Miért kell évente "cseszegetni" SZŰRŐVIZSGÁLATOKKAL ugyanazt (! ) a korosztályt?
Ha félretesszük azt a tényt, hogy az ORVOS szó hallattára borsódzani kezd a hátam, akkor is megkérdőjelezem az értelmét annak a pazarlásnak, ami honvédségi berkekben folyik.
Az önmagában még érthető, hogy időközönként meg szeretne győződni a katonai felső vezetés egészségügyi főnöke, hogy az állomány megfelelő egészségügyi állapotban van-e, - ez attól függetlenül így van, hogy szerintem elég, ha a beteg emberek "boldogítják egymást" a végelláthatatlan várakozás közben, amit a döcögve MŰKÖDGETŐ (?) egészségügy tud nekik nyújtani, felesleges pazarlás a egészséges embereket kitenni annak, hogy a jobbról-balra küldözgetés közben begyűjtsenek egy olyan betegséget, amit nem törvényszerű, hogy meg kellett volna kapniuk, ha nem küldik Őket beteg emberek közé.
Amikor 39 éves voltam, azért kellett részt vennem ezen a bohóckodáson, mert a 35-40 év közötti korosztályba tartoztam. Amikor 40 éves voltam, azért kellett bohóckodni, mert betöltöttem a 40. életévemet. Amikor 41 éves voltam, azért, mert a 40-45 év közötti korosztályba voltam. 42 évesen, amikor megkaptam az újabb beutalót erre a baromságra, már forogtak a szemeim... -Hozzáteszem kísérleti jelleggel "elfelejtettem" leadni az egyik évben a leleteimet, - amelyek azóta is a szekrényemben "figyelnek"!
Most megint ezzel csesztetnek...
Beszéltem az kompetens orvossal, fentről kapják az utasításokat, - ergo, mind Ő, mind én parancsot hajtunk végre, nem tehetünk a hülyeség ellen semmit.
Mi az értelme annak, hogy makk egészséges embereket évente macerálnak egy olyan dologgal, amit sokan stresszként élnek meg, - mint én is?
Nekem stressz a tudat, hogy orvosi rendelőbe kell mennem,...
Stressz a végelláthatatlan várakozás...
Az időpont egyeztetés intézménye, - amely tetszik vagy sem, NEM MŰKÖDIK! -Egyetlen egyszer (!) nem jutottam be orvosi rendelőbe a megbeszélt időre...
Stressz, hogy mindig van ember, akit fehér köpenyes ember kísér be soron kívül az orrom előtt...
Stressz, hogy alapfelállás az orvosi körökben a bevett szokás, hogy "a beteg hadd várjon csak, - kitelik az idejéből", - aki nem is biztos, hogy beteg, csak unatkozó idióták küldözgetik oda...
Stressz, hogy egy - normális országban - természetesen, egyszerűen lefolyó vizsgálatra hónapokkal előbb is van, hogy be kell jelentkezni...
Összefoglalom inkább: Stressz az egész "egészségügy", - és ebbe a környezetbe küldözgetnek többnyire makkegészséges embereket úri szeszélyből.
Mi ennek az értelme?
Mi zavar téged jobban, az értelmetlen pazarlás, vagy a rengeteg stressz?
Ha a pazarlás, arra az a válasz, hogy - sajnos - az nem csak a honvédségben, és nem is csak az egészségügyben van.
Ha a stressz, akkor viszont nem értelek, hisz nyilván tudtál erről, mikor a honvédség kötelékébe jelentkeztél. Érthető, hogy minden normális embernek tele a virágoskertje a sok értelmetlen huzavonával akármilyen vizsgálaton, de azért egy katonának ennyire nem kéne miatta hisztiznie.
Bármilyen meglepőnek tűnik is, a stresszt elég jól bírom, de ez nem igaz arra a stresszre, amelyet feleslegesen kell elviselnem - mások nemtörődömsége miatt.
De megközelíthetjük más oldalról is az általam feltett kérdést:
A többi korosztály nem fontos?...
