Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Sorkatonaság idejére csak az...

Sorkatonaság idejére csak az ember személyi igazolványát vonták be, vagy az útlevelét is?

Figyelt kérdés

2022. nov. 2. 16:38
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:
De mondom, hogy én inkább a rendszerváltás utáni időszakot kérdezem, amikor már nem volt vasfüggöny.
2022. nov. 2. 17:18
 12/26 anonim ***** válasza:
100%
#6 ha elhagytad az útleveled, személyidet akkor kaptál egy pofás kis pénzbírságot. S bár biometrikus adatok tényleg nem voltak, de a bevont, megsemmisült útlevelekről (+ a körözött személyek útlevélszámáról) volt egy csinos kis lista a határőröknél és ha "szimatot kapott" az útlevélkezelő határőr elvtárs megérzés alapján akkor összevetette a listával. Ha szerepelt rajta akkor megszívta a dobbantani próbáló mert lekapcsolták.
2022. nov. 2. 17:21
 13/26 anonim ***** válasza:
100%
11. Arra reagáltam a 11.-ben, hogy azt nem láthattam. Nem írtad a kérdésben, és később sem, csak akkor, amikor már írtam a választ.
2022. nov. 2. 17:22
 14/26 A kérdező kommentje:
14: Amikor elkezdtem írni, még nem volt kint a 11-esed.
2022. nov. 2. 17:26
 15/26 anonim ***** válasza:
100%

1993-94-ben voltam katona. Akkor sem volt teljesen gondtalan a katonaság, mert ez időben zajlott a Délszláv háború. Így utólag persze irreálisnak tűnik, hogy a szerbek még egy frontot nyitottak volna Magyarország felé, de akkor ez nagyon is valós veszélynek látszott.

A VÁP ugyanúgy működött, mint a rendszerváltás előtt. Ha eltávra mentél, hivatalosan csak a laktanya és a lakóhelyed közötti legrövidebb útvonalon mozoghattál és egyenruhában. A civilben lévő, feltűnően rövid hajú, katonakorú fiúkat a rendőrök is szívesen igazoltatták. Ettől függetlenül a civil ruhában (okmányok nélkül) történő császkálás viszonylag általános volt.

Az elveszett útlevél nem volt járható út, mert annak a száma automatikusan felkerült a határőrség listájára.

1990 után volt még egy probléma. Akkor még nem voltunk EK illetve EU tagok (az EU 1993-ban jött létre). Ha ki is jutottál volna külföldre, hosszabb ideig csak illegálisan tudtál volna ott maradni. Politikai menedékjogot már nem lehetett kérni, hiszen Magyarország szabadnak számított, vízumot hosszabb tartózkodásra és munkavállalásra pedig útlevél híján nem tudál igényelni. Mondjuk, amennyiben Magyarország mégis bekerült volna a Délszláv háborúba, ezek a korlátozások valószínűleg nem tántorították volna el a távozástól, akik nagyon menni vágytak.

2022. nov. 2. 21:39
 16/26 anonim ***** válasza:
95%
Én sofőr voltam sorkatonaként,a jogosítványom nálam maradhatott, az útlevelet meg nem adtam le, ennyi.
2022. nov. 3. 19:42
 17/26 anonim ***** válasza:
100%
Le kellett adni mind a kettőt. A személyi nyilván alap volt, az útlevelet esetleg el lehetett bliccelni azzal, hogy nincs. A 90-es években már nem néztek ennek utána. Én akkor voltam katona, leadtam mind kettőt, de sok ismerősöm az útlevelét egyszerűen letagadta.
2022. nov. 4. 17:18
 18/26 Dongaben ***** válasza:
Személyit alapból bevonták. Útlevél? Legtöbbünknek csak "piros" útlevelünk volt...azzal meg mire mentünk volna? Akinek "kék" útlevele volt, az meg szépen meg volt jelölve a névsorban. Arra figyeltek.
júl. 13. 11:49
 19/26 anonim ***** válasza:
Arról nem is beszélve, hogy az útlevél önmagában nem volt elég az ország elhagyására, kellett még vízumot is igényelni. Azt meg nemigen adtak katonakorú férfiaknak, csak nagyon sok macerával.
júl. 13. 17:28
 20/26 A kérdező kommentje:
19: A rendszerváltás után is?
júl. 13. 17:36
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!