Miért kelt olyan érzetet a jelenlegi Ukrajnai háború, mintha a haditechnika az elmúlt 40-50 évben semmit se fejlődött volna?
Én rendkívül laikus vagyok a témában. De azt gondoltam hogy egy olyan korszakban amikor egy magáncég néhány év múlva a Marsra megy, és önműködő autóit már csak jogi hülyéskedés tartja vissza h vezető nélkül menjenek ide-oda, meg lakossági felhasználásra szánt párszázezres kamerás drón képes odarepülni ahova a térképen bökök, közben kikerülve fákat, villanyoszlopokat... akkor mondjuk azt gondolnám h nem közlegényeket küld be golyófogónak mindkét fél... hanem drónokat, önvezető járműveket, a ha meg már mindenképp katonákat akkor legalább bonyolultabb védőfelszereléssel, de ami a legmegdöbbentőbb nekem h kalasnyikov meg ilyesmi fegyvereik vannak amivel mindent lehet csak célozni nem (amennyire tudom).
Láttam képeket orosz tankokról amik kinézetre gagyibbak mint a második világháborús német tankok. És valami drótháló van a tetejükre buherálva ami védi a dróntámadástól. Behalok. Meg nekem úgy tűnik semmi komolyabb navigációs és kommunikációs rendszerük nincs (persze ez csak elmélet... de nem láttam semmi ilyesmit eddig).
Aki jobban ért a harcászathoz mint én, elmagyarázná, hogy mit is látunk pontosan? Itt még csak leselejtezik a régi tankokat, vagy tényleg nem fejlődött a harctéri technika?
azért az első napokban, amikor vadászgépek, meg helikopterek lőttek szét mindent...és amikor jött rájuk az ukrán légvédelmi ellentámadás, majd a repcsik kilőttek pár ilyen hőkövetőt és abba ment a lévédelem, míg a vadászgép meg lazán leforgott és tovább állt...hát nekem ez olyan látvány volt, mint a star wars.
nem láttam még ilyet.
meg az elején az volt a terv, hogy látvánnyal repcsikkel üres épületek
robbantásával fenyítenek, mindenki be asza rik és jöhet a bábkormány.
de ez ugye nem jött be.
azt meg minden katona sulis tudja, hogy ha az elnyomott ország lakossága felfegyverzett és a nép által támogatott hősökként kezeltek az ellenállók mint jelen esetben, akkor nem lesz tartható a megszállás, orosz győzelem esetén sem tartósan.
kubában che, vagy az ira ellenállása, akik tömeggyilkolták az angol megszállókat és a kollaboráns íreket és hősként kezelte őket az ír lakosság.
hozzájuk képest az ukránok sokkal jobban fel lesznek szerelve fegyverzetben miután elveszítették a háborút és nem sima hazafiak lesznek mint az írek, hanem harcban kipróbált szakértő veteránok.
ha az orosz győzelem után meg robbantják az új ruszki helytartót, vagy lelövik a nyílt utcán a kollaboráns orosz vezetőt, vagy mint az írek.
jött ki valami ír pali vmi minisztériumból, ahol az angoloknak lobbizott, erre kiugrott egy ira tag a kocsiból és lángszóróval az utca közepén élve szénné égette a hazaárulót.
ilyesmi lesz jelen állás szerint.
"ami a legmegdöbbentőbb nekem h kalasnyikov meg ilyesmi fegyvereik vannak amivel mindent lehet csak célozni nem"
Valljuk be azért a szolgálati időd nem nagyon töltötted ki.
az ak egy elavult fos, ne vicceljünk már.
1945ös technika, most meg 2022 van.
Mondok egy egyszerű okot: mert dráááááááááááááága. Nem csak az oroszoknál, de az USA-nál is a "konvencionális" fegyverek adják a gerincet. A modern eszközöket (pl. drónokat) minden ország olyan mértékben alkalmazza amit a pénztárcája megenged. Attól hogy lesz pár önvezető Tesla az utakon még nem fogja mindenki azonnal kidobni a meglévő autóját, hanem azzal fog járni továbbra is.
Lehet hogy a harckocsik látszólag kívülről ugyanúgy néznek ki laikusként (lánctalp, egy bazi nagy fémtest, toronnyal "ágyúval"), de a fő különbség belül van. A páncélzatban, a motorban, na meg az elektronikában. Egy Lada is úgy néz ki kívülről mint egy Audi de mégsem ugyanazt "tudja".
Köszönöm a válaszokat, 7-esnek a korrigálást meg 11-esnek a részletes választ.
Az AK-ról valós fizikai tapasztalatom nincs, de elhiszem hogy hatékony.
Amit én hiányolok, az az a technika amit bár csak filmben látni, de már vagy sok éve kifejlesztették, azóta elterjedhetett volna.
Ilyenekre gondolok főleg:
- EMP
- mikrohullámú fegyverek
- önműködő gépágyúk
- kis méretű őrdrónok, kamikaze drónok
- AI vezérlésű önvezérelt mesterlövész fegyverek
Igen, elhiszem hogy ha valaki azt mondja ilyen csak a "filmekben van"
De engem az lep meg hogy ezeknek az előállítási költsége egyébként rendkívül alacsony. EMP-t pl. egyetmisták össze tudnak rakni meglévő háztartási eszközökből. Egy "háztartási" drón pedig kb 100 ezer Ft, erre egy bombát felszerelni, az elméletem szerint hatékonyabb mint egy hús-vér katona. Védekezni ellene nehéz, hiszen akkor minden madárra, galambra lőni kéne.
