Sorkatonaság visszaállítását támogatod?
ha támogatod, akkor miért? ha ellenzed, akkor miért?
Szóval akkor kezdem én, én 17 éves fiú vagyok és bár nekem semmi kedvem nem lenne elmenni ilyenekre viszont azt látom hogy sajnos nem tenne rosszat! látjuk ukrajnába háború tört ki és sajnos van nekünk van olyan szomszédunk akivel nem vagyunk jóba! de teljesen mindegy kivel vagyunk jóba vagy rosszba mert háború bármikor kitörhet!
szóval ha háború van akkor a 18 és 60 év közti férfiakat úgyis besorozzák és akkor hogy jobb háborúba menni? ha már van 1 alap tudásod vagy ha nincs... egyértelmű hogy a TE túlélési képességed is több így ÉS az állam ereje is nagyobb ezáltal!
a másik ami jót tenne hogy az öregebbek gyakran mondják hogy "a mostani fiúk már menstruálnak" és sajnos jópár fiatal társam elnézve... tényleg lenne pár személy akiknek jót tenne 1 alap kiképzés!
és végül azt se felejtsük el hogy ez egyben önvédelem is! hiszen ha 1 normális kiképzést kap valaki akkor mégis csak lesz valamennyi önvédelme ami azért nem árt!
ti mit gondoltok?
"de sokáig a szakértők ezt mondták az orosz-ukrán háborúra is"
Ne hasonlítsuk már az orosz-ukrán háborút a magyar-román diplomáciai kapcsolatokhoz...
Romániában nincs szakadár magyar köztársaság, nincsenek háborús állapotok, ráadásul a magyar hadsereg amúgy sem lenne képes egyedül veszélyt jelenteni a román haderőre. Fordítva ugyanez, Romániának nem kell semmi a maradék Magyarországtól, nincs semmi okuk megtámadni az országunkat, és egy ilyen lépéssel aztán tönkrevágnák a teljes gazdaságukat és külpolitikájukat. Ráadásul mindkét ország tagja egy gazdasági és katonai szövetségi rendszernek is.
Ezzel szemben Ukrajna nem tagja semmilyen gazdasági vagy katonai szövetségnek, így Oroszország számára nem volt reális forgatókönyv arra, hogy Ukrajna bármelyik másik országot bevonja a konfliktusba. Ukrajna és Oroszország között kb soha nem volt olyan területrendezés, amit mindkét fél elfogadott volna, és nagyon régóta vannak Oroszországnak különböző, nyílt területi követelései. A szakadár államokat fegyveresen támogatta évekkel a háború kitörése előtt. Emellett Oroszország és Ukrajna között sokkal nagyobb a katonai és gazdasági különbség is, mint Magyarország és Románia között.
Európában egy háború kitörésének az esélye jelenleg a nullához közelít. A teljes kontinens túlnyomó többségét egyetlen katonai és gazdasági tömbbe tömörítették, amely tömb az USA erős gazdasági és katonai befolyása alatt áll. Nem látok olyan reális forgatókönyvet az elkövetkezendő 1 évszázadra, amelyben valós veszélye lenne egy európai hatalmak közötti háborúnak.
Nem beszélve arról, hogy ma már idejétmúltak a tömeghadseregek, tüzérségi tűzzel veszteségek nélkül meg lehet tizedelni az ellenfél sorait. A jövő az informatikában és a nagy pontosságú, fejlett fegyverrendszerekben van, amikhez kiképzett, jó készségű katonák kellenek. A mai fegyvereket nem tudja kezelni egy sorozott katona. Itt az élő példa, azoknak az ukrán katonáknak, akiknek valós harci tapasztalatuk van az adott fegyvernemmel, nem a kiképzésük, hanem csak az átképzésük eltart hónapokig a nyugati haditechnikára.
Ellenzem.
20 éves srác vagyok. Fizikálisan és mentálisan is alkalmatlannak tartom magam a sorkatonaságra. Testalkatra gyenge vagyok, szerintem egy puskát se bírnék el normálisan, lőni pedig végképp nem szeretnék vele. Viszont a természet úgy működik, hogy ha valahonnan elvesz, akkor máshol ad. A legtöbb ember, akivel beszéltem határozottan okosnak tart engem. Egyetemre járok, jók az átlagaim. Sokkal jobban ki tudok ott teljesedni, mint a hadseregben. Semmi kedvem egy évet elpazarolni az életemből arra, hogy megszerezzek egy olyan tudást, ami nem érdekel és valószínűleg később se veszem majd hasznát. Ha hagyják, hogy abban teljesedjek ki, ami érdekel, azzal valószínűleg több hasznot fogok tudni hajtani az országnak.
