Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Gaius Julius Caesar vagy...

Gaius Julius Caesar vagy Gnaeus Pompeius Magnus?

Figyelt kérdés
Melyikőjüket tartjátok jobbra, mint hadvezér, mint ember, akár mint politikus?
2010. nov. 3. 19:25
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Mint hadvezér, Caesar jobb volt, elvégre megverte Pompeiust.

Caesar minden csatáját megnyerte, Pompeius viszont nem.

Mint embert, szintén Caesart, mert ő mindenkinek megbocsátott, ellentétben Pompeius-szal, aki tipikus diktátorként mindenkit a folyóba lövetett (kis anakronizmussal), aki csak felemelte a szavát ellene.

Politikusként viszont pont emiatt volt jobb Pompeius, mert ő képes volt megteremteni egy fenntartható rendszert, ami csak azért bukott meg, mert Caesar legyőzte őt. Caesar viszont egy olyan rendszerről álmodozott, amit a nép csuklóból elvetett és utána is csak átfogalmazva tudták az utódai megvalósítani, több mint kétszáz éves átmenettel.

De ha nem a politikusi pályáját kérdezed, hanem a politikájának hosszú távú hatását, akkor egyértelműen Caesar mindháromra a válasz.

Egy történész.

Ui.: Amúgy ez hogy jutott eszedbe?

2010. nov. 3. 19:55
 2/7 A kérdező kommentje:
A kései római köztársaság az egyik kedvenc korszakom, és hát az HBO Rómája meg szintén nagy kedvenc.
2010. nov. 3. 21:02
 3/7 anonim ***** válasza:
Én is szeretem azt a korszakot, de nem szoktam így "rangsorolni" az embereket.
2010. nov. 3. 21:08
 4/7 anonim ***** válasza:
0%
Caligula
2010. nov. 3. 21:28
 5/7 A kérdező kommentje:
Sosem értettem azokat a válaszolókat, akik mindig valamilyen baromságot írtak egy kérdésre, ami egyáltalán nem odaillő. Ha az ilyeneknek felesleges szófosása van, akkor írjon inkább regényt, de húzza a másik agyát...
2010. nov. 3. 23:03
 6/7 anonim ***** válasza:
Ígyvan, de mellesleg szerintem is Caesar
2010. nov. 5. 09:33
 7/7 anonim ***** válasza:
Ilyen távolságból abszolut nem lehet ítéletet mondani, pláne a "propaganda" 2000 éven át ható torzításai miatt, de ha már választani kell, akkor a feltett kérdéseid alapján végsősoron szerintem is Caesar.
2010. nov. 5. 12:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!