Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A Szovjetunió elleni német...

A Szovjetunió elleni német támadás a világtörténelem legnagyobb stratégiai tévedése volt?

Figyelt kérdés
Mai napig nem értem hogyan voltak ennyire ostobák, hogy nekimentek a sokkal nagyobb, gyakorlatilag kiapadhatatlan erőforrásokkal rendelkező birodalomnak. Oké, hogy a német tiszti kar képzettebb volt meg az elején a felszerelésük jobb volt, villámháborúval ekkora területet elfoglalni nem lehetett, ráadásul később kontroll alatt tartani szintén irreális elképzelés volt. Hitler és a nácik legnagyobb hibája a saját gőgjük és a szovjetek alábecsülése volt, mert gyülölték a kommunizmust. Mindenesetre ez az akció több tízmillió ember halálát okozta és évtizedekre eldöntötte Kelet-Európa sorsát.

júl. 26. 09:47
1 2 3
 21/21 anonim ***** válasza:
100%
Amikor támadtak, még nem volt előttük a II. Vh., hanem az I. Vh. (Oroszokat megverték, jelentős területet foglaltak el), szovjet-finn háború (SZU kudarca, hogy még egy Finnországot sem tudnak elfoglalni), és a németek látták/hitték az SZU ideológiai gyengeségét. Tehát az akkori tapasztalatok (illetve eltúlzott hit az ideológiai felsőbbrendűségben) alapján az SZU egy verhető félnek tűnt. Több nagy hiba kellett ahhoz, hogy ez ne így legyen, bár Teleki szerintem elég jól rámutatott arra, hogy az SZU méretét tekintve is kvázi elfoglalhatatlan (lett volna), ekkora terület leigázásához, az egység széttöréséhez, tartós területfoglaláshoz nagyon komoly ütést és ideológiai törést, társadalmi törést kellett volna végrehajtani. De mivel a németek eleve úgy érkeztek, hogy alsóbbrendű, kiírtandó népeket foglalnak el, már az államhatár átlépésénél eldőlt szerintem, hogy itt nem fognak nyerni
aug. 6. 13:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!