Miért kelt olyan érzetet a jelenlegi Ukrajnai háború, mintha a haditechnika az elmúlt 40-50 évben semmit se fejlődött volna?
Én rendkívül laikus vagyok a témában. De azt gondoltam hogy egy olyan korszakban amikor egy magáncég néhány év múlva a Marsra megy, és önműködő autóit már csak jogi hülyéskedés tartja vissza h vezető nélkül menjenek ide-oda, meg lakossági felhasználásra szánt párszázezres kamerás drón képes odarepülni ahova a térképen bökök, közben kikerülve fákat, villanyoszlopokat... akkor mondjuk azt gondolnám h nem közlegényeket küld be golyófogónak mindkét fél... hanem drónokat, önvezető járműveket, a ha meg már mindenképp katonákat akkor legalább bonyolultabb védőfelszereléssel, de ami a legmegdöbbentőbb nekem h kalasnyikov meg ilyesmi fegyvereik vannak amivel mindent lehet csak célozni nem (amennyire tudom).
Láttam képeket orosz tankokról amik kinézetre gagyibbak mint a második világháborús német tankok. És valami drótháló van a tetejükre buherálva ami védi a dróntámadástól. Behalok. Meg nekem úgy tűnik semmi komolyabb navigációs és kommunikációs rendszerük nincs (persze ez csak elmélet... de nem láttam semmi ilyesmit eddig).
Aki jobban ért a harcászathoz mint én, elmagyarázná, hogy mit is látunk pontosan? Itt még csak leselejtezik a régi tankokat, vagy tényleg nem fejlődött a harctéri technika?
Mert a hatalmas Oroszország csak egy ilyen hadsereg kiállítására volt képes.
Az ukránok meg csórók.
Ha az USA rohanta volna le Kanadát, látnál modernebb dolgokat is nagyobb számban.
Az a drótháló a tetején különben nem a drónoktól véd, hanem elvileg a Javelinektől, amik felülről csapódnak be. Ötletem sincs, hogy mennyire hatékony, ha egyáltalán. Elvileg arra jó, hogy a rakéta ne akkor robbanjon fel, amikor eléri a tank tetejét, hanem fél méterrel korábban, amikor beleakad a ketrecbe.
Oroszország egy elég gyenge gazdaságú ország, a modern dolgokból nagyon keveset gyárt, abból még kevesebbet fog elpazarolni ebben a háborúban, inkább a szovjet tartalékkal dobálózik.
Ettől függetlenül az oroszok is bevetettek modern eszközöket. Drónokat illetve a legmodernebb vadász/bombázó gépeiket. Ezek modernségüktől függetlenül egy légvédelmi rakéta ellen ugyanúgy lángba borulnak. Ezen kívül a rettegett Vákum/Termobárikus bombák is újak a csatatéren.
Egyébként ukrán oldalról jóval modenebb eszközök kerülnek bevetésre. A javelin pl inkább 1996 után került szolgálatba, inkább az utóbbi 20 évben terjedt el. Vagy pl a Bayraktar drón 2014 es fejlesztés, és árához képest hatalmas sikereket ért el. Ezen könnyebb eszközök esetn látszott hoyg a modern technológia jelentős előny.
Pár dolgot korrigálnék, ha nem bánod:
"és önműködő autóit már csak jogi hülyéskedés tartja vissza h vezető nélkül menjenek ide-oda"
A Tesla full-önvezető rendszere jelenleg teljesen életveszélyes, nem a jogi herce-hurca tartja vissza, hanem a kifejletlensége. Ez az új technológiáknál mindig így van, az első komoly áttörés mindig gyermekbetegségekkel küzd, kell neki egy kis idő, mire a többi cég is beszáll a buliba, és akkor a verseny egy idő után kidob egy olyat, ami már kiforrottnak nevezhető. Ez volt az elektromos autókkal is: az első Teslák forradalmi, de egyben katasztrofálisan csapnivaló minőségű autók voltak, kellett idő, mire a többi autógyártó is beszállt, és most már több kiforrott elektromos autó közül is lehet válogatni (és a Tesla is szépen lassan oda tart, hogy minőségben is fel tudja venni a versenyt a hosszabb múlttal rendelkező autógyártókkal).
