Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Mi alapján kap egy tartalékos...

Mi alapján kap egy tartalékos rendfokozatot?

Figyelt kérdés
Gépészmérnök tanulóként engem is bedobnának közlegénynek?
2020. nov. 23. 21:56
 1/6 anonim ***** válasza:
42%
Ma már szinte mindent az iskolai végzettség alapján kapnak a honvédek. Ha pl: egy közlegény végrehajt egy hőstettet kb. semmi elismerést/rangemelést nem kap. Egyébként ha gépészmérnök vagy miért akarsz tartalékos lenni? Jelentkezz a NKE-re, elvégzed oszt ülhetsz egész nap az irodában.
2020. nov. 23. 22:18
 2/6 anonim ***** válasza:
0%
Tartalekos a katonai szolgalat utan lesz a leszerelo katona es az alapjan kap rangot, hogy mit produkalt a szolgalat alatt. Milyen rangban szerelt le ... hozzaadnak egyet es azzal a rendfokozattal kuldik tartalekba.
2020. nov. 23. 22:23
 3/6 anonim ***** válasza:
66%

1# nem létezik a közlegény, sem a rang kifejezés. Amire te gondolsz az a közkatona és a rendfokozat.

Az 1996. évi XLIII. törvény (a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról) 4.§ kimondja, hogy:

"(3) Az állomány tagját az első tisztesi, az első altiszti, tiszti és tábornoki rendfokozatba kinevezik, a többi rendfokozatba előléptetik.

(4) Az állomány tagja rendfokozatát neve feltüntetése után használja. A név és a rendfokozat között a Honvédségre és a képzettségére utaló jelző használható szóban és írásban."

Azaz a végzettséged és a honvédség állományában eltöltött idő határozza meg a rendfokozatod (kivétel a 3-ban felsoroltak).

Az angolszász országokban a rendfokozatokat általában 3 nagy csoportba sorolják: tisztek, tiszthelyettesekre és úgynevezett végrehajtó állományra. Magyarországon ezzel szemben két elkülönülő csoport van: legénységi állományú és tiszti állományú (tisztikar).

Az alap rendfokozatot, mint már említettem végzettség alapján kapod meg. Tiszteknél feltétel a diploma és érdekes módon (hivatásosként vagy tartalékosként) egyből meg is adják a tiszti beosztást, azaz gépészmérnökként a legalacsonyabb tiszti rendfokozatot, a hadnagyot fogod megkapni, amennyiben BSC képzésről beszélünk. Ha MSc-t is végzel, akkor főhadnagyi rendfokozatot kaphatsz.

Más esetben az előrelépés vizsgák teljesítésével és a szolgálatban töltött időtől függ.

2020. nov. 24. 01:42
 4/6 anonim ***** válasza:
15%
Civil diplomara nem adnak tiszti rangot, max tiszthelyettest! Katona-diploma kell a tiszti ranghoz.
2020. nov. 24. 10:20
 5/6 anonim ***** válasza:
52%

Hát, saját tapasztalat, de nekem hadnagyi rangot kínáltak egy jó egyetem után.

Mondtam nekik, mit nyaljanak ki.

Így megy ez egy értelmi szint felett.

A többieknek pedig jó szívást.

2020. nov. 24. 10:22
 6/6 anonim ***** válasza:

Ritka f@sztarisznyák vagytok, főleg az utolsó!

ha valaki tartalékos katonai rendszerben gondolkodik, mert az neki szimpatikus, miért kell hülyének nézni?

Ha ilyen módon szeretne szolgálni, akkor tegye...

"Mondtam nekik, mit nyaljanak ki.

Így megy ez egy értelmi szint felett."

Neked viszont nem lehet valami magas értelmi szinted.... ha ilyen bunkó f@sz módon utasítasz el valamit...

A diploma nem egyenesen arányos a műveltséggel, de neked hiba volt diplomát adni...te suttyó majom!

tegnapelőtt 19:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!