Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Milyen egy katona élete?

Milyen egy katona élete?

Figyelt kérdés
Nagyon érdekel a Honvédség, szereték katona lenni, és érdekelne néháy dolog!Milyen körülmények között laknak a katonák (hányan alszanak egy szobában), hánykor kell kelni, mit csinálnak egy nap, mikor esznek, hánykor fekszenek le aludni?Van-e szabadidejük?Ha mondjuk valaki 5 év katonaság után máshol akar dolgozni, akkor hol teheti ezt meg, miyen munkakörökben(a Honvédségen kívül)?Kérem csak olyanok válaszoljanak ,akik katonák, vagy azok votak!
2010. nov. 6. 20:14
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

12:02-es vagyok

Nincs mit. Szolgálat annyi van, amennyit felveszel, illetve beírnak. Van olyan ismerős, aki 1 hónapban egyszer vállal és van olyan, aki hetente 2-3. Persze ilyenkor a fizetésed is gyarapszik.

Kiképzésre eddig mindenkitől 4 napot hallottam. De gondolom ez szakaszonként is változhat. Illetve a felkészítés fontosságától. Bár ehhez már tényleg nem értek. Szokták egyébként szeretni.

Azért akarnak leszerelni, mert nem annyira könnyű a létrán felfelé lépkedni, hiába akarsz. Sokan pedig nem szeretnek talpat nyalni. Ehhez a munkához pedig nem árt, ha tudsz. Persze, ha mondjuk egy ZMNE-s végzéssel szerelsz fel, rögtön másképp állnak hozzád és nyilván nem a legaljáról kezded.

Írj nyugodtan, ha van egyéb kérdésed.

Üdv!

2010. nov. 14. 21:11
 12/18 A kérdező kommentje:
köszönöm a válszokat!hát akkor még lenne pár kérdésem!ha valaki katona a Honvédségnél, annak nem kell laktanyában élnie??és ha kell akkor mennyi ideig, és ki határozza meg, hogy melyik katona hol lakhat (laktanyában vagy saját lakásban)??Amúgy bármint leírhatsz a katonaságról, amit fontosnak tartassz, mert minen érdekel!:)
2010. nov. 15. 14:21
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nos megint én :D Lassan ide költözök :DD

Szerintem a laktanyában való elhelyezés attól függ, kinek, milyen messze van az otthonától. De van olyan ismerősöm is, aki ettől függetlenül 40km-t utazik minden nap. Úgy tudom, hogy ha szeretnél, kérvényezheted laktanyában való elhelyezésedet.

A laktanya szerinti elosztás attól függ, hogy melyik században vagy ezredben szolgálsz. Pl: MH Támogató Dandár a Petőfi laktanyában, MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred a hadi kikötőben van - azt hiszem Irinyi, de ne bízd rám az életed :D - , és így tovább.

Mint már mondtam nem voltam és nem is vagyok katona, így magamtól nem nagyon jut eszembe témakör, de ha felteszel kérdést és véletlenül tudom a választ, megírom.

Bent lakásos katonákról nem sokat tudok, haza járósokról annál inkább.

Milyen állományba szeretnél kerülni? Hivatásos vagy szerződéses katonának mennél?

Szerződésesből hivatásosba helyezést 5, 7, 10 év után lehet kérvényezni. Amit sajnos elég nehezen fogadnak el, így nem árt jóban lenni a feletteseiddel.

Napi programok változóak, mivel minden egység más feladatot lát el.

Egyéb kérdés? :)

2010. nov. 16. 14:15
 14/18 A kérdező kommentje:
szia!én szerintem szerződéses katona szeretnék lenni, és tiszt(a ZMNE-n szeretnék tanulni)!Hát még az lenne a kérdésem, hogy a katonáknak van nyárni szünet, vagy valamilyen szabadság egy évben?Vagy ez olyan, mint más munkahelyen, hogy előre kell kérvényezned, hogy szabadságot szeretnél kivenni, és akkor 1 évben 2 hétig szabin lehetsz??Ezt nem tudom, hogy tudod-e, de ha valaki elvégezte mondjuk a Zrínyit, akkor automatikusan felveszik a Honvédséghez???Ja és köszi a válaszokat!
2010. nov. 16. 16:25
 15/18 anonim ***** válasza:

Szia!

Igen, ugyanúgy jár éves szabadság keret, mint akármelyik másik munkahelyen. Nyilván, ha két hétre akarsz menni nyaralni, akkor 10 munkanapot veszel ki(hétvégék nincsenek benne).

Csak halkan súgom meg, hogy hivatásos állományban jóval jobban keresnél, mint szerződésesként.

Én úgy tudom, hogy ZMNE után formalitásként be kell adni egy papírt, de rögtön állományba kerülsz. Persze attól függ, milyen szakon végzel. De ezt azért érdeklődd meg.

Ha nem civil képzésre mész, kösd fel a gatyád :)))

Egyébként mennyi idős vagy?

Ha érdekelnek még mélyebb lélegzetű kérdések, összehozhatok egy beszélgetést egyikükkel, ha gondolod.

Szia

2010. nov. 16. 20:14
 16/18 A kérdező kommentje:
szia!17 éves vagyok, májusban érettségizek, és addig el kéne döntenem, vagy még hamarabb, hogy hova megyek, de egyre jobban érdekel a ZMNE!Igen, az jó lenne, ha beszélhetnék egy katonával, vagy olyannal, aki ott tanul!!Előre is köszi!!
2010. nov. 18. 12:37
 17/18 anonim ***** válasza:
apu is ott tanul most, igaz levelezőn mer mellette jár dolgozni. hát nem fenékéig tejfel, azo a héten amikor megy összesen 1200 km-t utazik. plusz reggel 8tól este 6ig ott van plusz vizsga+hazaérés
2010. nov. 19. 06:40
 18/18 anonim ***** válasza:

Hááát akkor ideje eldönteni, hova tovább. Februárban be kell adni a jelentkezésed.

Ha adsz nekem egy e-mail vagy msn címet, továbbítom valamelyiküknek =)

Szia ^^

2010. nov. 19. 07:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!