"akkor mondjuk azt gondolnám h nem közlegényeket küld be golyófogónak mindkét fél... hanem drónokat, önvezető járműveket
Drónok most is vannak (az ukránok például szó szerint ódákat zengenek a Bayraktarokról), az önvezető járművek viszont egyszerűen túl drágák és bonyolultak. A katonásdi sajnos irgalmatlanul drága mulatság, és nem is nagyon térül meg. Oroszország szegény ország, GDP-ben Spanyolország mögött van. Egyszerűen erre futja.
Amúgy van nekik kísérleti önvezető tankuk, a T-14 Armata egyik változata, de egyelőre még az alapmodellre se futja nekik.
"ha meg már mindenképp katonákat akkor legalább bonyolultabb védőfelszereléssel"
Az oroszok éppen most rendszeresítik a Ratnikot, de egyelőre ez még csak kis számban érhető el, elsősorban a hivatásos katonáknál. Ez valóban egy nagyon modern kit, de ahogy a hosztomeli reptérnél láthattuk, sokat nem segít, ha az ellenfélnél sokkal komolyabb tűzerő van.
"de ami a legmegdöbbentőbb nekem h kalasnyikov meg ilyesmi fegyvereik vannak amivel mindent lehet csak célozni nem (amennyire tudom)."
Mi baj van a kalasnyikovval? Az orosz AK-74M illetve az AK-12 mindketten kiváló minőségű fegyverek, simán lehet célozni velük. Simán felveszik a versenyt az amerikai M4-esekkel, vagy igazából bármilyen másik modern gépkarabéllyal (főleg az AK-12).
"Láttam képeket orosz tankokról amik kinézetre gagyibbak mint a második világháborús német tankok."
Hát igen, sajnos az orosz tankok egyelőre ezt tudják. Félreértés ne essék, a második világháborús tankoknál nagyságrendekkel fejlettebek, de az oroszoknak egyszerűen nincs pénzük egy új tank rendszeresítésére, kénytelenek a '70-es évekbeli szovjet tankokat modernizálni, mert csak erre futja.
"És valami drótháló van a tetejükre buherálva ami védi a dróntámadástól"
Az nem a dróntámadástól védi őket, hanem a Javelin rakétáktól. Legalábbis papíron, a valóságban inkább azért van ott, hogy a legénység nagyobb biztonságban érezze magát, mert valójában semmit nem ér. De úgy tényleg semmit :D
"Meg nekem úgy tűnik semmi komolyabb navigációs és kommunikációs rendszerük"
Van nekik, de a hadsereg egyszerűen olyannyira szervezetlen, hogy a kiskatonák nagy részének egyszerűen fogalma nincsen hogy kell őket használni. Titkosítatlanul, analóg módban, nyilvánosan elérhető frekvenciákon kommunikálnak a harctéri csapatok. Az is közrejátszik, hogy a logisztika nem nagyon áll a helyzet magaslatán, így sok egységnél tényleg nincsen semmilyen rádió, el sem tudják érni a parancsnokságot.
"Itt még csak leselejtezik a régi tankokat, vagy tényleg nem fejlődött a harctéri technika?"
Mindjárt jönnek azok, akik szerint Oroszország altat, de le szeretném szögezni, hogy ez nettó baromság, már több kép is készült az oroszok legmodernebb gépeiről. Egyszerűen annyi a helyzet, hogy az oroszok a mai napig hidegháborús eszközök modernizált változataival harcolnak.
Ha jobban megnézed, oroszország nagyrésze élhetetlen. Északi sark szibéria stb. Jó kis hely csak a felében -50 fok van.
A fény map is azt mutatja hogy semmi se csillog.
Területe az van, technológia nincs.
Hasonlítsd össze a távol kelettel.
Azt soha se mernék megtámadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!