Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A sorkatonaságban miért nem...

A sorkatonaságban miért nem tanították meg rendesen lőni a katonákat? Miért nem lőhettek napi szinten, miért spóroltak ezen?

Figyelt kérdés

10 éve olvastam, hogy a lőszert a honvédség ömlesztve veszi valami 8.5 forintos darabonkénti áron. Gondolom egy katona étkeztetése már akkor kerülhetett napi 1500-2000 forintba a honvédségnek, ebből durván kijön 200 lőszer egy napra.

Tudom, hogy a sorkatonaság sokkal régebben megszűnt, ezt csak szemléltetésképpen írtam, hogy nem 500 forintba került darabonként a lőszer.

Szerintem régebben egyébként egynapi étkeztetés árából még több lőszer is kijött volna, mert akkoriban olcsóbb volt a nyersanyag, a munkaerő + az oroszoknak hatalmas fölösleges készletük volt.

Jó, a napi szinten lőgyakorlat talán egy kicsit túlzás, de minden héten mehetett volna. Az összesen 3 lövés 1,5 év alatt viccnek is rossz.

febr. 2. 18:33
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

10/10

Az a helyzet hogy mély kuss van róla egy lövész honvéd évente mennyi lőszert használhat el éles lövészeten. Nyilván azért nem villog vele az állam mert ez a szám tragikusan kevés. Igazából adatot nem is találtam rá.

Egy EMELT! szinten képzett rendőr évente 142 darab éleslőszert használhat el 3 alkalomra elosztva. Így a legjobb esetben is valószínűleg egy honvéd ennyit használhat el ami édeskevés.

Maroklőfegyver esetén P-07,P-09 ami papíron a legelterjedtebb 15-19 es tárkapacitással számolva ha 1-1 tárat ellőhetnek a lőgyakorlaton akkor ez 45-57 lőszer a rendőrökből kiindulva a 142 ből. Marad ~90 lőszer amit ha 3 felé osztunk 1-1 tár a gépkarabélyból. Golyószórónál 3 alkalomra leosztva az a 142 éleslőszer meg egy vicc.

Ilyenkor szoktak nekem esni hogy "hádehazaáruljóóóóbáncsaaahonyvédet!!!"

Nem éppen, egy gyakorlott hivatásos honvédnek szerintem havonta legalább 3-5 teljes tárat el kéne tüzelnie abból a fegyverből amit a beosztása alapján használ. Ha sofőr akkor is van maroklőfegyver az oldalán és akkor abból, ha mesterlövész akkor meg abból stb stb

De ugye semmire nincs pénz.......

febr. 3. 02:40
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

'De ugye semmire nincs pénz.......'

Hülyeségekre bezzeg van...

febr. 3. 02:51
 13/21 A kérdező kommentje:

11.: Értem, köszönöm az infót!

A rendőrnek amúgy minek lőni tudnia? Láttam egy videót, amiben egy gázpisztolyos embert üldöztek. A média persze halálos iramban szintű eseménynek adta elő. Megállt az autó, menekül az ember, átugrik a szalagkorláton. Az egyik rendőr majdnem elbukik benne, a többi meg bambán megáll. Ilyet én is összetudok hozni, hány évig is képzik a rendőröket? És akkor ők voltak a hősök, meg milyen veszélyes szituáció volt. Ehhez képest régen a paraszt gyereknek a kezébe nyomták a géppisztolyt, és ment harcolni gengszterek ellen.

febr. 3. 02:59
 14/21 A kérdező kommentje:
* Bocs, értetlenül fogalmaztam. Tehát az üldözött megállt, menekülni kezdett, és egy rendőr "futott" utána olyan mozgást előadva, mintha egy kövekkel teli pelenka lett volna rajta, aztán kis híján felbukott a szalagkorlátban.
febr. 3. 03:02
 15/21 PMC Wagner ***** válasza:

"A rendőrnek amúgy minek lőni tudnia?"

Az hogy jelenleg szerencsére szakirodalmi ritkaság a fegyveres támadás még nincs kizárva hogy a jövőben előfordulhat ilyesmi. Így hogy a szomszédban háború zajlik virágzik a fekete kereskedelem. A határon meg jönnek mennek a kocsik, az isten tudja melliknek van a csomagtartója tele fegyverekkel stb. Így szélsőséges csoportok is fegyverekhez jutnak. Itt ott lehet is hallani a dologról még itthon is, lásd a mostani "szkíta puccsistáknál" is találtak fegyvereket. aztán meg kitudja mi minden van amit nem kötnek a nyilvánosság orra alá

febr. 3. 13:34
 16/21 A kérdező kommentje:

15.: A szkíta puccsistákat nem tudom minek kellett szóba hozni...

Ak karabélyokról beszélnek, erre meg ilyen képet linkelnek [link]

nagyon nagyon veszélyes eszközökről. Mint pl. távcsöves slavia 631 légpuska, gázpisztoly, vadásztőr, papírtörlőkendő. Na abból már akár molotov-koktél is tud barkácsolni a 80 éves bácsi.

De egyébként örülök, hogy az ilyen veszélyes elemektől megvédtek minket a derék rendőreink. Én az efféle szkítáktól, gárdistáktól, meg a nácikoktól hihetetlen mértékben rettegek. Az kelt bennem igazán nagy félelmet, ha meglátok egy vaskeresztet. A cigányokkal meg nincs soha semmi baj, szerencsére cigánybűnözés sincsen, és nem velük van tele a börtön. A buszokon is mindig milyen rendesen viselkednek, sose zavarják a többi utast.

febr. 3. 14:40
 17/21 PMC Wagner ***** válasza:
#16 Jah azt nem tudtam hogy ilyen fegyverekről volt szó , akkor elnézést
febr. 3. 16:53
 18/21 A kérdező kommentje:

17.: Nem a te hibád, ne kérj elnézést, de azért értékelem, hogy valaki a gyk-n képes az elnézést szó leírására :D

A cikkek Ak karabélyokról írnak, aztán ilyen képeket tesznek közzé.

Eltudod hinni, hogy valóban találtak karabélyokat, éles lőszereket, és nem azokat teszik közzé orrba-szájba?

febr. 3. 17:16
 19/21 anonim ***** válasza:
Kevés az ember, misszió, határ, misszió... lázadás lenne ha heti 2x menni kéne még lőni is.
febr. 3. 17:30
 20/21 anonim ***** válasza:
Mert egy szárazföldi háborút a tüzérségi és légifölény dönt el.
febr. 4. 01:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!