A Toldi Miklósról szóló legendák igazak vagy csak mese?
Figyelt kérdés
Pl hogy felemelte fél kézzel a gerendát, lebirkozott egy bikát stb..2021. aug. 19. 20:29
1/7 anonim válasza:
Igen. Nagyon féltem, amikor egy malomkővel megöltem egy embert és bujdosnom kellett, de aztán jött a cseh lovag meg minden és minden helyre jött.
Üdv:Toldi Miklós
3/7 anonim válasza:
Csak legenda. A történelmi Toldi Miklós és a népi Toldi Miklós effektíve két külön figura: a történelmi egy Bihar megyei nemes és zsoldos katona volt, Káróly Róbert és Nagy Lajos idejében, míg a népi Toldi Miklós Mátyás király idejében élt, és rengeteg legendás cselekedet hajtott végre. A legkorábbi népi és művi történetek is évszázadokkal Toldi halála után keletkeztek.
4/7 A kérdező kommentje:
A Mátyás korabeli nem Kinizsi volt?
Arany János művében is Nagy Lajos korában élt Toldi
2021. aug. 19. 20:54
5/7 anonim válasza:
Szerintem a gerendás, satöbbi sztori lehet nem igazi, megtörtént eset.
6/7 anonim válasza:
Valóban igazad van kérdező, ezért írtam, hogy a NÉPI Toldi Miklós. Arany Toldija habár merít ihletet a népi Toldiból, bizonyos aspektusokban eltér tőle, és közelebb van a történelmi Toldihoz.
7/7 anonim válasza:
Toldi Miklós alapból valós személy volt, csak a költő rakott a történelmi részek mellé egy kis túlzást is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!