Érdemes lenne megvennünk a használt F-18-at?
A Gripenek számát lenne hasznosabb megnövelni néhány darabbal, valamint átépíteni őket a legfejlettebb elektronikával felszerelt változatra.
Az egyre elterjedtebb drónok ellen nem tudom milyen eszközök hatásosak, de felderítő/csapásmérő drónokat beszerezve újabb képességeket szereznénk.
A drónok ellen 2 féle védelem van. Az egyik , hogy magát a drónt meghekkelik és átvszeik felette az irányítást. Ez úgy működik, hogy megszakítják a kapcsolatot a kezelővel és valaki más veszi át az irányítást. Ilyenre volt példa , hogy Kína meg Oroszország is kapott már el régebbi amerikai drónokat. Valamint a hagyományos rakétás védelem is de kérdéses, hogy a radarok kiszúrják e drónókat időben. Erre egyébként olvastam olyat, hogy többen is a lézeres fegyverekben hisznek a drónok ellen.
A drónok elleni védelem leghatékonyabb eszköze a jövőben valószínűleg az lesz, ami a repülőgépek elleni védelem leghatékonyabb eszköze is. A repülőgépeknél a vadászrepülőgépek, a drónoknál meg egy másik drón. A saját csapatok, harcterület felett állandó, drónok által ellenőrzött légtér-biztosítás, közéékelve drónok elfogására tervezett drónokat. A jövő háborúja, drón harcol drón ellen és az kerül fölénybe akinek több, modernebb drón áll rendelkezésre (= több a pénze).
Futurisztikus utópia? Ha lesz még GyK olvasd vissza ezt a cikket 10 év múlva :)
#34 irónikusan írtam, illetve logikus "előrejelzésként" mivel ez tűnik a legracionálisabb, legésszerűbb útnak.
A földi légvédelem alapból hátrányban van a repülő eszközökkel szemben. A repülő eszköznél a magassági fölény, a nagyobb manőverezési lehetőség, a sebességi előny. A kis magasságban indított drónok észlelésénél további probléma a tereptárgyakról visszaverődő radarzaj, a nehezebb észlelés, míg a drón "tudja" hova kell mennie. Ráadásként elég kis méretűek is.
Szétnyílt az árolló. Egyetlen föld-levegő rakéta árából tucatnyi egyszer használatos kamikaze drón jön ki, egy csöves légvédelmi eszköz árából szintén. Utóbbinál ráadásul egy eszköz - egy cső (lőirány). Rajban indított, több irányból közelítő drónoknál lehet leszedi a felét gyors célpontváltással (nem mintha olyan könnyű lenne eltrafálni egy kisméretű, gyorsan repülő drónt még jó lőelemképzés, folyamatos célkorrekció mellett is - többnyire nem egy sorozatos történet), de ha 5-ből egy betalál már olcsóban jött ki a támadó - s nincs saját személyi vesztesége. S még az USA-nak sincs annyi repülőgépe/helikoptere hogy mindig mindenhol, minden terület felett állandóan ott tudjon körözni 1-1 lefedve a területet (a sidewinder áráról nem is beszélve - többször annyiba kerül mint a kamikaze drónok).
Szóval marad az, hogy a harcterületet saját drónokkal lefedik, közéékelve "vadászdrónokat"/"drónAWACSokat" amik hamarabb észlelik az indítást, közelgő ellenséges drónokat és vagy saját rakétát indít (eleve kisebb méretű mint a földről indított = azonos méretnél nagyobb hatósugár), vagy a terület felett köröző elhárító drónokat rávezeti.
#31 vagyok
Köszönöm nektek a gondolatébresztő válaszokat.
Végiggondolva a rajban támadó kamikaze drónok okozta problémát, azt hiszem egy nagy erejű elektronmágneses impulzussal lehetne vakká és süketté tenni a támadó drónrajt és csak a maradékra lőni. Vagy az indítóállásaikat támadni preventíven, mint ahogy a V2-es rakéták okozta fenyegetés is akkor szűnt meg mikor a szövetségesek megsemmisítették/elfoglalták a kilövőállásokat.
#35 Én is ironikusan gondoltam azt a 10 évet :D De amúgy amit írsz abban sok igazság van. Szerintem ez is ilyen integrált többlépcsős rendszer lesz. Tehát simán lehet , hogy lesznek őr drónok a drónok ellen de lesz mondjuk egy lézeres vagy rakétás rendszer és egy ilyen hekkelős rendszer is.
#36 Azért ez a V2-es példa szerintem már annyira nem időszerű mivel manapság olyan rakéták és drónok vannak amik több ezer kilométeres a hatótávja. Ebből ki indulva eléggé nehézkes ezeket az állásokat kilőni vagy elfoglalni. Valamint sok esetben tengerről hajókról indítanak ilyen eszközöket. Tehát ez csak konkrét háborúban lehetne alkalmazni de ebben mai hibridháborús világban már annyira nem
#36 elektronikus zavarással csak a kezelő és a drón közötti kapcsolat zavarható meg. Az egyszerű un. közvetlen (parancsközvetítéssel) vezérlésű drónok ellen hatásos, a kicsit "okosabb" autonóm drónok ellen nem. Az ha megkapta a célkoordinátát, a feladatot akkor végrehajtja akkor is ha megszakadt a kezelővel a kapcsolata.
Elektromágneses impulzusfegyver csak elméletben működik. Egy jól árnyékolt elektronika "kisütéséhez" irgalmatlan intenzitású elektromágneses impulzus kellene amihez teherautónyi aksik kellenének és a fegyver maga sem lenne túl kicsi. Ugyanaz a problémakör mint a lézerek esetében.
Az eldobható drónoknak nincs fix, telepített indítóállomása. Egy hátizsákban elfér, a drón is, a szétszedett indítósín is, két perc alatt összerakják és már megy is útjára. Járműről indítható verziót eddig (még) nem láttam, de kötve hiszem hogy ne lenne (vagy ne fejlesztenének) olyan típusokat ahol egy drónindító járműről ne tudnának percek alatt akár 8-10-et is elindítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!