A sorkatonaságban miért nem tanították meg rendesen lőni a katonákat? Miért nem lőhettek napi szinten, miért spóroltak ezen?
10 éve olvastam, hogy a lőszert a honvédség ömlesztve veszi valami 8.5 forintos darabonkénti áron. Gondolom egy katona étkeztetése már akkor kerülhetett napi 1500-2000 forintba a honvédségnek, ebből durván kijön 200 lőszer egy napra.
Tudom, hogy a sorkatonaság sokkal régebben megszűnt, ezt csak szemléltetésképpen írtam, hogy nem 500 forintba került darabonként a lőszer.
Szerintem régebben egyébként egynapi étkeztetés árából még több lőszer is kijött volna, mert akkoriban olcsóbb volt a nyersanyag, a munkaerő + az oroszoknak hatalmas fölösleges készletük volt.
Jó, a napi szinten lőgyakorlat talán egy kicsit túlzás, de minden héten mehetett volna. Az összesen 3 lövés 1,5 év alatt viccnek is rossz.
10/10
Az a helyzet hogy mély kuss van róla egy lövész honvéd évente mennyi lőszert használhat el éles lövészeten. Nyilván azért nem villog vele az állam mert ez a szám tragikusan kevés. Igazából adatot nem is találtam rá.
Egy EMELT! szinten képzett rendőr évente 142 darab éleslőszert használhat el 3 alkalomra elosztva. Így a legjobb esetben is valószínűleg egy honvéd ennyit használhat el ami édeskevés.
Maroklőfegyver esetén P-07,P-09 ami papíron a legelterjedtebb 15-19 es tárkapacitással számolva ha 1-1 tárat ellőhetnek a lőgyakorlaton akkor ez 45-57 lőszer a rendőrökből kiindulva a 142 ből. Marad ~90 lőszer amit ha 3 felé osztunk 1-1 tár a gépkarabélyból. Golyószórónál 3 alkalomra leosztva az a 142 éleslőszer meg egy vicc.
Ilyenkor szoktak nekem esni hogy "hádehazaáruljóóóóbáncsaaahonyvédet!!!"
Nem éppen, egy gyakorlott hivatásos honvédnek szerintem havonta legalább 3-5 teljes tárat el kéne tüzelnie abból a fegyverből amit a beosztása alapján használ. Ha sofőr akkor is van maroklőfegyver az oldalán és akkor abból, ha mesterlövész akkor meg abból stb stb
De ugye semmire nincs pénz.......
'De ugye semmire nincs pénz.......'
Hülyeségekre bezzeg van...
11.: Értem, köszönöm az infót!
A rendőrnek amúgy minek lőni tudnia? Láttam egy videót, amiben egy gázpisztolyos embert üldöztek. A média persze halálos iramban szintű eseménynek adta elő. Megállt az autó, menekül az ember, átugrik a szalagkorláton. Az egyik rendőr majdnem elbukik benne, a többi meg bambán megáll. Ilyet én is összetudok hozni, hány évig is képzik a rendőröket? És akkor ők voltak a hősök, meg milyen veszélyes szituáció volt. Ehhez képest régen a paraszt gyereknek a kezébe nyomták a géppisztolyt, és ment harcolni gengszterek ellen.
"A rendőrnek amúgy minek lőni tudnia?"
Az hogy jelenleg szerencsére szakirodalmi ritkaság a fegyveres támadás még nincs kizárva hogy a jövőben előfordulhat ilyesmi. Így hogy a szomszédban háború zajlik virágzik a fekete kereskedelem. A határon meg jönnek mennek a kocsik, az isten tudja melliknek van a csomagtartója tele fegyverekkel stb. Így szélsőséges csoportok is fegyverekhez jutnak. Itt ott lehet is hallani a dologról még itthon is, lásd a mostani "szkíta puccsistáknál" is találtak fegyvereket. aztán meg kitudja mi minden van amit nem kötnek a nyilvánosság orra alá
15.: A szkíta puccsistákat nem tudom minek kellett szóba hozni...
Ak karabélyokról beszélnek, erre meg ilyen képet linkelnek [link]
nagyon nagyon veszélyes eszközökről. Mint pl. távcsöves slavia 631 légpuska, gázpisztoly, vadásztőr, papírtörlőkendő. Na abból már akár molotov-koktél is tud barkácsolni a 80 éves bácsi.
De egyébként örülök, hogy az ilyen veszélyes elemektől megvédtek minket a derék rendőreink. Én az efféle szkítáktól, gárdistáktól, meg a nácikoktól hihetetlen mértékben rettegek. Az kelt bennem igazán nagy félelmet, ha meglátok egy vaskeresztet. A cigányokkal meg nincs soha semmi baj, szerencsére cigánybűnözés sincsen, és nem velük van tele a börtön. A buszokon is mindig milyen rendesen viselkednek, sose zavarják a többi utast.
17.: Nem a te hibád, ne kérj elnézést, de azért értékelem, hogy valaki a gyk-n képes az elnézést szó leírására :D
A cikkek Ak karabélyokról írnak, aztán ilyen képeket tesznek közzé.
Eltudod hinni, hogy valóban találtak karabélyokat, éles lőszereket, és nem azokat teszik közzé orrba-szájba?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!