteném az apámat.
Állandóan megy, mint egy gőzmozdony, talán ezért is lett vasutas. :)
"De mindegy, ne is beszéljünk róla."
Rendben.
Amúgy szerintem hozná a postás a levelet ( vagyis én :D van vasutas, postás és rendőr is a családban ritka idióta família ez... )
Kicsit ellentmondó válaszokat kaptál.
l8 éves korban hívták be a katonákat. A Rákosi-korban,és még utána is egy ideig 3 év volt a szolgálati idő,de a 80-as években már csak 2.
Aki leszerelt,az visszament dolgozni a munkahelyére. Aki pl. az általános iskola után nem tanult tovább,vagy szakmunkás lett,már dolgozott a bevonulása előtt is.
De sok esetben előfordult,hogy a leszerelő katona megnősült ott,ahol katona volt,és ott keresett magának munkát.
A Kádár-rendszerben nem volt munkanélküliség. Mindenki talált munkahelyet. Sőt! Ha valaki nem dolgozott sehol,megbüntették KMK-ért(közveszélyes munkakerülés)
A személyi igazolványban szerepelt a munkahely is.
Az egyetemistákat a Rákosi időkben a nyári szünetben hívták be katonának. Arra már nem emlékszem,hogy később mikor voltak katonák.
Még annyit! Az első ostobaságokat írt! Mindenki talált munkát. A bevonultak munkáját pedig nem nők végezték. Volt elég szakember,aki elvégezze a munkákat.
Ilyen esetek a háború alatt fordultak csak elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!