Az önvezérelt gépágyú szintén egy szervomotor meg egy képfelismerővel ellátott kontroller, meg egy hőkamera. Hőkamerás mobilt már kapsz 100 ezer ft környékén, maga a hőkamera még olcsóbb. A képfelismerés része kb open source elérhető a neten, csak kicsit át kell írni. De lényegében ugyanúgy működne mint egy mozgáskövető biztonsági kamera, csak meg kell húznia egy motornak a ravaszt. Szerintem ilyesmit egyetemisták, de még egy ügyesebb tinédzser is simán össze tudna rakni, persze ha a gépágyú már megvan.
Ezeknek a gépeknek nem kell étel, nincsenek érzelmei, nem alszanak.
Számomra az se teljesen érthető, hogy miért nem ebbe az irányba ment el a hadviselés, illetve h jelenleg miért molotovot készítenek az emberek, miért nem ilyesmi automatizált fegyvereket.
Az EMP-k a modern harckocsik és páncélozott járművek ellen nagyrészt teljesen hatástalanok. Ezeket már a hidegháború során is úgy tervezték, akár egy atombombát is túléljenek (persze nem az epicentrumban, de attól pár kilométerre simán) maximum az optikákban tudnának valamennyire kárt tenni, de a járművek ugyanúgy harcképesek maradnának.
A mikrohullámú fegyverek nem úgy működnek, mint a filmekben. Ezek léteznek, de nagyon rövid a hatótávuk, ha meg messziről szeretnék használni őket, ahhoz több tíz tonnányi akkumulátort kellene magukkal vonszolniuk, ami irtózatosan sérülékeny lenne, és óriási károkat okozna a jármű környékén, ha megsemmisítenék. A hatása ráadásul semmivel sem erősebb, mint mondjuk egy tüzérségi rakétáé.
"önműködő gépágyúk"
Ez egy olyan Pandora szelencéje, amelyet senki nem akar kinyitni. Azzal, hogy kiveszed az embert a döntéshozó folyamatból, olyan sötét vizekre evezel, ahonnan nincs visszaút, és nagyon súlyos humanitárius katasztrófákba torkolhat a dolog. A technológia ma is létezik, simán megvalósítható lenne, de senki nem meri meglépni.
A kisméretű és kamikaze drónok szintén léteznek, használják is őket, csak bitang drágák. Nem lehet csupán egy civil drónra felszerelni egy bombát, aztán útjára bocsátani. A katonai és hadiipari bürokrácia minden egyes szintje is szeretne egy falatot a befolyt pénzből, így mire te összerakod az alapból 100 000-res drónt a 10 000Ft/kilós C4-el, addigra 110 000Ft-ról az ár megtízszereződik, és akkor még bonyolultabb platformokról nem is beszéltünk.
Az AI vezérlésű önvezérelt mesterlövészpuskának ugyanaz a baja, mint az összes többi önvezérelt fegyverplatformnak, ahol nincs ember a döntéshozó folyamatban.
#17 ahogy a #18-as tökéletesen leírta, léteznek, létezhetnek ilyen eszközök, de erős korlátjaik vannak. A haditechnikában alapszabály: ami hatékony és "megéri az árát" az bizony gyorsan el is terjed. A technológiai fejlődés pont fordított - először hadászati célra megy a kutatás/fejlesztés, utána szivárog át a civil életbe (ld. TV, infrakamerák stb.).
EPM, EPS - leírta a #18-as (a katonai elektronikai berendezések megfelelő árnyékolással rendelkeznek);
mikrohullámú fegyver - szintén leírta (méret, hatótáv), na meg az ár, megsütsz egy embert egy teherautónyi méretű méregdrága berendezéssel miközben kilőhetnéd egy pár száz USD-s lőfegyverrel is;
önműködő gépágyú - s honnan tudja ki a barát, ki az ellenség? Azon felül oda is kell vinni a területre, lőszert kell hozzá adagolni stb. Ugyanezt tudja egy harcjárműre szerelt gépágyú is, csak az még mobil is. Célzást, célkijelölést támogató elektronika van minden korszerűbb harcjárműben.
kisméretű kamikáze drón - létezik, s sokkal többet is tudnak mint a háztartási sufnidrónok. Sokkal hosszabb az üzemidejük (akár 6-8 órát is a célterület felett tudnak cirkálni, ha nem kapnak bevetési parancsot akkor visszahívhatóak és újraindíthatók), jobban ellenállnak az időjárási körülményeknek, s védettebbek a zavarás ellen (zavarható ugyan, de nem potyog le ha elveszíti az irányítóval a kapcsolatot, hanem cirkál tovább amíg ismét jelet nem fog, vagy "visszamozdul" jelirányba egy idő múlva). Ennek megfelelően az ára is magasabb. Most kezdenek nagyobb számban elterjedni.
AI mesterlövészfegyver - egyébként is kell egy ember aki odaviszi, irányra tartja, az meg el tudja látni a célkiválasztás, célzás feladatait AI nélkül is (ettől még folynak ígéretes kísérletek röppálya-korrekcióra képes lövedékekkel, de még nem terjedtek el nagyobb számban)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!