Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Ukrajnában zajlik még a háború?

Ukrajnában zajlik még a háború?

Figyelt kérdés
Meg egyébként nekem nem is nagyon tiszta, hogy ki kezdte, miért, hogy. Valami a Krím-félszigettel kapcsolatban, meg Donyecki medence. De így igazából nem látom át és nem értem, hogy mi zajlik ott

2020. jún. 8. 09:38
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
90%
Oroszok. ;)
2020. jún. 8. 10:42
 2/18 A kérdező kommentje:
Na de mi vam az oroszokkal? :D valami olyasmiket olvastam, hogy elfoglalták a Krím-félszigetet és lényegében Oroszországhoz csatolták, meg a lakosság nagy része amúgy is orosz. De ezt az ukránok nem akarják hagyni. Meg közbe alakult Luhanszki meg Donyecki Népköztársaság is. Tehát igazából ez az egész konfliktus a Krím-félsziget elfoglalásával kezdődött? Vagy ezek nem tudom mennyire hiteles infók. Némely cikkben az oroszok a rosszak, valahol meg az ukránokat szidják. Nem értem, hogy 2014 óta miért nem lehet normálisan megoldani. Vagy van már valami megoldása ennek az egésznek?
2020. jún. 8. 11:02
 3/18 anonim ***** válasza:
95%
Kell nekik a terület ennyi. Biztos olajmező van arra. :). Amúgy a Google, ha orosz oldalról nézed akkor Oroszországhoz mutatja a területet. Ha Ukrán IP-ről akkor Ukrajnához. De amúgy már orosz fennhatóság alatt van.
2020. jún. 8. 11:06
 4/18 anonim ***** válasza:
95%

Azért nem lehet megoldani, hogy valami megoldás legyen erre, mert pl Ukrajana nem EU-s ezért nem fog az EU beszállni ebbe. Mivel Ukrajna nem NATO tag ezért a NATO sem fog beleszólni, nem érdekük, ahogy Amerikanak se érdeke. Maximum az ENSZ tehet valamit, de nem fog katonákat oda küldeni...

Szóval igazából tudja hol Oroszország hogy senki se szól bele, tehát azt tehet amit akar.

2020. jún. 8. 11:08
 5/18 A kérdező kommentje:
De akkor ennek sose lesz vége. Ukrajna nem fogja csak úgy odaadni területeit, Oroszország meg ha bármit megtehet, senki nem akadályzza, akkor ő se fogja hagyni a visszaszerzett területeket.
2020. jún. 8. 11:17
 6/18 anonim ***** válasza:
36%
Előbb utóbb Ukrajna feladja. Azért a két ország gazdasága egy hadserege között óriási különbség van. Oroszoknak elég elzárni a gázt és Ukrajna már be is hódolt.
2020. jún. 8. 11:19
 7/18 anonim ***** válasza:
69%

Krim eredetileg nem tartozott az Ukrán SzSzK-hoz. Hruscsov "ajándékozta" az Ukrán SzSzK-nak. '91-ben Krimi SzSzK-vá vált, majd Krimi Köztársasággá, majd egy népszavazás után kinyilvánította elszakadását Ukrajnától.

Az általad felsorolt területek lakossága többségében orosz, vagy orosz barát volt. Az ukrán nacionalizmus erősödése miatt inkább az "orosz medvét" választották.

Krimet szerintem már az ukránok sem gondolják komolyan, hogy visszaszerezhetik. A másik két területen "kisebb csetepaték" időnként zajlanak.

2020. jún. 8. 11:34
 8/18 anonim ***** válasza:
50%

Jelenleg is zajlik a konfliktus kisebb intenzitással. Mindkét oldal a saját szemszögéből mutatja be, az orosz propaganda nálunk is aktív, ezért is látsz az orosz oldalt képviselő álláspontokat. Geopolitikai harc folyik, politikai illetve egyes területeken katonai eszközökkel.

Röviden, hogy érthető legyen. Ukrajnát Oroszország közvetlen érdekszférájának tekinti (ami érthető bizonyos szempontból). Oroszbarát kormány volt, amit aktív eszközökkel a "nyugat" megdöntött ld. Majdani tüntetéssorozat (nézz utána látni fogod a hivatalos hátteret). Oroszország ekkor foglalta el egy jól előkészített operatív művelettel Krímet (ami amúgy Oroszország része volt anno, de Hruscsov "odaadta" az ukrán tagköztársaságnak még a Szu idején). Ez még (szinte) puskalövés nélkül ment. Ugyanezt másolták volna Kelet-Ukrajnában, de ott már felkészültebben várták őket így fegyveres konfliktus robbant ki. Az oroszok irreguláris erőket dobtak át (zsoldosokból) így nem kellett közvetlen hadiállapotot hirdetni a két ország között. Miközben aprítják egymást a térségben közben "vidáman" kereskednek (pl. gázzal) és folynak a rejtett műveletek a befolyás visszaszerzésére.

2020. jún. 8. 11:51
 9/18 A kérdező kommentje:
A Majdani tüntetés alatt a 2013/2014-es Euromajdant érted, amikor az Janukovics ellen tüntettek, hogy nem írta alá az EU társulási egyezményt, illetve a leváltását követelték, vagy azt a Majdani tüntetést ami valamikor múlt év ősszel volt. Akkor Zelenszkij ellen tüntettek, hogy ne írja alá a "Steinmeier-formulát". Próbáltam megérteni ezt a formulát, de annyit sikerült felfognom hogy a Donbasz régiónak valami különleges státusza lenne Ukrajnán belül. Viszont nem értem, hogy miért tüntettek ez ellen, ez egy megoldás lehetett volna a konfliktusra. Illetve mit veszít Ukrajna, ha hagyja az egészet és Oroszországnak adja. Így se jó, hogy konfliktus van. Így is csak "veszít" lényegében
2020. jún. 8. 14:42
 10/18 anonim ***** válasza:
85%

Janukovicsot elkergették erre az oroszok anektálták a krímet. Nem az olaj miatt az van nekik bőségesen így is hanem mert a Krími kikötők elvesztésével ellettek volna zárva a földközi tengertől stb. Az ott élő lakosság ennek örült mivel az orosz életszínvonal messze jobb mint az ukrán. (A magyar is kánaán az ukránoknak, igen ennyire szar a helyzet ott).

A donbaszi régió akkor vált konfliktus helyszínévé amikor az új fasiszta ukrán kormány kissebbség ellenes törvényeket hozott be. Donecky medencében volt pedig az ukrán ipar ami orosz tulajdonú volt így kaptak segítséget is de ebből lett a polgárháború ami a mai napig zajlik.

Az egyik oldalt az oroszok a másik oldalt az usa támogatja. Lényegében generáltak egy közel keleti helyzetet és egyik oldal sem enged.Ez évtizedekig elfog még húzódni

2020. jún. 8. 17:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!