M1 abrams vagy Leopard 2?
Az M1A2 változata az Abrams-nek 64 - 67 tonna között változik.
A Leó 2A6 és A7 azok 63 - 67 tonna között változnak.
Nem értem, honnan ez a tévhit, hogy az Abrams szupernehéz lenne, ezek ugyanolyan túlsúlyosak lettek, kivéve a Leclerc.
A két legjobb Nyugati harckocsi az Abrams és a Leclerc.
A Challenger az NATO nem standard lőszert használ, meg szelektíven páncélozott, csak a toronyra kapott kompozit modulokat, a teknő az sima acél, 80 mili, és ERA kazetták mennek oda.
A Leopárdnál a sofőr melletti lőszertároló, a túlméretezett műszerezettség, a páncélzatot a 115 milis ellen méretezték, akkor a ready-rack ellövése után komoly hátrányba kerül, és képtelen a szegényített urániumos lőszerek használatára.
A Leó 2A0 - A4 elavultak, a Leó 2A5 KWS II sem felelt meg a Svédeknek, saját módosított és továbbfejlesztett Strv 122-es lett, és a Leó 2A6 ami elfogadható páncélvédettségű, a 125-ös ellen, de ugyanúgy megvannak az alap típushibái.
Én azt nem értem, hogy a Leopárd hibáit objektívan tudom jegyzetelgetni, mégis állandóan visszatérő, hogy Beste der Welt. Még a Török incidens után is.
Meg vannak furcsaságok.
Pl. Szaúd-Arábia rendelt 600 Leó 2A6-ost, és megtagadták tőle a Németek, pedig aki egy kőgazdag arab olajmonarchiával nem akar üzletelni, az furcsa. Valószínűleg azért, mert ők is háborúznak, Jemenben, és akkor ott lőnék ki a Leopárdokat sorozatjában, a tervezési hibájuk miatt.
Na de a Leopárdot hagyva, a Leclerc-ben a következők tetszenek:
- toronyhátulosságot ismeri, Fail-Safe lőszerrekesszel, mint az Abrams,
- autotöltős, és NATO standard, és soha nem panaszkodtak rá
- miniatürizált elektronika, digitális harckocsinak született, és a lövegirányzó pilótafülkéje még az Abrams-énél is objektívan ergonómikusabb
- szegényített urániumos lőszert használ
- DM 43-as 120 milis lőszer elviselése volt a mérce a tervezése során
A Leclerc-nek az a baja, hogy 1994-ben jött ki, prototípusként, tele gyermekbetegségekkel, addig a Leó 2-es és Abrams 15 éve hadrendben levő, kiforrott, és több százas - ezres nagyságrendű típusok.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!