Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Mi történt egy hadifogságban...

Mi történt egy hadifogságban és hogyan lehetett megszökni?

Figyelt kérdés

A második világháború idején dédnagyapám orosz hadifogságba került, de megszökött és haza is jutott valahogyan. Kicsi voltam amikor meghalt, így nem tudtam vele beszélni erről, bár szerintem nem is sokat beszélt róla másoknak sem.

Nem vagyok otthon a témában, ezért most érdekelne, hogy miket élhetett át akkoriban egy hadifogoly, mit csináltak velük és mégis hogyan lehetett onnan megszökni. Mert gondolom nem volt egyszerű, biztos voltak fegyveres őrök is. Hogyan juthatott át a határon meg ilyesmik.

2023. dec. 2. 23:12
 1/6 anonim ***** válasza:
2023. dec. 2. 23:35
 2/6 anonim ***** válasza:
92%
Általában rabszolgaként dolgoztatták őket minimális ételért. Szénbányából nehezen, de fakitermelés munkából könnyebb volt megszökni. Gyakori volt még a vasúti vagon fa padlóját felszedni és a mozgó vonatból leereszkedni a sínre, dédapám is így szökött meg. Életveszélyes volt de a gulág is az.
2023. dec. 2. 23:41
 3/6 anonim ***** válasza:
74%
"Dobbantani" még akkor volt esély amíg magyar területen voltak, vagy nem messze a határtól. Ha már bevitték őket mélyen a SZU területére akkor esélytelen lett volna. Szibériában meg pláne. Ha sikerül is elhagynia a körletet akkor is csak kietlen fagyos sztyeppe van körülötte több száz km-s körben ahonnan legyengült állapotban, felszerelés nélkül a legközelebbi lakott településig sem vergődik el, nemhogy Mo-ig.
2023. dec. 3. 13:00
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Az én dédnagyapám is volt orosz hadifogságban, de sajnos a háború következtében olyan sérülést szerzett ami végzett vele/nem egyből, hanem egy pár év múlva/. Dolgoztatták őket robotként, és még enni is alig kaptak. Nálunk a családban mindig is tabu téma volt, dédnagyapám soha nem beszélt erről senkivel, de már rég nem élt mikor én meg születtem. Viszonylag fiatalon halt meg. :( Nem jó a háború.
2023. dec. 9. 14:43
 5/6 anonim ***** válasza:
Megszülettem *
2023. dec. 9. 14:43
 6/6 anonim ***** válasza:
#4 Gondolom dédid egy megviselt ember volt, traumatizált.
márc. 5. 14:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!