Hm, ahol én dolgozom, van olyan munkahelyi részleg, ahol 3 havonta kell járni. Nekem fél évente. A múltkor 12:40-re értem a cég rendelőjébe, és 3-kor jöttem ki. A vizsgálat annyi, hogy megnézik, van-e érvényes tüdőszűrőd, jó-e a látásod, vérnyomást mérnek, majd az orvos megnyomkodja a hasad, meghallgatja a légzésed/szívverésed, majd aláírást kapsz, és ennyi (kb. 10 perc). Közöltem a nővérkével, hogy a vérnyomás-értékem nem lesz mérvadó ennyi várakozás után... :)
Ami a bosszantó: minden rendben van mindenkivel, aztán háziorvosnál kiderül, hogy a vérkép nem egészen stimmel (mert a vizsgálat előtt pár nappal kötelező vérvétel is van), itt egy kis eltérés, amott egy még rosszabb... De az üzemi orvos szerint minden oké. Na akkor ez nem pocsékolás, meg felesleges idegítése az embernek?
De tudod, mit? Ne is a felesleges vizsgálatok miatt panaszkodjunk. Barátnőm apjával tették meg nemrégen egy borsodi kórházban, hogy bementek éjjel 11-kor a sürgősségire, mert az apjának iszonyatosan görcsölt a hasa, összegörnyedve tudott csak járni. A nővér először azt mondta, nincs is szabad ágy. Majd nagy nehezen előjött egy orvos, aki közölte, hogy reggel 7-kor lesz ultrahang, addig infúzióban kapja a görcsoldót/fájdalomcsillapítót.
Értelme itt semminek nincs, de legalább ők elmondhatják, hogy volt mindenféle szűrővizsgálat, minden rendben, 2 nap múlva meg elpatkolsz.
A válasz írója 79%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 12:24
Köszönöm a válaszokat.
A 12:24 -ko beküldött válasz szellemi atyja a cinikus kioktatás helyett vehetne inkább egy-két helyesírási órát, de most nem ez a téma.
Megelőzés?
Mit előzünk meg?
Hogy maradjon épeszű, idegzetű ember ebben az országban vagy mi mást?!
Az orvosi várókban még az is idegbeteg lesz, aki makk egészségesen ment oda, - miről beszélünk?
Nem várnak az emberek eleget - úgy általában az élet összes területén ?
Miért szükséges évente csesztetni ugyanazt a korosztályt, mikor vannak más korosztályok is?
A "korai felismerésről" pedig csak annyit szeretnék megosztani Veled, hogy amennyiben a "tüdőszűrés" kimutat egy embernél valamilyen elváltozást, annak már tök mindegy, - szó szerint.
A másik:
Hiába diagnosztizálnak bármit is, a legjobb esetben is mosolyogva megbeszélik előttem latinul egymás között, hogy "nem érem meg a jövő évet", - és minden folyik tovább, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.
Makk egészségesen odamegyek - a kis három napi hideg élelmemmel, sudoku-val, keresztrejtvénnyel, notebook-kal, rádiófrekvenciás mulattató kézi készülékekkel és várom, hogy a Nagy Ember "kipipálhasson" egy teljesen értelmetlen pazarlás alanyaként, - miközben a vizsgálatokra valóban rászorulók meg egymással "mennek ökölre" azért, hogy mihamarabb be tudjanak jutni egy orvosi rendelőbe, (naná, hogy nem úri szeszélyből).
Ez tényleg marha nagy "karrier"! Mindenkinek!
Ami a kevesebb pénzt kell rád áldozni megállapítást illeti, sok embert mentenek meg KÖZPÉNZEN, aki semmibe veszi az emberi életet, de úgy gondolom, tisztességesen megsarcolnak időről-időre ahhoz, hogy ne kelljen szégyenkeznem, amikor VALÓBAN SZÜKSÉGEM ADÓDIK az orvosi beavatkozásra.
Akkor viszont ELVÁROM, hogy a sarcért nyújtsa a maximumot az orvos, és ne küldözgessen, várasson teljesen feleslegesen olyan dolgok ürügyén, amit egyébként - csak egy kis emberi odafigyelés árán - egyszerűbben meg lehetne oldani.
Az pedig már a jövő, hogy egyszer mindenkinek meg kell halnia, - tehetek én bármilyen elkeseredett kísérlet-sorozatot arra, hogy megpróbáljam "túlélni önmagamat", de ez úgy sem fog menni (SENKINEK)!
Még csak annyival szeretném kiegészíteni, hogy amikor már érezhető tünetek vannak, azok nem az első jelei a betegségnek sajnos, és sok esetben akkor már lehet, hogy késő, vagy szövődmények kialakulásának nagy a kockázata. A szűrővizsgálatok még kezdeti (még nem érzékelhető) állapotban veszik észre a rendellenességeket. Nem szabad megvárni, míg te is érzed már.
Van egy másik rokonom is, aki beteg, rákos, soha életében se nem dohányzott se nem ivott, semmi ilyen, mégis baj lett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!