A Szovjetunió miért volt sokkal erősebb katonailag az elődállam Orosz Birodalomnál?
# Alex Fly
Te tisztában vagy a Cári Oroszország területi expanziójával ?
Mi az, hogy a fél világ megsemmisíteni ?
A NATO az jelent 32 országot. A világon meg 193 ország van. A fél világ az az lenne, ha 100 körüli ország állna hadban Oroszországgal.
# 10
IDÉZLEK: "1945 után a változás, hogy rövidesen atomhatalom lett, és az Angolok, amerikaiak, fél Európát oda dobták az oroszoknak gyarmatként."
Ez így nem igaz.
Nem odadobták, hanem elismerték azt, amit a Szovjetunió saját erejéből, katonailag elfoglalt.
@11: igen, tisztában vagyok azzal, hogy a cári oroszország annektálta s gyakorlatilag lakatlan Szibériát és hasonló területeket.
És persze azzal is, hogy a NATO csak a Szovjetunió nagyhatalommá válása után alakult és semmi köze a k~rdéshez.
# Alex Fly
Bocsáss meg, de a történelmi / államtani / nemzetközi jogi alapfogalmakkal megint nem vagy tisztában.
Annektálás (lat. annexio), valamely államnak más állammal való egyesítése, más államba való bekebelezése. A bekebelezés által a bekebelezett állam elenyészik, önálló népjogi jogalanyisága megszünik, de nemzetközi jogai és kötelességei ezáltal meg nem szünnek, hanem amennyiben fennállásuk lehetséges és az uj viszonyok között is kivánatos, átmennek az államra, amelybe a bekebelezés történt.
írja A Pallas nagy lexikona, amit 1893 – 1897 között jelentettek meg.
Szibériában Milyen állam volt ?
Amúgy a Cári Oroszország az még Alaszkába is eljutott, és ott volt valamilyen állam ?
Alaszkával nem nagyon tudtak mit kezdeni akkoriban, nagyon kevés bebétele volt onnan az államnak, 2-3 ezer prémvadász tevékenykedett ott, kezdetben a tengeri vidra prém még úgy is hozott bevételt de gyorsan megcsappant a vidrák száma.
Akkoriban még az ásványi kincseit sem ismerték Alaszkának, ahigy Szibériának sem, majd az eladása után indult az aranyláz.
Alaszka eladása ugyanakkor egy kényszer volt, meg kellett akadályozniuk, hogy a Brit birodalom közvetlen szomszédként a hárukhoz költözzön, inkább eladták Alaszkát az akkor még sokkal kevésbe veszélyesnek tűnő USA-nak, az üzlettől azt remélve, hogy a britek között működő ütközési zóna lesz. *az oroszok akkoriban vereségekrt dzenvedtek a Krími háborúban az angolok által támogatott törököktől)
Más:
Az annektálás a terület bekebelezése, az okkupálás a terület beolvasztása a birodalomba.
# 17-es
A kis lélekszámú természeti népek által lakott, vagy akár lakatlan területet is annektálni szokták ?
Nem felfedezni, gyarmatosítani, kolonizálni ?
Ami fogalmi meghatározást hoztam az annektálásra, azt lexikonból másoltam, nem én találtam ki.
# 18
Hivatalosan a Monarchia is annexiót hajtott végre Bosznia-Hercegovina török tartomány esetében, 1908-ben.
# Kürasszír
Amit mondasz, az az Oszmán Birodalom tartománya volt, nem pedig uratlan terület.
Addig Szibéria az kié volt, a kis lélekszámú természeti népeken kívül ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!