A Navy Seal a világ legelitebb legkeményebb (katonai ) kommandója?
Üdv, tudom kemény a Delta Force , S.A.S satöbbi, de a tv-ben dokumentum filmen azt láttam (és a neten is olvastam) hogy a legeslegelitebb kommandó az a NAVY SEAL.
Ez igaz?
Egy dokumentumfilm sem számít szakmai anyagnak :) Egyébként a DEVGRU vs. Delta Force vita kapcsán sokan azért teszik le a voksukat az előbbi (akik ugyebár szintén békaemberek, azaz SEAL-ek) mellett, mert sokkal ismertebbek és úgyszólván szeretnek celebkedni egy kicsit. A DEVGRU-ról nagyon sok információt lehet találni az interneten, sok korábbi tag kiléte nyilvános (pl. Rob O'Neill, aki lelőtte Bin Ladent), önéletrajzi könyveket írnak, dokufilmek készülnek róluk, egy-egy valódi missziójuk film- vagy játékjeleneteket insprirál. Ezzel szemben a Delta Force-ról az alap dolgok mellett semmit sem lehet tudni. Viszont bárki, aki egy kicsit is jártas a témában, nem kezd f.szméregetésbe. Az egyik a haditengerészet, a másik a szárazföldi fegyvernem különleges egysége, és a világ legjobbjai.
Az előző kommentben rosszul írtam egyébként, az orosz top kommandónak is van neve Spetsgruppa A, azaz Alfa Csoport. A sokat emlegetett spetsnaz nem egy konkrét egység megnevezése, csak egy összefoglaló név, a szó szerinti jelentése is special forces, azaz különleges erők. Ezen belül számos különleges műveleti egységgel rendelkeznek.
Európában a britek (és az oroszok) után a franciák a legjobbak, már amennyire rangsorolni lehet ezt különböző NATO-mérőszámok, illetve -auditok alapján. Szintén a legjobbak közé tartoznak a lengyelek, a dánok és a németek. Ez mondjuk a top5, utánuk jönnek a svédek, norvégok, magyarok (bizony!) .
Mi számít "keménynek"? A benne szolgáló katonák tűrőképessége, fizikai állapota? Mert ennek tekintetében nincs túl szignifikáns különbség az egyes speciális alakulatok között (sőt ezeken a versenyeken a magyar katonák is igen szép eredménnyel szerepelnek). A "normál" katonához képest mindegyik ország különleges alakulatában szolgálók fizikailag, állóképességben és mentálisan, felkészültségben toronymagasan kiemelkednek.
Harcérték vonatkozásában? Abban meg a Navy Seal - az alkalmazott haditechnika és felszerelés miatt (ez adja egy egység harcértékét nem a bicepsz mérete, vagy a fájdalomtűrő képesség, s nem a fanatizmus).
Hogy mellik a legkeményebb egy ordas barom kérdés. Az emberi testnek megvannak a fizikai korlátai ezt mindegyiknél a végletekig kimaxolják. (Egy fejlövést egyik sem fog túlélni bármennyire képzett is az egyén.)
Ugyan úgy kimaxolják a taktikákat, csapat munkát stb.
A végkimenetel a vezetésen múlik, ergó attól a palitól aki távolról irányítja a műveletet. a fejétől bűzlik a hal tartja a mondás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!