Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A nagy kaliberű hajóágyúknak...

A nagy kaliberű hajóágyúknak mekkora a maximális lőtávolsága?

Figyelt kérdés
Azt gondoltam, hogy a dupla akkora kaliberűek jóval messzebbre lőnek, és van olyan is, ami elvisz 80-100km-re.
2024. febr. 29. 13:46
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

~38 km az utolsó csatahajón alkalmazott usa löveggel 16"/50 mark 7 típus, AP Mark 8 páncéltörő gránáttal maximális hajtótöltettel ami kb ~300kg (6x50kg).

Mark 8 kb 180cm hosszú, ~1200 kg, gránát.

Ez az elméleti hatótávolsága, a valóságba ezt max akkor érné el ha együtt áll a nap, a hold, a csillagok, és unikornis szarvat szorongat a halott Lenin.

Ha egy 100mm (könnyebb legyen az átváltás) L20 maximális lőtávja 5 km, akkor a 100mm L40 nek nem 10km lesz. Ráadásul egy bizonyos kaliber felett olyan vastag csőfalat kéne alkalmazni hogy a lövegcső tömegétől ne "konyuljon" le amit lehetetlen gyártani.

Soha nem fog létezni pl 100mm L100, a lövegcső závár felőli oldala és a csőszájfék (ha van) már akár 5-10 centi hajlást is produkálna. Lövegeknél nem túl előnyös a krummlauf :D

"Párizs ágyú" egy szemléletes példa arra amikor nem tudtak olyan lövegcsövet gyártani ami megfelelően stabil szerkezetileg. Így tulajdonképpen "felkötötték" a csövet ne hajoljon le.

[link]

2024. márc. 1. 00:45
 12/12 A kérdező kommentje:

10. és 11. Én ezt értem, hogy a nagyobb messzebbre megy el, de én az ő érvelésére lennék kíváncsi, hogy a kisebb miért repül el ugyanolyan messzire. Mert nem igen tudom elhinni, hogy mondjuk egy vékony tű, ami 700 m/s-re van gyorsítva, az elmenjen 40km-re, de az ő magyarázata szerint ez így van.

Egyébként 10.-es. Én ezt a kocsis példát úgy mondanám, hogy van egy autód, satu féket nyomsz vele, 50 méter ugye a lefékezés, 10 kocsi hossz. De ha csinálsz egy ugyanilyen autót 10:1-es méretben, akkor annak a féktávja 50 méter lesz. Furcsa is lenne, hogy van egy 50 méter hosszú autód, és 50 méteres féktávja lenne 90 km/h-ról, egy kocsi hossznyi. És szerintem ugyanígy van ez az ágyúknál is. Csak azt nem értem, hogy egy sokkal nagyobb lövedék miért nem megy el arányosan sokkal messzebbre?

2024. márc. 1. 01:37
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!