Hitler miért nem szövetkezett az arabokkal?
Megnyugtatlak, nem volt benne tévedés, csak nem volt szimpatikus két embernek, úgy látszik.
Egyébként a 9. voltam korábban.
Kedves kérdező!
Iránban volt az akkori világ legfontosabb olajmezeje, de nem Teherán térségében, hanem Abadánban. Ez az olajmező azonban brit tulajdonban volt.
Ahogy már előttem írták, akkor a mai arab országok többségükben brit, vagy francia gyarmatok, vagy félgyarmatok voltak.
Algéria, Marokkó, Tunézia, Szíria, Libanon francia gyarmatok voltak.
Egyiptom, Jordánia, Irak, Omán, az öböl-menti arab emirátusok pedig igen szoros brit gazdasági, politikai és katonai felügyelet alatt álltak.
Egyiptom, Jordánia, Irak területén eleve jelentős brit katonai erők állomásoztak. Egyedül Irak próbált szembe fordulni a britekkel, de a brit csapatok egy villámhadjáratban leverték.
Akkoriban még a papíron "független" arab országok, így Egyiptom, vagy Irak katonai ereje is nagyjából közelítette a nullát.
Papíron a nem arab Irán volt katonailag a legerősebb, de az iráni haderő sem tudott ellenállni a közös brit-szovjet inváziónak 1941-ben.
Nem tudom konkrétan milyen "arab országokra" gondolsz, de
1. Irán ugyebár nem arab ország
2. Az olajkitermekést ki kell építeni, és ekkor még ez ebben a térségben nem volt ilyen mértékű
3. Az arab országok nagyobb része ekkor angol vagy francia gyarmat/felügyelet alá tartozott, nem voltak függetlenek.
# 15
Már 1909-ben elkezdődött az iráni Abadánban a világ akkor legnagyobb olajmezején a kitermelő infrastruktúra, benne egy óriási olajfinomító kiépítése a britek által, ez 1912-ben fejeződött be.
Elsősorban az abadáni olajmező látta el üzemanyaggal az akkor a világon a legnagyobb és legerősebb, az 1920-as években szénről olajtüzelésre átállt brit haditengerészetet.
Az abadáni olajmező a brit Anglo-Iranian Oil Company, a későbbi British Petrol (BP) tulajdona volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!