A Spetznaz a legképzettebb hadsereg?
Kismillió szpecnaz alakulat van. Ez olyan mintha azt mondanád, hogy amerikai special forces, aztán most találjuk ki, hogy a Deltára, a SEAL-re, az LRRP-re vagy mire gondoltál. A Szpecnaz pont, hogy azt jelenti, hogy "speciális rendeltetésű" és ebbe sok minden beletartozhat.
Csak néhány példa szpecnaz alakulatról: VDV szpecnaz csoportok, GRU szpecnaz csoportok, KGB szpecnaz, FSzB szpecnaz, MVD szpecnaz, vasútőrség- híradó- utász szpecnaz. Különböző volt szovjet tagállamok szpecnaz alakulatai, csecsen szpecnaz (Borz), és így tovább.
Végigolvastam, bocs. Értem, de akkor melyik az a híres/hírhedt spetznaz akiket emlegetnek mindig? Melyik része? Mert a neten mostanában olvastam róluk kommentekbe, rákerestem videón, de sokmindent nem találtam.
Nem tudtok egy oldalt ahol magyarul olvashatok róluk? Vagy könyvet?
Walter!
Megtaláltam egy másik kérdésre a válaszodat, amiben Zicherman István könyveit ajánlod. Pontosan melyiket érdemes elolvasni??
Csecsenföld, kis részben az Az Orosz Ejtőernyős Alakulatok Története is foglalkozik velük. De ez nem magukról az alakulatokról szól, a történetükről nem fogsz semmit találni benne, hanem a harci alkalmazásukkal foglalkozik.
Ami a Szpecnaz történetével foglalkozik az Földi Pál könyve, meg Szuvorov könyvei, de ezek sajnos a mese kategóriába tartoznak, sok igazságot nem találsz bennük. Egyébként angol Wikipédia is viszonylag jól leírja a történetüket, ha esetleg jól értesz angolul.
Amikor meg "Szpecnazról" beszélnek a mindennapokban, általában a GRU, a VDV, az MVD és az FSzB alakulatairól van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!