Miért van az, hogy az utókor szemében a vesztes fél sokszor nagyobb legendává válik, mint a győztes?
Emberek és hadseregek esetében is találni ilyet.
Egyéneknél például Hannibál és Scipio, Lee és Grant, Napóleon és Wellington közül egyaránt az előbbiek azok, akik jobban érdeklik az utókort.
A hadseregek esetében pedig talán a Wehrmacht a legjobb példa erre: a hadtörténészeket, katonai szakértőket és nem utolsósorban a makettezőket is jobban izgatja, mint a Vörös Hadsereg vagy a Szövetségesek hadereje.
Mi az oka ennek?
szerintem ezek kiragadott példák. a legtöbb vesztesről semmit nem tudunk. a vesztesek, akiket te felsoroltál elötte cselekedtek valami olyat, ami maradandó.
a Wehrmacht meg korának messze kimagasló hadereje volt, szervezésben, taktikában, felszerelésben, mindenben. nem véletlen gyalulták végig egész Európát...
Ezek az emberek nem azért lettek legendák mert vesztettek!
Azért mert győztek!
A végén vesztettek, de már előtte "híresek/hírhedtek" lettek. Szóval a csatákban aratott győzelmeik miatt emlékezünk rájuk...
Mert a győztesek írják a történelmet, amiből pedig senki sem kér, aki csak egy kicsit is törekszik a teljes igazságra.
Ha valaki nem ért hozzá, akkor ha azt hallja SS, rögtön a haláltábor és atrocitások jutnak az eszébe.
Aki ért hozzá, annak inkább az a félelmetes haderő, aminek nem volt párja a világon, és amit minden ország hadserege rettegett és tisztelt.
Azért szerintem szerecsétlen Vietnami katonák nem menedzselték agyon a győzelmüket. Ahogy az Irakiak sem...
Mind a kettőből az Amcsik csináltak filmet, miután elmentek háborúzni és jól elvesztették.
Előtte nem csináltak maradandót, csak bemutatták a filmekben az emberi szenvedést, ami felelőtlen emberek felelőtlen döntéseiből, és abból indult hogy "ugyan próbáljuk már ki a fegyvereinket".
Én ezt szomorúnak tartom. Mert sem a Vietnami és az Amerikai katona nem érdemelte ki a sorsát.
Én nem mondanám azt hogy az vietnamiak győztek volna..inkább nem nyertek az amcsik.Voltaképpen ott a két világrendszer háborúzott viszonyleg semleges pályán.A vietnamiak egy része az inmerialistákhoz húzott másik része a kommunistákhoz-csak az utóbbiakat látjátok a filmakben.
Az elsődleges ok ami miatt Amerika kivonult az az hogy Kínának időközben elkészült az atombombája és így mint új és főként közvetlen közeli atomhatalom jobban az érdekszférája alá került a környék mint amerikának kit a Csendes -óceán választott el a helyszíntől
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!