Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Az orosz-ukrán háborúban a...

Az orosz-ukrán háborúban a katonák hogyan oldják meg az alvást az éjszakai hidegben?

Figyelt kérdés

Mert a lövészárkokban a semmi közepén gondolom nincsenek kaszárnyák. Takaró vagy vastag ruha pedig gondolom nem sokat ér a szeles -10 és +5 fok közötti átlaghőmérsékletben (később januárban gondolom csak rosszabb lesz).

A katonák ilyen körülmények között nem betegszenek le? Hogy tudnak harcolni így?

dec. 6. 21:58
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
A burgonya is túléli a telet elvermelve, - a lövészárkokban kialakított, fedett vermekben át lehet vészelni eléggé szélsőséges körülményeket. Kicsi a tér, büdös van, félhomály vagy sötétség, esetleg egy kicsi mécses jellegű akármi egy kisebb kanna víz alatt, vastagabb gyékény vagy nylon az odú bejáratánál, a falmellé pakolt lőszeres ládák is szigetelnek valamelyest. Ha jobbak a körülmények, lehet rögtönözni egy visszafogott napelemes projektet is, amely olyan aksit tölt nap közben, amelyről meg lehet hajtani egy túlélésre alkalmas meleget kibocsájtó kütyüt. Ettől függetlenül nagyon durva. A háborúknak nem annyira a lövöldözés a legdurvább része, mint inkább az, hogy hozzá kell idővel szokni a szélsőségekhez és megtanulni velük tartósabb időn keresztül élni.
dec. 6. 22:51
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Nem a lövészárkokban alszanak, hanem bunkerekben, elhagyott házakban, stb. Van takarójuk, mert a legkisebb rókalyukakat kivéve minden épkézláb bunkerben van alapellátmány: lőszer, víz, valamilyen ruhaanyag, valamilyen orvosi csomag, stb. Nyilván most itt azokról beszélek, amelyik bunkerben aktívan "laknak". De ha megnézed videókban hogyan néz ki egy-egy leharcoltabb város, az elhagyatott házakban is találni mindent amit az emberek ott hagytak. Friss zöldség-gyümölcs nyilván nem lesz a hűtőben, de ágyat és takarót találni fognak.

Egyébként le is betegednek, néztem egy interjút múltkor egy orosz orvossal aki a front közelében, ideiglenesen felállított rendelőben dolgozik, ő mutatta hogy hol milyen eszközeik vannak és azt is mesélte, hogy többségében valamilyen kisebb megbetegedéssel jönnek hozzájuk a katonák. Olyanokra gondolj mint megfázás, fejfájás, stb. Ők kapnak gyógyszert, vagy ha kell kötszert, alapvető vizsgálatokat. Tehát a katonák nagyon is meg tudnak betegedni, de ellátják őket a front közelében. Betegen vagy sérülten csak akkor vannak a fronton ha nagy kakiban vannak és nem tudják evakuálni őket.

dec. 6. 22:56
 13/16 anonim ***** válasza:
89%
Egyébként pedig van az a szint, amikor már immunissá válik az ember bizonyos zajokra és annyira fáradt, hogy nem érdekli, ha becsapódik tőle tisztesebb távolságra néhány gránát időközönként. Múltkor felébredtem itthon és csak akkor tudatosult bennem, hogy az alsó szomszédom fúr-farag, - annyira megszoktam már, hogy egy örökmozgó, hiperaktív sajtkukac lakik az alattam lévő lakásban, hogy már fel sem veszem, ha neki áll kopácsolni, fúrni-faragni. Simán kialudtam magam a már megszokott zajok mellett.
dec. 6. 23:00
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Végre egy tök jó kérdés és pár kivétellel értelmes válaszok! Pacsi nektek!
dec. 6. 23:15
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

A Bakonyban hadgyakorlaton én is aludtam télen a hóban. A lényeg a vastag és légmentes légréteg. Felhúztuk az összes ruhánkat, ami volt (gyakorló ruha, váltás, tréningruha, pufajka, és a légmentes vegyvédelmi köpeny, VV csizma a bakacsra, stb.) Nagy hó volt, ástunk gödröt, abba oldalt egy üreget, és tök jól lehetett benne aludni.

De nem hiszem, hogy az ukránok így aludnának, mert mi úgy néztünk ki, mint a Teletubbies-figurák, a több réteg kesztyűben lőni se tudtunk volna. Már ha nem ástuk volna el előtte a fegyvereket, mert az volt a rémmese, hogy majd éjszaka jönnek a Furkó kommandósai és ellopják az alvó katonák fegyvereit.

dec. 6. 23:34
 16/16 anonim ***** válasza:
79%

Ahogy az első világháborúban és a másodikban a -40 fokos hidegben (most nincs annyi). Fent leírták, bunkerekbe, rögtönzött, valamennyire szigetelő fedett lőállásokban gubbasztanak nyakik beburkolózva amíg jön a váltás. A futóárokban, fedetlen lőállásokban váltásban vannak csak pár órát - ébren mert ugyebár ott figyelni kell van-e a túloldalt mozgás.

Közben a túloldalról folyamatosan "szórakoztatják" őket 1-1 tüzérségi belövéssel, dróntámadással, kisebb rohamcsoportos támadással.

dec. 8. 13:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!