Milyen hatékonyságot mutattak a Skodák és a Turánok a harctereken? Pl a T-34/76-os korai változatokkal szemben.
Összefoglalva inkább úgy hangzik helytállóan hogy a Turán I és Pz.38 (t) személyzete esély nélkül szállt harcba. Ahogy már említettem a Turán II-nek volt némi esélye a korai T-34-el szemben.
De azt is hozzátenném hogy a másodikvilágháborús magyar páncélelhárítás 1943-1944-re sokat fejlődött. Igaz kis számban és későn de nagyon sok olyan páncélelhárító eszköz került hadrendbe ami nem csak a Kárpát-medencében hanem nemzetközi szinten is az élvonalbeli technikákhoz tartozott!
Igen, tudom, az új, hosszú csövű páncéltörő ágyúk, a kályhacsövek, Szálasi-röppentyű.
De a tankok esélytelenek voltak. A Turán II pedig valóban jó(vagy legalábbis jobb) volt, de mire használatba került, a T-34/85-ös változat volt elsődleges használatban, ami ellen megint csak nem vehette fel a versenyt.
Csak mert bántja a fülem azért javítom ki, nem pedig kötözködésből.
A "kályhacső" nem pont a legszakszerűbb kifejezés, 60mm-es 44M kézi rakétavető.
A Szálai-röppentyű pontos neve pedig, 100/217mm 44M Buzogánylövedék.
Hatásos pct. ágyú saját fejlesztés nem volt, a németektől lett átvéve a Pak40-es pct. ágyú és lett rendszeresítve 40M néven.
Én többek között a 43M Zrínyi rohamlövegre gondoltam, vagy az általad is említett rakétafegyverekre. De páncélelhárításhoz tartozik a 43M TAK és a 44M LŐTAK.
Említendő még az új kumulatív lőszerek és az űrméret feletti PR lövedékek.
Ezek mind az akkori világ technikai színvonalának élmezőnyében voltak.
Csak kár hogy kis mennyiségben és későn jelentek meg.
Az utolsó mondatoddal megelőztél, ugyanis azt akartam írni, hogy a Zrínyi valóban félelmetes volt, de összesen csak 60 darab épült, az is csak '43-tól.
És - ne sértésnek vedd - a kérdés nem az volt, hogy "Milyen volt Magyarország II. VH-s tankelhárítása?", hanem hogy milyen eséllyel szálltak szembe a magyar tankok a szovjetek ellen.
A Zrínyi egyébként is rohamlöveg:)
A fegyverek pontos megnevezését pedig tudtam, csak én a "köznapi" elnevezést használtam, de köszönöm:)
De például ha azt kérdezem, milyen eséllyel szálltak szembe a magyar vadászok a szövetséges légierővel, akkor sem a földi - egyébként korszakalkotó, világelső - magyar fejlesztésű légelhárításra kérdezek rá.:)
Nagyon büszke vagyok Magyarország kiemelkedő harci- és fejlesztési sikereire, mint Budapest hősies védelme, a Pumások világviszonylatban is kiemelkedő teljesítménye, A tordai csatára, az Árpád-vonal sikeres védelmére (az egyetlen sikeres védvonal a háborúban), a debreceni páncélosütközetre, a Rábára, a Király-géppisztolyra, a Zrínyire, stb. A sor hosszasan folytatható lenne.
Fogalmazódik bennem a következő kérdés...majd figyeljétek:)
Egyébként nekem meg pont ezek a 010273/82M41 számok bántják a fülemet:D
Olyan, mint a börtönrabok számai.:) Ha lehet, kerülöm ezeket a "hivatalos" megfogalmazásokat:)
Teljesen igazad van a kérdés nem az volt. Csak gondoltam ha már kialakult egy diskurzus itt akkor említésre méltóak ezek a dolgok.
A pontos megnevezést pedig azért írtam le, mert értelmes kérdéseid alapján, téma iránt komolyan érdeklődő személynek tartalak, így gondoltam ha erről beszélünk akkor használjuk a pontos neveket, ne a hétköznapokban ezekre a fegyverekre ráakasztott fantázia neveket.
És végül, sajnos a hatékony páncélosok csak prototípus szinten léteztek vagy csak a tervezőasztalon. Itt gondolok a 43M Turán-ra és a 44M Tas-ra.
És tudom hogy a Zrínyi rohamlöveg, de jórészt páncélosok ellen vetették be.
Van ám újabb kérdésem is, várom a válaszodat:)
Egyébként nekem a "érdeklődő" kissé degradáló megnevezés:D
Én inkább "témában igen jártas" személynek tartom magamat, révén, hogy már 10-12 éve efféle szakkönyveket forgatok, és ezalatt azért némi ismeretre szert tettem, de én inkább a politikai, hadászati, és gyalogsággal kapcsolatos dolgokat ismerem, a páncélosokat és a légierőt kevésbé. Most ezekben az új témákban is búvárkodok egy kicsit:)
Ezért teszem fel már a 7. tankos kérdést:)
Akkor elnézést kérek hogy érdeklődőnek neveztelek:)
Gyűjtesz is?
Egyenruhát a néphadseregből (azért abból, mert az a legkönnyebben beszerezhető).
És büszke tulajdonosa vagyok egy M95 Mannlichernek, hozzávaló szuronnyal, és - ironikusan - pps szíjjal:)
Megy egy néphadsereges sisakom is van.
Most Horthy-s zubbonyt, vagy sisakot tervezek venni, csak nehéz találni megfelelő posztóanyagú zubbonyt, vagy libaszínű sisakot, aminek a festése is korhű.
(Sok sisakot mai, jó minőségű festéssel látnak el, nem korabeli zománcossal. A zubbonynál meg túl vastag és/vagy nem sárgásbarna színárnyalatú, hanem zöldes az anyaga.)
Láttam egy kiváló egyenruhát a Magyar Tartalékosok Szövetsége egyik tagján, csak nem tudom még, hogyan vegyem fel velük a kapcsolatot.:)
Ha többet szeretnél tudni róluk tudom ajánlani: [link]
A tengelyhetalmak és a szövetségesek szinte összes tankja fent van megbízható adatokkal. Ha tudsz angolul vagy franciául nem okoz majd gondot a szöveg :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!