A laktanyák jelentős részének lepusztultsága valóban kizárja a sorkatonaság visszaállítását?
Szerintem vannak országok, ahol jobban érezhető a "militarista kultúra", erre a legjobb példa Ukrajna, Oroszország, de bőven ide lehet még sorolni az általad említett 3 országot is, plusz még Szlovénia, Szerbia, Grúzia, Török stb, de még talán Lengyel o is és még egyebek (RO?). Ez határozottan látható is pl a lakossági fegyvertartásokban is (Cseh, Szlovák) és még azon, hogy hol volt háborús helyzet az elmúlt kb 20-30 év alatt. Ezekben az országokban a nép is jobban rávehető a "hadakozásra", mert aktívan életben tartották náluk ezt az állapotot. Ukrajnában szinte "néphagyomány" a Shashka forgatása, a kozák hagyományok életben tartása jóval komolyabb szinten, mint nálunk pl a "huszárkodás".
Szóval, ahol a néphagyományok is erősen militárisak, pl:
Ukrán kard-diszkó, van egy zenéjük az ОЙСЯ ТЫ , ОЙСЯ "ó, te, ó te", ha erre keresel kemény dolgokat találni, erre nevelték őket.
de a grúzok is nagyon szeretnek pengével táncolni,
a törököknél is kedvelik a vasat, de az íjat még nálunk is jobban.
Kicsit elkanyarodtam, de szerintem itt Mo-n és az eu nagy részén más a helyzet, hiába akarnának sorozni:D bár a dánok és egyéb balti államok is érdekes ebből a szempontból, Dániában pl jelenleg is van sorkötelezettség, sógor is volt :( ezek még elhiszik, hogy erre szükség van...pedig már nem lenne...
A dolog pikantériája pedig az, hogy az ellenkező oldalon (RUS) is ugyanez a dalocska és a penge, tánc, hopak, nagy népszerűségnek örvend, szóval ... ez egy régi, bevált recept, hogyan ugrasszunk össze testvérnépeket egymással koncepcionálisan...:
https://www.youtube.com/shorts/AOXMeUItIUc
-már azt sem tudom ezek oroszok vagy ukránok ...:(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!