Mekkora volt a különbség fejlettségben a náci Németország és a Szovjetunió közt?
Így volt ez már Sztálin alatt is: erőltetett fegyverkezés meg iparosítás.
Faekével vette át Oroszországot és és egy atomfegyverzetű szuperhatalmat hagyott hátra.
Nagyon más volt, mint Magyarország. Én közvetlenül a SzU szétesése előtt jártam ott. A tisztaságot egészen másképpen értelmezték. Az étteremben a használt evőeszközöket egy drót tálcára tettük. Amikor megtelt a nagymellű (akkor ez varázsolt el) konyhás fogta és folyóvíz alatt jól megrázta az egészet és rakta ki tisztának. (Végiggondolva annak a hölgynek nem lehettek akkora mellei, amekkorára emlékszem)
A kollégiumban ahol laktunk rendszeresen volt rovarirtás, azokban a szobákban, ahol kérték. Mi fapapuccsal irtottuk a hatlábúakat (minket nem kérdeztek).
A buszokon külön ülőhely volt fenntartva a hadirokkantaknak és nyugdíjasoknak (inkább öregeknek). Sok öreg járt katonai egyenruhában, a kitüntetéseivel.
Ha a helyi vezetőnktől bármit kértünk/kérdeztünk/javasoltunk az volt a válasz, hogy "megkérdezem a komisszárt" (komisszár kb. párttitkár, pártmegbízott).
Az épületek még Budapesthez képest is elhanyagoltak voltak a turista útvonalakon kívül.
A falvakat csak vonatról láttam, de a lakott házak állapota és műszaki színvonala engem meglepett (volt lakóház, amit sufninak néztem)
Szerintem a 30-as 40-es években a különbség sokkal nagyobb lehetett
Amikor Németországban jártam, akkor meg a rend és tisztaság nyűgözött le. (az is akkortájt volt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!