Azoktol kerdezem, akiknek kotelezo volt bevonulni katonanak 2004-ig. Milyen volt? Hogy telt el egy atlagos napotok?
Én rep.irányításban voltam beosztva.
Az előző hozzászólásokhoz kapcsolódva,nekünk( tech beosztás) nem kellett végig csinálni a kötelező alaki és alapkiképzést.
Helyette hadászati/támogató technikai képzést kaptunk.
A napi rutin 168 órában volt előre beosztva.
Lehetett,gépjárműre telepített egységekkel kitelepülés különböző lőgyakorlatokra vagy honvédségi repülőtéren rádió üzemeltetési és repülést "segítő" feladatok.Ilyenkor a repülés vezető parancsnok "adta" parancsba,hogy milyen technika mellett (lokátor.kiszolgáló szakasz...stb)
mi az adott feladat.
Speciális beosztásnak "hála" állandó felmentés volt a reggeli torna,parancskihirdetés,kötelező napi szemle...stb rutin alól.
Mindazonáltal,mondjuk 6 nap kitelepülés Bakony(") lőtérre,vagy Tatárszentgyörgyre...nos laza volt. :)
Akkor még bírtam a kempinget... :)
Egy barátomat az utolsó körben vitték el... diplomával, két felsőfokú nyelvvizsgával, fix munkahelyről, előléptetés előtt állva - nyilvánvalóan a seregnek rá volt a legnagyobb szüksége. Hogy utána Ferihegyre osszák be és őrt álljon a kifutó végében. Végig szívta a fél évet állandó őrszolgálat.
Szerencsére ma már nem ész nélkül megy a feladatkörökbe történő beosztás.
1987-ben vonultam be 18 hónapra. Egy hónap alap, surranó társaimnak kettő hónap szakkiképzés. Nem voltam csókos, egyszerűen rossz döntést hoztak a közvetlen parancsnokaim, - rosszul mérték fel, hogy mire lehet menni a civilben tanult szakmámmal katonai berkekben. Ezért menet közben helyeztek át a későbbi századomba, ahol két sikálás között, az ott szolgálatot teljesítő közép időszakos bajtársaim készítettek fel arra, amit a többiek a két hónap alatt szervezetten tanultak. A sajátom és az oktatóim becsületére, mire oda érkeztek a társaim a szakkiképzésről, már jobban mentek a szakfeladatok, mint nekik. Nagyon sok szolgálatot adtam. Két napot veszek górcső alá, mert úgy kerek a történet.
Ébresztő.
Reggeli torna.
Tisztálkodás.
Körlettakarítás.
Alaki.
Reggeli.
Szolgálat. - 24:00 óra
A szolgálat szakfeladatok ellátásából, takarításból, étkezésből, öt óra, engedélyezett alvásból állt.
Másnap:
Bevonulás a külső objektumból.
Alvás.
Takarítás.
Ebéd.
Kiképzés.
Takarítás.
A:Vacsora.
A:Takarítás.
A:Tisztálkodás.
A:Pihenő.
A:Takarodó.
B:Kimenő / Kimaradás / Eltávozás
B:Szeszkúra
B:Beérkezés
B:Alvás
Ezt azt életvitelt tarkította szórványosan egy-egy éles lövészet.
Adtunk ezek mellett hadtáp szolgálatot, őrszolgálatot, ügyeletes szolgálatokat (pl. sofőr).
A katonaélet politikai részének értelmét és azt, hogy szükségtelenül sokat takaríttattak velünk, ill. ugyanezt alkoholista tisztek után kellett elvégeznünk, vitatom. Ellenben megtanultunk a későbbi életünkre pozitívan kiható dolgokat is. Sokan például nincsenek tudatában annak, hogy menet közben mennyi pozitív változáson mentek keresztül. A Magyar Néphadseregnél szövődtek életre szóló barátságok, megtanultunk lemondani sok, addig számunkra fontosnak tartott dologról egy magasabb rendű cél érdekében. Felelősségtudatot neveltek belénk, - már akkor is milliókat (!) érő technikák kezelését tanították meg sokunknak és kezeltük is ezeket a technikákat, ill. fejünkbe verték, hogy "az emberi élet nem tölthető be újból egy pendive-ról". Alapvető fegyverek kezelését tanultuk meg - az ehhez tartozó fegyverismerettel és lőelmélettel. Megtanultunk a semmi közepén - GPS nélkül - tájékozódni és ha a beosztás megkívánta, a legszélsőségesebb körülményekhez alkalmazkodni, túlélni. Volt a katonaéletnek egy csapatépítő szerepe is, - sokan tudatába nincsenek annak manapság, hogy mi az, együttműködni nem is olyan régen még nem is ismert emberekkel egy közös cél megvalósításáért. -Csak itt, lehet olvasni napi szinten n kérdést a nem létező vagy nem működő barátságokról! Elárulom: a digitális technika térhódítása az, ami leöl bármilyen erős kötelékű barátságot, - az emberek kapcsolatai manapság felületesek, kényelmesek, jellegtelenek, hiszen "minden csak egy gombnyomás"!...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!