Mi értelme volt 250 millió eurót elszórni hero-120 drónokra? Jobbak, mint a majdnem 10-ed annyiba kerülő lancet drónok?
Gondolom, biztosan sokkal jobbak, de vajon ár/érték arányban is?
És ha igen, akkor is felvetődik a kérdés, hogy minek? A lancet drónok is eléggé hatékony eszközök. Ha a lancet 10-ből 6-szor eltalálja a célt, a hero pedig 10-ből 8 esetben, akkor szerintem jogos a kérdés, hogy minek? A megsemmisített cél szempontjából pedig mindegy, hogy milyen drága eszközzel tették ezt. Inkább ennyi pénzből rendeltek volna 10 ezer lancet drónt (tudom, hogy gyakorlatilag nem kivitelezhető), vagy fejlesztettünk volna ki saját drónokat.
A lancet drón egyenlőre nem eladó. Amíg háború van addig valószínű így is marad.
Nem mindegy mit találsz el és milyen körülmények között! Milyen mélységben, milyen zavarás mellett, mennyire autonóm a drón.
Nagyon is szükség volt a hero-120 drónokra, sőt még több, sok-sok-sok drónra lenne szükség a legkülönfélébb méretűekből! Nem minden feladatra ugyanaz a drón alkalmas, egy széles skálájú palettát képeznek.
2.: Szükség van drónokra, de tényleg ilyen túlárazott, semmit nem bizonyított cuccokat kell venni? Minek 10-szeres árat kifizetni érte, amikor az orosz drón is kimagaslóan hatékony cucc? Cikkeztek róla a hoholok is.
Persze nyilván nem opció a ruszkiktól venni bármit is. Csak miheztartás végett említettem meg. Hogy tudnánk mi is megfelelő drónt fejleszteni ennyi pénzből. Volt régen egy cikk, hogy hazánknak teljesen fölösleges lenne tankot, vagy bármi hasonlót fejleszteni, mert azokban évtizedes lemaradásunk lenne, ellenben drónokat érdemes lenne. Egyébként pont most jutott eszembe, hogy van is magyar fejlesztésű drón [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!