Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Izrael-palesztin konfliktusban...

Izrael-palesztin konfliktusban mi volt az ELSŐ ok a háborúra? A legeslegelső

Figyelt kérdés

Továbbá lenne még pár kérdésem:

1.Kié volt kezdetben az a földrész?

2.Kik vándoroltak be oda utólag (palesztinok vagy az izraeliek?)

3.Miért pont oda?

2023. okt. 8. 16:01
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
69%

10

Ott még nem volt palesztin-izraeli konfliktus csak arab-izraeli. A palesztinokat jó 10 évvel később találták ki mert az arabok nem akartak közvetlenül konfliktust vállalni Izraellel. Amikor meg a jordánok megszállták west-banket, Egyiptom meg gázát akkoriban lettek betelepítve a "palesztinok".

2023. okt. 8. 17:37
 12/38 anonim ***** válasza:
90%
Jaja, palesztin-izraeli konfliktus kezdetben a zsidók és a Palesztinában élő arabok között zajlott, majd a többi arab ország is bekapcsolódott. De hogy kiket nevezünk pontosan "palesztin"-nek az valóban egy vitatott kérdés mai napig.
2023. okt. 8. 17:43
 13/38 anonim ***** válasza:
83%

1) Egyiptomé volt ott az első komolyabb állam az i. e. második évezred közepén.

2) Egyaránt éltek ott mindig arabok és zsidók (mindkettő sémi nép) és egyéb népek is.

2023. okt. 8. 18:09
 14/38 anonim ***** válasza:
31%

Képzelj el egy szitut, hogy te megveszed az én házam jó áron, átadod nekem a pénzt, írunk róla szerződést minden. Aztán miután elköltöttem a pénzt visszamennék hozzád hogy húzzál kifelé mert az valójában az én lakásom, azt rád törném az ajtót. Na ez az arab-izraeli konfliktus dióhéjban.

A zsidó telepesek annó nem elűzték az arabokat, hanem korrekt módon pénzért megvették a telkeket, van róla papír stb. Mivel akkor a terület sivatagos, terméketlen volt, rengeteg arab boldogan eladta. Senki nem volt kényszerítve, volt aki nem adta el, az a mai napig ott él.

A zsidók nagyon gyorsan egy ultramodern jóléti államot hoztak ott létre, emberi jogokkal, jó fizetéssel. Nem bántották a muszlim szent helyeket, az Al Aksza mecset is ott maradt, pedig néhány zsidó ultranacionalista szorgalmazta a lerombolását és az ókorban ott álló templom újraépítését. De nem csinálták meg, mert a zsidók törekedtek a kompromisszumra, normális együttélésre. Az arabok azok akik háborúkat indítottak, akik semmilyen kompromisszumra, megegyezésre nem hajlandók, mindent elutasítottak. Most is ők kezdtek rakétázni, ezek után mit lehet ezekkel csinálni?

Itt kéne azt mondani hogy elég volt, egyszerűen nem lehet úgy élni hogy folyamatosan el akarják vágni a torkod. Ki kell őket pakolni az utolsó emberig, mehetnek keringőzni a Kába kőhöz, Arábiába ahonnan bevándoroltak a Középkorban.

2023. okt. 8. 18:40
 15/38 anonim ***** válasza:
14%

"2) Egyaránt éltek ott mindig arabok és zsidók (mindkettő sémi nép) és egyéb népek is."

Csak mert az arab és zsidó sémi népek ebből még nem következik hogy az arab hódítás előtt ott arabok éltek. A logikád alapján akkor a norvégok őshonosak Olaszországban mert indo-európai nyelvet beszél mindkettő.

Júdeában a kánaánita népek őshonosak, ezek közül ma csak a zsidók léteznek. Az egyetlen fennmaradt kánaánita nép/nyelv. Az arab nyelv nem őshonos Júdeában.

2023. okt. 8. 18:44
 16/38 anonim ***** válasza:
95%

ma 18:44

Konkrétan tudjuk, hogy arabok már éltek az i. e. 9. században a környéken. A zsidóság kérdése annyiban macerásabb, hogy honnan számítjuk a zsidó identitást, mert az izraelitákat még nem feltétlenül tekinthetjük zsidónak, ebben az esetben a zsidóság kb. az i. e. első évezred közepén különült el.

De ez teljesen felesleges fszméregetés, ahogy írtam, több sémi és egyéb nép is él(t) abban a régióban.

2023. okt. 8. 19:30
 17/38 anonim ***** válasza:
76%

!6: "arabok már éltek az i. e. 9. században"

Forrás?

2023. okt. 8. 20:43
 18/38 anonim ***** válasza:
96%

ma 20:43

[link]

2023. okt. 8. 21:23
 19/38 anonim ***** válasza:
88%
Először az egyiptomiaké, utána a rómaiaké, utána de facto Júdea, majd váltakozva arabok-keresztények (ld. keresztes háborúk a középkorban), majd az Oszmán Birodalomé, majd arról leválasztva brit protektorátus, majd Izraelé. Lehet kihagytam 1-2 államalakulatot, formációt, de úgy dióhéjban ennyi. A lényeg szerintem leszűrhető belőle, kevés olyan terület van a földkerekségen amelyik ilyen sűrűn cserélt volna gazdát s lenne ilyen fokú évezredek óta fennálló gyűlölet az ott élő között mint ebben a térségben.
2023. okt. 8. 23:00
 20/38 anonim ***** válasza:
78%
A 2-es, 3-as kérdésedre válaszolva. Nem vándoroltak be, eleve ott voltak, csak a számarányok változtak. A II. Vh-t követően volt nagyobb számú izraeli betelepülés, mivel (asszem' érthető okból) nem nagyon akartak Európában, Németországban maradni.
2023. okt. 8. 23:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!