Melyik fegyvert tiltották be az első világháborúban, mert annyira szörnyű sebeket lehetett okozni vele? Hosszú, szuronyos.
Lehet, hogy későn írok, de úgy érzem, meg kell tennem.
Az előző válaszok nagy részét felejtsd el, légyszíves, mert oltári jó poénok vannak bennük, de információ az nem túl sok :-(
Szóval. Amire gondolsz, és valószínűleg erre gondolt az is, akitől hallottad, a nem a fegyver. Hanem a lőszer, pontosabban a lövedék.
Ha egy fegyverből kilőtt lövedék külső borítása, azaz köpenye (általában réz a puha ólombelső körül) teljesen beborítja a lövedéket, akkor azt teljes köpenyes lövedéknek hívjuk.
Ennek az a tulajdonsága, hogy a testbe csapódva, amennyiben nem ér csontot, viszonylag kevéssé deformálódik. Ennek az a következménye, hogy a bemeneti seb, a sebcsatorna és a kimeneti seb viszonylag "tiszta", nem roncsolódik végzetesen nagy terület. Tehát a sebesülésből való felépülés esélye sokkal nagyobb.
A probléma az, ha ez a kemény külső rézköpeny a lövedék hegyét nem borítja be, vagyis ott "kilátszik" az ólom. Az ilyen lövedék a levegőnél sűrűbb testszövetekbe csapódva deformálódik, mivel a puha ólom nem képes megtartani eredeti alakját. Ez a deformálódás azt eredményezi, hogy a lövedék átmérője hirtelen megnő, ahogy "összenyomódik", megváltozik a súlypontja, és ahogy halad előre a sebcsatornában, "megbillenhet".
Ez a lövedék az előzőhöz képest hatalmas roncsolást végez, még a kevésbé halálos találatok is pillanatok alatt végeznek az áldozattal, mert a sebcsatorna kiterjedt roncsolódása és az óriási kimeneti seb drasztikusan lecsökkenti a túlélési esélyeket.
A lövészárokharcokban sok katona a gyári teljes köpenyes lőszerek hegyét megreszelte, hogy eltávolítsa a köpenyt, így készítve dumdum lőszert.
Ezt a lőszertípust tiltották be nemzetközi egyezményekben, és a reguláris hadseregek nem is alkalmazzák.
Vadászlőszerként viszont továbbra is alkalmazásban maradt, hiszen egy kevésbé pontos találattal is azonnali, kevésbé fájdalmas halált okoz a vadnak.
Remélem segítettem.
Nagyon is helyesen, kollega.
Ezért írtam, hogy a válaszok nagy részét felejtse el, nem pedig azt, hogy mindenki hülyeséget írt.
Azért van néhány válasz, ami mosolyra fakaszt...
Teljesen offolok, bocs a kérdezőtől!
Előzőnek:
Nagyon tetszett a hozzászólás, örülök, hogy nálam sokkal tájékozottabbak is szórják tudásuk morzsáit!
Én spec. csak nagyon nagy vonalakban vagyok tisztában a kérdéssel, a dumdum nálam is csak tipp volt.
Technikai kérdéseknél általában próbálok értelmesen felelni minden kérdésre és csak olyasmit beírni, amiről tudom, hogy nem hülyeség.
Kérdező, szerintem te a mannlicher tipusú puskára gondolsz.
Erre, ha jól tudom gyakran tettek hosszú fogazott szuronyt.(ilyenek pl. az utászszuronyok)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!