Hogy kerültek magyar katonák Franciaországba hadifogságba?
Röviden és tömören valaki le tudná írni, hogy a második világháborúban egy magyar honvéd hogyan került Franciaországba?
Néhány ismerősöm felmenője francia fogságban volt, de nem igazán értem, hogy ez hogyan valósulhatott meg, ha magyar csapatok nem harcoltak 1945-ben Nuygaton, itt pedig a szovjetek voltak jelen.
A végén sokan Nyugatra mentek, pl. a Waffen ss-es magyarok, mivel maga az SS is. És a franciákbak adták meg magukat esetleg, vagy oda kerültek.
Az egyik nagy amerikai vérengzésnék, Dachauban is voltak magyar waffen ss-esek, néhány, akiket demokratikusan megöltek mint hadifogolyként.
Nincsen ebben semmi extra szerintem.
Lehet a már felsoroltak, de nem hinném, hogy kizárólag SS katonák.
Még régen láttam egy doku filmet, ahol Dániában lévő magyar hadifoglyokról szólt.
1-2 kisebb, nagyobb alakulatot szinte bárhová vezényelhettek, illetve Berlin után, ha német területre vittek/ jutottak magyar egységeket után nyilván nem kelet felé mentek megadni magukat.
Az első világháborúban is voltak pl. osztrák-magyar katonák. De nyilván nem ilyen hadsereg szinteken.
A de Gaule tábornok vezette Szabad Franciaország több százezer fős francia hadsereget állított fel 1945-re.
Ezek a francia csapatok Ausztria területét is elérték is 1945-ben. Franciaország ezért kapott saját megszállási zónát nemcsak Németországban, de Ausztriában is.
A Magyarországról Ausztriába és Dél-Németországba visszavonult magyar csapatok eshettek az amerikaiakkal együtt előrenyomuló franciák hadifogságába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!