A nagy kaliberű hajóágyúknak mekkora a maximális lőtávolsága?
~38 km az utolsó csatahajón alkalmazott usa löveggel 16"/50 mark 7 típus, AP Mark 8 páncéltörő gránáttal maximális hajtótöltettel ami kb ~300kg (6x50kg).
Mark 8 kb 180cm hosszú, ~1200 kg, gránát.
Ez az elméleti hatótávolsága, a valóságba ezt max akkor érné el ha együtt áll a nap, a hold, a csillagok, és unikornis szarvat szorongat a halott Lenin.
Ha egy 100mm (könnyebb legyen az átváltás) L20 maximális lőtávja 5 km, akkor a 100mm L40 nek nem 10km lesz. Ráadásul egy bizonyos kaliber felett olyan vastag csőfalat kéne alkalmazni hogy a lövegcső tömegétől ne "konyuljon" le amit lehetetlen gyártani.
Soha nem fog létezni pl 100mm L100, a lövegcső závár felőli oldala és a csőszájfék (ha van) már akár 5-10 centi hajlást is produkálna. Lövegeknél nem túl előnyös a krummlauf :D
"Párizs ágyú" egy szemléletes példa arra amikor nem tudtak olyan lövegcsövet gyártani ami megfelelően stabil szerkezetileg. Így tulajdonképpen "felkötötték" a csövet ne hajoljon le.
10. és 11. Én ezt értem, hogy a nagyobb messzebbre megy el, de én az ő érvelésére lennék kíváncsi, hogy a kisebb miért repül el ugyanolyan messzire. Mert nem igen tudom elhinni, hogy mondjuk egy vékony tű, ami 700 m/s-re van gyorsítva, az elmenjen 40km-re, de az ő magyarázata szerint ez így van.
Egyébként 10.-es. Én ezt a kocsis példát úgy mondanám, hogy van egy autód, satu féket nyomsz vele, 50 méter ugye a lefékezés, 10 kocsi hossz. De ha csinálsz egy ugyanilyen autót 10:1-es méretben, akkor annak a féktávja 50 méter lesz. Furcsa is lenne, hogy van egy 50 méter hosszú autód, és 50 méteres féktávja lenne 90 km/h-ról, egy kocsi hossznyi. És szerintem ugyanígy van ez az ágyúknál is. Csak azt nem értem, hogy egy sokkal nagyobb lövedék miért nem megy el arányosan sokkal messzebbre?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!