Az ukrajnai háborúba ki lehet menni önkéntesként harcolni?
A kérdező nyilván troll. Fel nem állt még a fotelből, nemhogy harcolni kívánna.
Nem vagyok abban teljesen biztos, hogy az önkéntes fegyveres hadviselést is tiltja a magyar törvény, de valószínű, viszont a zsoldoskatonaságot egészen biztos.
Abban se vagyok biztos, hogy ha az ukrán háborúban megöl egy ellenséges katonát, akkor sima gyilkosságért ítélnék.
Viszont nem csak fegyveres szolgálattal lehet önkénteskedni pl. sebesültek gyógykezelése, aknaszedés, struktúra (villanyvezeték, út) építés, javítás, kaja szállítás stb. szerintem nem tiltott.
#14 "Nem vagyok abban teljesen biztos, hogy az önkéntes fegyveres hadviselést is tiltja a magyar törvény, de valószínű, viszont a zsoldoskatonaságot egészen biztos."
Tiltja az önkéntes fegyveres hadviselést is. Ez nem más a magyar törvény szemében, mint emberölés vagy emberölésre való előkészület.
#15 "Viszont nem csak fegyveres szolgálattal lehet önkénteskedni pl. sebesültek gyógykezelése, aknaszedés, struktúra (villanyvezeték, út) építés, javítás, kaja szállítás stb. szerintem nem tiltott."
Nem hiszem, hogy ez így külön lenne szabályozva, egyszerűen ha egy idegen ország hadseregének tagja lesz valaki, akkor az már egyféleképpen lesz elbírálva ha kiderül. Ha konkrétan egyféle cselekményre szerződik, pl. egészségügyi ellátásra az lesz ami nem tiltott. Hiszen járják a világot magyar orvosok is és dolgoznak olyan helyeken ahol háború is van, ettől ez még nem lesz elítélve, inkább nagyszerűnek tartja mindenki. Ahogy írtad az aknaszedés is ilyen terület, azt is végezték magyarok az elmúlt évtizedekben több helyen is és legális. Megint más dolog ha valakit ilyen feladat végzése közben megtámadnak és védekezik akár fegyverrel is. Ami tilos, hogy azért menjen valaki egy másik országba, hogy ott fegyverrel embereket öljön. Mert egy idegen személy ezt teszi még ha csatlakozik is önkéntesként az ottani katonákhoz, hiszen nem az ő országa, nem a sajátját védi.
A szíriai háború alatt is szigorúan büntették azt akiről kiderült, hogy kiment hogy beálljon ott katonának harcolni.
#17 "A szakadárok oldalán harcoló magyar megúszta felfüggesztett börtönbüntetéssel."
ERRŐL beszélünk, hogy a törvény tiltja és bünteti.
A felfüggesztett börtön azt jelenti, hogy börtönbüntetést kapott érte, csak azt felfüggesztették mivel nem volt más vétsége korábban. De ha bármit elkövet a megszabott idő alatt, akkor le kell ülnie. Mert börtönbüntetésre ítélték.
"egyszerűen ha egy idegen ország hadseregének tagja lesz valaki, akkor az már egyféleképpen lesz"
De ha nem hadsereg tagjaként végzi az aknaszedést stb. hanem pl. alapítvány önkéntes munkásaként, civilként, akkor más a helyzet.
Igen, kapott büntetést, de nem olyat, amit ti itt vizionáltok. Meg ha csak felfüggesztett lett a vége, akkor nem számolták bele az általa megölt ukrán katonákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!