Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Aki azt állítja, hogy egy...

Aki azt állítja, hogy egy esetleges mai sorkatonaság már nem olyan lenne, mint amilyen a néphadsereg idején volt, az mire alapozza ezt a kijelentését?

Figyelt kérdés
A mai profi Honvédség már nem olyan, mint régen, mert csak az megy oda, aki ezt hivatásaként végzi és szereti. Ez így helyes mindenhol. Akkor miért kéne a minőséget a mennyiség oltárán feláldozni? Ha tömegeket szabadítanának rá a katonaságra, az teljesen ugyanolyan lenne, mint korábban, amikor abban a formában amúgy sem volt értelme. Ha válogatás nélkül ismét mindenkit elvinnének katonának, mi változna? Szerintetek az emberek felfogása, hozzáállása másabb, mint a 70-es, 80-as években? Egy francokat, ugyanaz a kommunista mentalitás, a "kihaénnem" stílus meghatározó még ma is. Akkor miben lenne most ez másabb, hatékonyabb, mint régebben, már aki így gondolja?
2024. máj. 5. 09:23
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
40%

Az ukránok kis számban vetnek be sorkatonákat a fronton, többnyire önkéntesek harcolnak. Múltkor még hír is volt, hogy leszereltek jónéhány ukrán sorkatonát. Nyilván a leszerelt sorkatonák azonnal tartalékossá válnak, akik behívhatóak, ha a helyzet megkívánja. Most elég nagy ukrán belpolitikai vita van arról, hogy Zelenszkij elnök aláírja e az új mozgósítási törvényt, de még a Verhovnaja Rada-n se biztos, hogy átment a törvénytervezet. Annak az lenne a lényege, hogy X mennyiségű tartalékost hívnának be.

2024. máj. 5. 20:42
 12/31 anonim ***** válasza:

Előre leszögezem hogy nem támogatnám a sorkatonaságot.

Viszont az hogy más lenne egy mai sorkatonaság mint a néphadsereg idejében azt sok minden alátámasztja.

-Eltelt harminc év.

-Történt az országban egy ideológiai változás.

-Tanultabb a tiszti kar (remélem).

-Tájékozottabbak az emberek, felgyorsult az információ áramlás (nehezebb megvezetni őket).

-Kevesebb de talán minőségibb a felszerelés.

-Kevesebb pénz lenne rá és ezáltal talán megnézik hogy mire költenek (hiú ábránd?).

-Hasonlíts össze egy harminc éves Golfot egy maival.

2024. máj. 6. 13:57
 13/31 A kérdező kommentje:

"Történt az országban egy ideológiai változás"

Ez fejtsd ki bővebben, mire gondolsz. Szerintem rohadtul leragadtunk mentálisan a komcsi korszakban, Kádár (egyeseknek "apánk") óta ugyanúgy érezzük, hogy egy aktuális vezető után kell menni, aki ráadásul rossz példát mutat. A jelenlegi magyar társadalomnak sajnos a demokrácia nevű zakó nagyon nagy, nem igazán értjük a lényegét.

"Tájékozottabbak az emberek, felgyorsult az információ áramlás (nehezebb megvezetni őket)"

Nyilván ezért van folyamatosan terítéken az "Orbán vs. Gyurcsány" "harc". 2004 óta állandóan megkajáljuk. Közben eltelt 20 év. Nem rágós egy kissé ez a hús?

2024. máj. 6. 14:20
 14/31 anonim ***** válasza:

Kommunizmus - Demokrácia

KGST - EU

Varsói szerződés - NATO

Csupán csak ezek a jelentősebb változások történtek az elmúlt harminc évben.

Hogy mentálisan ki hol ragadt le az mindenkinek a saját problémája, ezt sem a társadalom sem a közoktatás nem fogja megoldani (főleg nem ennyi pénzért).

Nem tudom ki kajálja meg Orbán vs Gyurcsány harcát, én nem voltam szavazni idestova 26 éve. Ha nincs miből választanom én csak azért nem teszem valakire az x-et mert ő többet ígér, nagyobbat hazudik, meggyőzőbb a mosolya. Viszont a felgyorsult információ áramlás nem csak erre vonatkozik, politikai cikket csak akkor olvasok ha számomra elfogadható (hiteles) hírportál közli. De ha valakinek sok ideje van erre akkor rá tud keresni pro és kontra ezekre és saját beállítottsága szerint eldöntheti hogy melyik félnek hisz.

2024. máj. 6. 14:35
 15/31 A kérdező kommentje:

"Hogy mentálisan ki hol ragadt le az mindenkinek a saját problémája, ezt sem a társadalom sem a közoktatás nem fogja megoldani (főleg nem ennyi pénzért)."

Úgy van, biztos is, hogy nem fogja. De talán erre az embereknek maguktól kellene rájönniük, hogy ez így nagyon nem jó. De ha nem jönnek rá, akkor az azt jelenti, hogy nekik így tökéletesen megfelel. Jóvanazúgyahogyeddig.

"Nem tudom ki kajálja meg Orbán vs Gyurcsány harcát, én nem voltam szavazni idestova 26 éve."

Látod te nem. De a többség sajnos tapsol ennek a cirkusznak...

2024. máj. 6. 14:41
 16/31 anonim ***** válasza:
100%

Pont idén 20 éve szűnt meg a sorkatonaság Magyarországon, és 25 éve vagyunk NATO tagok.

Ez egy generációnyi idő. Azok a tisztek, altisztek, akik most vezetik a Magyar Honvédséget, akik az újoncokat kiképzik, már a NATO-kompatibilis honvédségnél szolgáltak, megjárták NATO szövetségesekkel együtt Irakot és Afganisztánt.

Ez igenis nagyon nagy változás a módszerekben, a szemléletben a kommunista katonasághoz képest.

2024. máj. 10. 11:18
 17/31 A kérdező kommentje:
16-os, ebből a szempontból igazad lehet, de én elsősorban a többségi társadalom szemléletére gondoltam. Az meg szerintem megrekedt a komcsi korszakban. Tehát ha lenne ilyen, a mai profi honvédségre hirtelen, egyszerre ráeresztett sorállomány tuti olyan lenne, mint a néphadsereg idején. A 90-es években is olyan volt.
2024. máj. 10. 11:43
 18/31 anonim ***** válasza:

"az ukránok is egész jól tartják"

De milyen áron... Több százezer halott, sebesült, hadirokkant mindkét oldalon.

Lerombolt városok, holdbéli tájak, összeomlott életek, otthontalan, szülőföldjükről elüldözött családok, emberek.

Özvegyek, árvák tízezrei.

2024. máj. 11. 16:37
 19/31 anonim ***** válasza:

De mi is az alternatíva? Deportáltak milliói, elnyomás és hasonlók. Nehéz lehet megérteni az ukránok gondolatait erről, ők mindig harcoltak az oroszok ellen, amikor tudtak, például az UPA a második világháború után 1956-ig ellenállt a Vörös Hadseregnek. Valószínűleg ez a lengyel behatás eredménye, akik szintén képesek voltak a történelemben fanatikusan ellenállni az orosz impériumnak.

2024. máj. 11. 21:28
 20/31 anonim ***** válasza:

Az ukránokat senki se kérdezi akarnak-e harcolni. Se az özvegyeket, se az árvákat. Azért menekültek nyugatra több millióan, mert annyira meg akarnak halni a fronton Ukrajnáért...

"De mi is az alternatíva? Deportáltak milliói, elnyomás és hasonlók. "

Ezt hol álmodtad?

2024. máj. 12. 17:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!