Mit gondoltok erről? (Magyar Különleges Erők)
Szerintem előbb érdemes utána olvasni,hogy ki volt vitéz Bertalan Árpád.Megtettem:
Így már érthető,hogy miért róla nevezték el..
Ahogy írták már előttem ezek rövidítések...
Special Air Service (SAS, Különleges Légi Szolgálat)
Ez csak ennyit tesz.
De ha mindenképpen valami legendás kell, akkor lehetne mondjuk
Atilla hadosztály a legjobbak neve.Az ő nevét világszerte ismerik.
A Szpecnyaz csak becenév, és nem is egy különleges alakulatot jelent, hanem általánosságban ezt a kifejezést használják a különleges erőkre az orosz nyelvben. Effektíve a Bercsényisek a mi szpecnyazaink.
Ha a nagybetűs Szpecnyazról beszélünk, akkor azalatt általában a GRU Szpecnyazot értik, de ezt sem hívják hivatalosan Szpecnyaznak. Ezen alakulat teljes becsületes neve "Az Oroszországi Föderáció Hadseregének Vezérkari Főigazgatóságának a Különleges Alakulatai".
Az SAS szintén nem egy egység, hanem egy dezignáció. Jelenleg a briteknek három SAS ezredük van.
Továbbá azért a Fekete Sereg név nem lenne annyira szerencsés, mert Magyarországon kívül ez a kifejezés elsősorban a különböző anarchista törekvéseket támogató hadseregek neve.
Nem az adja egy alakulat harcértékét hogy mennyire félelmetes a neve. A Navy Seals ugyebár fókát jelent, a fókáról meg nem egy harcos, rettenhetetlen állat képe ugrik be ugyebár - mégis a világ legjobbjai között van (nem utolsósorban az irgalmatlan sok pénznek köszönhetően is amiből a legdrágább felszereléssel látják el őket).
Bertalan Árpád egy olyan katona volt (emberileg is) aki kiérdemli hogy a magyar különleges alakulat tisztelegjen előtte azzal hogy az egység a nevét viseli.
Egyébként lehetne rosszabb is, a dán haditengerészeti különleges erőket Békaembereknek (Frømænd) hívják.
"de tényleg ilyen elit kiképzés amin 10 ből csak 3an mennek át"
Ez nem annyira szigorú. Az előbb említett Békaemberek kiképzésére pl évente kb 700-an jelentkeznek, és 1957 óta kb. 350 jelentkező teljesítette sikeresen a kiképzést. Évente a 700 jelentkezőből csak páran (1-3) lesznek Békák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!