Sturmtiger mintájára érdemes lett volna a németeknek egy páncélozatlan, de nagy hatótávú páncélvadászt építeni a 2. világháborúban?
A 88-as löveg is képes volt átütni a T-34, vagy éppen Sherman páncélzatát 1.5-2 km távolságból. Nem a lőtávval volt gond, hanem a lőelemképzéssel (röppálya-számítással). Ekkora távolságnál már néhány szögperces oldalhiba, a távolság pár %-os rossz megbecsülése is céltévesztést eredményez. Nem is beszélve a páratartalom, vertikális légáramlatok, oldalszél stb. pályamódosító hatásairól, vagy éppen mozgó célpontnál az előretartás számításáról.
A gyakorlatban max. 1 km távolságból nyitottak egymásra tüzet. Kevés olyan terep van amúgy is (még síkvidéken is) ahol nem törik meg a terepet facsoport, terepegyenetlenség, vagy bármilyen tereptárgy.
A nix páncélozottság meg hülye ötlet. Kiszolgáltatottá teszi az eszközt a tüzérség, illetve a gyalogsági fegyverek ellen. Egyszerű példa: Ferninand rohamlöveg. Baromi erős páncélozottság, erős löveg, de az első szériába nem raktak géppuskát merthogy majd a kísérőgyalogság úgyis fedezi. Hát Kurszknál kiderült hogy nem így működik a gyakorlatban (pedig az elég sík terep volt - igaz beásott orosz védelem mellett). Mire korrigálták a hibát, addigra nagyon sok Ferninandot elveszítettek a fritzek.
Kezdjük ott, hogy a Sturmtiger nem páncélvadász.
A Nashorn amúgy sikeresnek mondható, több 100 szovjet tankot kilőttek velük.
A Ferdinand meg alapjaiban véve volt kiforratlan jármű, alul motorizált, a többségük lerobbant. Valahol azt olvastam, hogy a Kurszki csatában a többségük aknára futva pusztult el. Nyilván a géppuska hiánya sem segítette elő a győzelmet.
3.: Tudom, hogy a Sturmtiger nem páncélvadász. A túlépítés miatt hoztam példának. Rosszul fogalmaztam meg, de gondolom a lényeget azért érted.
2.: Akkor a modern tankoknál mi értelme a 3-4 kilométeres lőtávnak?
A jóval nagyobb ágyúnak sokkal laposabb a pályája, és az oldalszél is kevésbé hat rá. Arról nem is beszélve, hogy egy 150-es HE lövedék a gyalogság ellen is jó lett volna, tarol mindent vagy 50 méteres körzetben. Addig egy 88-as páncéltörő ha becsapódik tőled néhány méterre, akkor mi bajod lesz? Úgy értem, hogyha földbe érkezik, nem pedig egy betonfalat trafál telibe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!