„ÉS az állam ereje is nagyobb ezáltal” – ebben igazad van, de az állam szegényebb is lesz ezáltal. Az ország termelését alapvetően a tőke és a munkaerő mennyisége határozza meg. Ha te az emberek egy részét (akik amúgy dolgoznának), elküldöd katonának, azzal csökkented a munkaerő nagyságát és így a termelés mértékét is. Ráadásul, mivel a sorkatonaság nem igazán termel semmit, költségei viszont vannak, ezért az államnak kellene finanszíroznia a sorkatonaság intézményének fenntartását. Ami csak azért problémás, mert jelenleg is már egy elég nagy lyuk tátong a költségvetésen. Az se teljesen tiszta nekem, hogy a magyar állampapír 15-16%-os kamatait, miből tervezi kifizetni az állam, nem hogy a sorkatonaság fenntartását (és akkor a sorkatonaság induló költségeiről, mint például a laktanyák felújítása/építése még nem is beszéltem).
„a másik ami jót tenne hogy az öregebbek gyakran mondják hogy "a mostani fiúk már menstruálnak" és sajnos jópár fiatal társam elnézve... tényleg lenne pár személy akiknek jót tenne 1 alap kiképzés!” – Képzeld, biszexuális vagyok. Vonzódok a fiúkhoz is, csókolóztam is már fiúval és tetszett is. Úgy gondolod, hogy egy év sorkatonaság képes lenne engem megváltoztatni? Mert én nem. Vagy legalábbis nem értem, hogy hogyan segítene rajtam az, hogy össze vagyok zárva egy rakás korombeli sráccal. Mellesleg sok idős ember konkrétan azon is kiakadt, mikor a Fekete-Győr András kitett egy képet Facebookra, ahol a csecsemőkorú kisfia ilyen kendővel volt rákötve. Olyanokat írtak a kommentekbe, hogy „veszélyben a kicsi nem identitása”. Úgyhogy az idősek ilyesmi megnyilvánulásaihoz én általában kritikával állok, mert a többségük kb. semmit nem tud a témáról.
Attól pedig, hogy itt háború lesz, nem igazán tartok. Ukrajna nem fog minket megtámadni, mert egy kétfrontos háborút (főleg, ha egyik ellenfele a NATO), nem bírna el. Romániával lehet nem vagyunk puszipajtások, de nem hinném, hogy támadást indítana, már csak azért sem, mert mindketten EU, illetve NATO tagok vagyunk. Ha pedig Putyin dönt úgy, hogy idejön katonásdit játszani, akkor az egész NATO (ideértve az USA-t, ami egy gazdasági és katonai nagyhatalom) a segítségünkre sietne és kiszorítaná az oroszokat. De ez se reális, mert ehhez Putyinnak nem ártana legyűrnie előbb Ukrajnát, de eddig ezt még nem sikerült abszolválnia.
#7 "Ha mégis megtennék, akkor automatikusan háborúban állnának a teljes EU-val és NATO-val."
Édes vagy, de brutálisan el vagy tájolódva.Elmondom neked, a NATO tagokat SEMMI nem kötelezi arra, hogy megvédjenek téged, csak ha megszavazzák, akkor.Ezt sokan nem tudják, pedig így van.
És ha még meg is védenek, az nem úgy van, ahogy az egyszeri ember elképzeli, hogy amint jön a támadó az országod határán befele, már itt a NATO megvédeni.Nem, nem.Meg kell tudnod védened magad, amíg ide nem ér a segítség, ha jön egyáltalán.Az beletelhet 1-2 hétbe is.
Nem mellesleg ha nincs használható hadsereg, akkor hogy védesz meg más NATO tagot, ha kell?Vagy azt hiszed, csak másnak kell minket megvédeni?Ha mindenki így állna hozzá, akkor mivé válna a NATO?
Nem mellesleg ha egy NATO tag támad NATO tagot, abba senkinek nem kötelező beleszólni ám.
"hogy amint jön a támadó az országod határán befele, már itt a NATO megvédeni."
Magyarországon és Romániában is állomásoznak jelenleg is NATO csapatok. Szóval igazából de, rögtön itt lennének. Nyilván önhatalmúlag nem harcolhatnának, meg kell várni a bürokráciát, de a NATO pont a gyors reagálásra és a különleges műveletekre "szakosodott", így kétlem hogy ez problémát jelentene.
"Nem mellesleg ha nincs használható hadsereg, akkor hogy védesz meg más NATO tagot, ha kell?"
Ez jó kérdés, de a NATO-nak jelenleg is van olyan tagja, aminek egész egyszerűen nincs hadserege. Nyilván nem várhatjuk el tőlük hogy megvédik magukat, hiszen pontosan azért léptek be a NATO-ba, hogy védelmet kapjanak. Szóval jogos kérdés, de elviekben kötelessége segítenie a NATO-nak a megtámadott országon, hiszen erre épül fel az egész szövetség. Ha az alapelvet nem tartják be, akár szét is eshet a rendszer, hiszen ha A ország nem számíthat védelemre, B országot mi biztosítja arról, hogy őt majd segítik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!