Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Putyin követheti Truman elnök...

Putyin követheti Truman elnök példáját és elrendelheti az atombombák bevetését, hogy lerövidítse a háborút és megmentse több százezer ember életét?

Figyelt kérdés

2023. febr. 15. 22:08
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Rengeteg téren teljesen más a jelenlegi helyzet, mint Turman esetében.

A legszembetűnőbbet kiemelném: Truman bombái a világ egyedüli atombombái voltak akkor és ott. Egy olyan "ütőkártya", amire senki nem tudott semmit "rakni". Putyin atomfegyverei nem egyedülállóak, komolyabb hatalmaknak szintén van olyan. Egy atomháborútól való félelem tartja vissza minden ilyen hatalom kezét attól, hogy megnyomja a gombot.

Ha bármelyikük megnyomja a gombot (pl. Putyin, hogy lerövidítse az offenzíváját), azzal kvázi megnyitja a rettegett atomháborút, onnantól pedig nem az lesz a félelem, hogy "nehogy elkezdjem", hanem hogy "nehogy én kapjam". Abban a pillanatban, hogy bármely atomhatalom atomfegyvert vet be, a többi atomhatalom megpróbálja kiiktatni bármi áron, hogy a megelőző csapással előremenküljön a saját pusztulása elől.

Atomfegyvert ezért maximum akkor fog egy atomhatalom bevetni, ha a pusztulás szélén áll, és neki már mindegy, "Ha én bukok, akkor ti is jöttök velem" alapon.

Egy hatalom sem ostoba annyira, hogy egy háború pillanatnyi "megnyeréséért" leradíroztassa magát a többiekkel a Föld színéről. Ez kb. olyan lenne, mint a lengyel Darwin-díjas figura, aki egy férfiassági versenyt azzal nyert meg, hogy levágta a saját fejét.

2023. aug. 11. 01:18
 12/12 A kérdező kommentje:

Ukrajnának nincs atombombája, Oroszországot nem fenyegeti nukleáris válaszcsapás. Szerintem a NATO sem akar atomháborút Oroszországgal, legalábbis eddig ilyen nyilatkozatok érkeztek.

Ha Oroszország nukleáris fegyvert vetne be, akkor az minden bizonnyal csak taktikai fegyver lenne és a cél nem Ukrajna elpusztítása, hanem valamiféle tűzszünet kikényszerítése lehet végső esetben.

Ezek miatt azt sem gondolom, hogy Oroszország elpusztulna, "leradíroznák a Föld színéről".

A veszélyt én inkább abban látom a világra nézve, hogy ha ez megtörténne az ledöntené azt a tabut, hogy háborúban nukleáris fegyver nem vethető be, az csak fenyegetésre, elrettentésre való. Sikerült tartani eddig, hogy 1945 óta nem történtek nukleáris csapások a világban.

A következmény szerintem inkább a fokozódó nukleáris fegyverkezés lenne. Ukrajna biztosan úgy érezné ezután, hogy létszükgségelete a nukleáris fegyver elkészítése, fegyverkezés. És Izrael, Pakisztán, Észak-Korea után további fenyegetett országok is érezhetnék úgy, hogy atombomba kell. Irán is megléphetné, aztán Dél-Korea, Szaúd-Arábia...

És így lassan a nukleáris fegyverek terjedésével bekövetkezhet egy leértékelődés.

2023. aug. 12. 22:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!